Parlamentarii au scăpat de conflictul de interese impus de statut la angajarea personalului

Dora Vulcan | 08.03.2017

Plenul Camerei și Senatului a adoptat miercuri dimineață modificarea Statutului parlamentarului, astfel încât nu mai estee conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care senatorul sau deputatul s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 Plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat miercuri modificarea cu 275 de voturi "pentru" și 22 de abțineri.

 

 

Propunerea legislativă adoptată de plen completează Legea 96/2006 privind statutul deputaților și al senatorilor, în sensul introducerii unui nou alineat, prin care se statuează faptul că, prin derogare de la prevederile articolului 31 din Codul penal, nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care senatorii sau deputații s-au aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani.

 

 

 

 

***

 

 

PSD, UDMR, ALDE si PMP au initiat pe 2 martie un proiect de modificare a Statutului senatorilor si deputatilor, ca parlamentarii sa primeasca o derogare de la Codul penal incat angajarea unor persoane cu care acestia au lucrat in ultimii cinci ani sa nu fie considerata conflict de interese.   

 

 

Propunerea legislativa pentru completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor este semnata de patru deputati, semnalează Hotnews.ro:

Marcel Ciolacu (PSD),

Korodi Attila (UDMR),

Avram Constantin (ALDE),

Eugen Tomac (PMP)

 

 

 

La articolul 38, dupa alineatul (12), se introduce un nou alineat:

 

"12^1 Prin derogare de la art. 301 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care senatorii sau deputatii s-au aflat in raporturi de munca in ultimii 5 ani."

 

 

 

Ce spune expunerea de motive:

 

 

"Tinand cont de semnalarea unor neclaritati cu privire la posibilitatea interpretarii reangajarii personalului la cabinetele parlamentare ale deputatilor, in sensul existentei unui potential conflict de interese din perspectiva art. 301 Cod penal, a fost initiata prezenta propunere legislativa. Propunerea este in acord cu prevederile Legii nr. 24/2000 privind tehnica legislativa care ne impune instituirea de reguli necesare, suficiente si posibile care sa conduca la o cat mai mare stabilitate si eficienta legislativa", explica cei patru inițiatori.

 

Proiectul a fost depus pe 28 februarie. Acesta trebuie sa primeasca un raport din partea Comisiei comune pentru statut si votat ulterior in plenul reunit.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22