Parlamentarii germani despre aderarea Croatiei: UE nu are nevoie de inca o Romanie

Fara Autor | 22.10.2012

Pe aceeași temă

Croatia ar trebui sa devina al 28-lea stat membru UE vara viitoare, insa dupa un raport ce a relevat zone cu probleme, mai multi importanti conservatori germani au dubii cu privire la aceasta data. UE, spun acestia, nu are nevoie de inca o Romanie, relateaza Ziare.com.

Telenovela politica din Romania a fost dificil de urmarit, scrie Der Spiegel intr-un articol in editia online. Un premier si un presedinte care abia isi vorbesc, deficite democratice atat de severe incat au necesitat un avertisment din partea Bruxelles-ului si o cadere a monezii nationale, in conditiile in care investitorii se feresc de tara ca de ciuma. Situatia a fost jenanta pentru Uniunea Europeana, continua textul, citat de Ziare.com.



Problemele Romaniei, insa, incep sa fie un impediment si pentru alte tari. Croatia este dornica sa se alature UE si monezii unice la 1 iulie 2013. Insa UE a expus un numar de zone unde Croatia trebuie sa inregistreze progrese inainte de aderare. In aceste conditii, pare sa creasca scepticismul in Germania, unde tot mai multe voci se intreaba daca tara va fi gata la timp.

"Exemplele Romaniei si Bulgariei arata ca asteptarea ca problemele sunt mai usor de rezolvat odata incheiata intrarea in UE nu functioneaza in practica", a aratat Norbert Lammert, presedintele parlamentului german si membru al partidului cancelarului Angela Merkel, Uniunea Crestin Democrata (CDU). "Nu putem face aceeasi greseala de doua ori", a mai spus acesta.

Lammert nu s-a jenat sa-si exprime ingrijorarile cu privire la Croatia, dupa publicarea celui mai recent raport UE, la 10 octombrie. Si alti politicieni germani I s-au alaturat. Ruprecht Polenz, care conduce Comitetul pentru Afaceri Externe din parlamentul german, este de parere ca aderarea Croatiei nu poate fi bazata pe speranta ca lucrurile se vor imbunatati in viitor.

Si vocile aflate de cealalata parte a esichierului politic sunt la fel de critice. "Trebuie sa dam un exemplu politic cu Croatia", spune Michael Roth, europarlamentar din partea social democratilor. Zagrebul trebuie sa faca imbunatatiri rapid "altfel Bundestagul nu ar trebui sa ratifice tratatul de aderare", crede acesta.

In Croatia nu exista deocamdata panica pe marginea posibilitatii amanarii aderarii, insa, spune Miroslav Kovacic, membru al echipei de negociere a tarii, criticile Berlinului "sunt un semnal serios pentru guvernul croat".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22