Parlament: Comisiile de specialitate au decis ca parlamentarii in CONFLICT DE INTERESE sa aiba indemnizatia taiata cu 10% pe zi

Fara Autor | 16.04.2013

Pe aceeași temă

Deputatii si senatorii aflati in conflict de interese vor fi sanctionati cu taierea a 10% din indemnizatie pe o perioada de maximum trei luni, in baza unei decizii a Biroului Permanent al Camerei din care fac parte, potrivit modificarii aduse la Statutul alesilor de parlamentarii din Comisiile juridice ale Camerei Deputatilor si Senatului si din Comisia speciala de Statut, scrie Agerpres.
 

 

"Cele trei comisii reunite - Comisia juridica de la Senat, Comisia juridica de la Camera si Comisia speciala pentru Statut - au luat in discutie punerea in limitele constitutionale a Statutului. Ultima decizie a Curtii Constitutionale spune ca nu poti sanctiona un parlamentar cu interzicerea prezentei la lucrarile parlamentare pentru ca este un mandat dat de popor si nimeni nu poate sa-l interzica sau sa-l restranga. Pe cale de consecinta, s-a prevazut conform amendamentelor propuse de catre colegi si aprobate in sedinta comisiilor in unanimitate ca sanctiunea pentru conflictul de interese sa fie, practic, o sanctiune pecuniara, constand intr-o reducere a indemnizatiei cu 10% pe fiecare zi pentru care el primeste aceasta sanctiune. Va putea participa la plen, va putea lua parte la toate lucrarile la care participa un parlamentar, va putea vota, dar nu va mai primi acea suma de bani pentru zilele respective. Vorbim de drepturile banesti pe care le primeste un parlamentar pentru ziua respectiva. Nu vorbim de drepturile banesti pe care le primeste pentru intretinerea biroului parlamentar. Sunt lucruri diferite. Vorbim de indemnizatia pe care o primeste parlamentarul in ziua respectiva pentru activitatea depusa in ziua respectiva", a declarat presedintele Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciuca.
 

El a adaugat ca o prevedere similara se regaseste si in legea magistratilor.

"Formula adoptata astazi (marti -n.r.) este si formula care va rezolva problema de constitutionalitate. Daca nu introduceam o asemenea sanctiune atunci imaginati-va ca datorita atacurilor la Curtea Constitutionala conflictul de interese nu ar mai fi putut sa fie sanctionat cu nimic. In acelasi timp am abrogat din textul legii litera f) din articolul 52 care a fost declarat, practic, neconstitutional. La acea litera f) se spunea ca se pot sanctiona parlamentarii cu interzicerea lucrarilor in plen. Si pentru ca nu avem acest drept, onor Curtii Constitutionale, a trebuit sa abrogam practic textul declarat neconstitutional si s-a venit cu o noua sanctiune cea pe care o cunoasteti. Raportul va fi transmis catre Birourile Permanente si cred ca-si va gasi locul pe ordinea de zi a plenului reunit al celor doua Camere", a afirmat Ciuca.

Intrebat care este suma vizata, Bogdan Ciuca a explicat ca este vorba de 10% pe zi din indemnizatia de aproximativ 5.000 de lei pe care un parlamentar o primeste lunar.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis in 3 aprilie, admitand in parte obiectia PDL, ca Parlamentul trebuie sa abroge dispozitiile care stabilesc sanctiunea disciplinara a interzicerii participarii deputatilor sau senatorilor la lucrarile Camerelor din care fac parte.

Sursa: hotnews.ro
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22