Pe aceeași temă
Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) cere CSM sa apere reputatia și imaginea procurorilor din dosarul Nana, dupa cei Traian Basescu a declarat ca familiile de acolo carora li s-a pus sechestru pe terenuri suporta consecintele unor actiuni politice indreptate impotriva sa.
"Masurile procesuale dispuse de procurori intr-un dosar penal sunt analizate si validate doar de catre judecatori. Conducerea Ministerului Public apreciaza ca fiind regretabil faptul ca un fost presedinte al Romaniei pune la indoiala independenta si impartialitatea procurorilor, acest lucru fiind de natura sa afecteze prestigiul si credibilitatea justitiei", se arata intr-un comunicat de presa al PICCJ, citat de Hotnews.
De asemenea, conducerea Ministerului Public solicita Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in calitate de garant al independentei Justitiei, sa isi indeplineasca obligatia legala de a apara judecatorii si procurorii impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.
"Imi pare rau pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite in perioada 1996-2010. Pe fond, aceste familii suporta consecintele unor actiuni politice indreptate impotriva mea", a scris Traian Basescu pe Facebook, precizand ca "nu exclude posibilitatea ca in procesul de restituire sa fi existat ilegalitati", adaugand ca "asta va constata justitia, iar cei care au incalcat legea vor raspunde".
"Sper ca astfel de investigatii sa se faca in toata tara, incepand spre exemplu cu judetele Vrancea si Timis. Ioana Basescu a cumparat de la o firma italiana cele 290,4 hectare de la Nana in octombrie 2013 in baza inscrisurilor legale de la cartea funciara, cu deplina buna credinta. Oare de ce timp de trei ani cat timp firma italiana a detinut proprietatea terenurilor nu s-a facut nici o investigatie?", a mai scris Basescu, pe pagina de socializare.
Procurorii din dosarul Nana au pus sechestru pe aproximativ 700 de hectare agricole din comuna respectiva, printre aceste suprahete aflandu-se si 200 de hectare cumparate acolo de fiica cea mare a fostului presedinte, Ioana Basescu, care are calitate de martor in dosar.
Ea a contestat masura, dar Tribunalul Calarasi a mentinut sechestrul. Ioana Basescu, la fel ca si celalte persoane cu terenuri aflate sub sechestru, pot folosi respectivele suprafete, dar nu le pot vinde. La finalul procesului, daca se va confirma ca terenuri au fost restituite ilegal, ele vor trece inapoi in proprietatea statului, urmand ca acei cumparatori de buna credinta care le-au achizitionat sa se indrepte impotriva beneficiarilor retrocedarilor ilegale, pentru a-si recupera sumele de bani.
In 4 iulie 2014, procurorii PICCJ anuntau ca au inceput urmarirea penala in dosarul Nana fata de sapte membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, ei fiind acuzati de 135 de fapte privind terenuri retrocedate ilegal mai multor persoane.