Parlamentar, mărturie protejată despre presiunile lui Ghiță la votul cererii de arestare

Dora Vulcan | 04.05.2018

Un parlamentar a fost audiat vineri la Curtea Supremă ca martor protejat într-unul din dosarele în care este judecat Sebastian Ghiţă.

Pe aceeași temă

 

 

 

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au audiat prin videoconferinţă, vineri, un martor cu identitate protejată, care are funcţia de deputat în Parlamentul României. Acesta a rememorat momentul când în Parlament s-a votat cererea DNA de arestare a fostului deputat Sebastian Ghiţă:   

 

 

Martorul ”Valentin Enescu” (identitate fictivă): 

 

„Sebastian Ghiţă era foarte apropiat de prim-ministrul Victor Ponta, cât era prim-ministru. Datorită faptului că Sebastian Ghiţă avea un post de televiziune, România TV, pentru noi, deputaţii, era un om foarte influent. Aşa l-am perceput. Când a fost pusă în discuţie în Parlament solicitarea de avizare a arestării lui Sebastian Ghiţă, în ziua aia el stătea de vorbă cu o parte din colegii din Parlament şi apoi a venit şi la mine. Era prima dată când venea la mine. M-a rugat să am grijă cum votez. M-a rugat să votez cum cred eu, dar să am grijă că cei care îl urmăresc sunt nişte golani şi să nu am încredere în golanii aceia”.

 

„De obicei nu venea să stea de vorbă cu noi. Nu ştiu în mod expres şi nu am auzit în mod nemijlocit că discuţiile cu Ghiţă cu ceilalţi parlamentari să se poarte punctual pe solicitarea de avizare a propunerii de arestare. Dar am dedus acest lucru. Ce m-a surprins în acea zi: era şi cineva era la balcon, care filma voturi. Ceea ce nu se întâmplă. Au mai fost cazuri la voturi când era cineva care voia să filmeze de la balcon, dar preşedintele de şedinţă le cerea să coboare, pentru că nu au voie”.

 

Președintele completului: Ce putea să se întâmple? Ce putea face domnul Sebastian Ghiţă? 

 

„Să vadă pe fiecare. Putea să te denigreze prin intermediul postului de televiziune România TV. Se spuneau multe minciuni la televizor despre politicieni. Ca politician, erai un om mort. (...) Dacă doreai să candidezi aveai puţine şanse. Percepţia cetăţenilor faţă de un politician denigrat ar fi avut efect dezastruos. Mie mi-a fost teamă. Domnul Ghiţă mi-a zis să votez aşa cum consider. Mi-a fost teamă efectiv. Deşi mi-a fost teamă, am votat cum am considerat”.

 

Întrebat de apărătorul lui Sebastian Ghiţă pe ce anume se bazează atunci când spune că Sebastian Ghiţă deţinea România TV, martorul a precizat că este „o deducţie”.

 

După audierea martorului cu identitate protejată, procurorul de şedinţă a cerut instanţei încuviinţarea depunerii unui document cu rezultatele unor verificări interne, ce arată legalitatea modului în care au fost audiaţi martorii din acest dosar.

 

„Are legătură cu critica pe care inculpaţii o au faţă de modalitatea în care s-au făcut probele”, a motivat procurorul DNA, citat de Mediafax.

 

Acesta a mai cerut audierea ca martori a unor poliţişti judiciari, care ar fi fost prezenţi în momentul audierii. Instanţa a respins ambele cereri ale reprezentantului Ministerului Public.

 

Judecătorii au stabilit termen 22 mai, când ar putea fi ultimul termen în acest dosar.

 

 

Despre dosarul cauzei

 

Dosarul se află la Curtea Supremă din iunie 2016 şi vineri ar fi trebuit să fie ultimul său termen, scrie site-ul televiziunii Digi 24. Fostul parlamentar Sebastian Ghiță este acuzat de DNA de şase infracţiuni, printre care dare de mită, şantaj, trafic de influenţă şi spălare de bani.

 

Alături de acesta sunt judecaţi foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, Inspectoratului judeţean de Poliţie şi Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova.

 

Sebastian Ghiţă este acuzat că a intervenit în menţinerea şi promovarea în funcţii publice a unor persoane, după ce ar fi obţinut de la acestea informaţii confidenţiale dintr-o anchetă care-l viza pe fostul preşedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma.

 

Reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie 2017 şi plasat apoi în arest preventiv, după ce a fugit din țară, Sebastian Ghiță a fost eliberat în 26 mai anul trecut pe cauţiune, în baza unei decizii a Curţii Supreme din Serbia, după depunerea unei cauţiuni de 200.000 de euro. Lui Ghiţă i-a fost reţinut paşaportul şi i s-a interzis să părăsească Belgradul.

 

Ghiţă aşteaptă o decizie privind cererea de extrădare formulată de autorităţile române. Când a fost prins de autorităţile sârbe, Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său.

 

 

foto Gazeta de Cluj

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22