Pe aceeași temă
In 23 Octombrie, Administratia Prezidentiala transmitea presedintilor celor doua Camere Parlamentare o cerere prin care Klaus Iohannis solicita reexaminarea Legii pentru modificarea art. 45 din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor.
In context, presedintele argument ca modificarea propusa “nu asigura transparenta si predictibilitatea normei instituite, prin continutul sau aceasta putand conduce la cheltuieli bugetare excesive, cheltuieli ce pe termen lung nu reprezinta o investitie rationala”. In acest sens, mai arata Palatul Cotroceni, instituirea unuie sume forfetare in locul dreptului parlamentarilor de a alege intre un autoturism si o suma de bani pentru transportul in exercitiul functiei “are drept consecinta directa cheltuirea irationala a banului public”.
Parlamentarii isi voteaza beneficiile
Totusi, argumentele si atentionarea lansate de seful statului nu par sa fi cantarit foarte greu pentru membrii Legislativului. Potrivit Hot News, parlamentarii au introdus pe ordinea de zi a sedintei de plen comun de marti atat cererea de reexaminare privind banii de transport, cat si celebrul proiect de lege privind pensiile speciale pentru membrii Parlamentului.
Inca de saptamana trecuta, comisia speciala privind statutul deputatilor si senatorilor a respins prin raport cererea lui Iohannis privind reexaminarea legii. Riscul de cheltuieli irationale si excesive nu pare sa afecteze Legislativul tarii. Asadar, marti, parlamentarii ar urma sa isi voteze propriile beneficii privind transportul si pensiile speciale. Iar daca tinem cont de ambitia pe care acestia au aratat-o in incercarile repetate de a apara si promova aceste initiative, nu e greu de prevazut cum va decurge votul.
Controversa pensiilor speciale ramane
Alaturi de transport, parlamentarii vor sa se asigure si de o pensie speciala. Proiectul de lege in acest sens – trimis si el spre reexaminare in vara de presedinte – merge la vot in plenul reunit de marti, dupa ce a primit raport favorabil in comisia de specialitate, arata sursa citata. Potrivit liberalului Ludovic Orban, ordinea de zi a conducerii reunite a celor doua camere a fost suplimentata la solicitarea liderului deputatilor PSD Marian Neascu, fara a exista dezbateri in prealabil in acest sens.
Neacsu a motivat solicitarea prin argumentul ca daca nu ar fi fost modificata in urma cererii de reexaminare a presedintelui si nu ar fi intrat acum pe ordinea de zi, legea ar fi mers in forma initiala. "Este o conditionalitate constitutionala, procedura de reexaminare a legilor solicitate de presedinte are termen maximal de dezbatere si de vot in Camere de maxim 30 de zile, la fel cum este prevederea preluata in regulamentele celor doua Camere", a aratat social-democratul. Totusi, termenul a fost depasit cu peste trei luni, potrivit sursei citate.
Daca va trece la votul din plenul reunit, legea va permite unui fost deputat sau senator sa beneficieze de o indemnizatie speciala in functie de numarul de mandate: de la 1.500 de lei pentru un mandat, pana la 4.600 de lei pentru trei mandate. Si aici presedintele Iohannis a cerut o reexaminare a proiectului.
Modificari pe jumatate
Insa, dupa cum arata situatia din Comisia pentru statut, parlamentarii au luat act de cererile presedintelui Iohannis doar pe alocuri, pastrandu-si privilegii controversate.
Spre exemplu, seful statului a atras atentia asupra unei brese in proiectul de lege. Iohannis considera o problema faptul ca alesii declarati incompatibili de catre justitie – decizie care duce la incetarea mandatului de parlamentar – ar urma sa primeasca pensie speciala. In aceste conditii, parlamentarii au sarit peste solicitarea presedintelui si au votat in unanimitate ca legislatorii incompatibili sa primeasca in continuare pensii speciale.
In plus, mai arata Iohannis in cererea de reexaminare, proiectul permite ca alesii condamnati pentru alte fapte de coruptie decat cele prevazute in noul Cod Penal sa beneficieze de pensia speciala. In replica, membrii comisiei au stabilit ca parlamentarii care au fost condamnati pentru fapte de coruptie savarsite in calitate de parlamentar nu vor putea beneficia de aceste pensii speciale.
In schimb, Comisia pentru Statut a adus unele modificari la proiect. Alesii cu minimum un an de mandat (si nu sase luni cum era initial) vor primi pensii speciale, deputatii si senatorii beneficiind de acest privilegiu la incetarea mandatului si daca nu sunt realesi. In solicitarea de reexaminare, liderul de la Palatul Cotroceni critica, de altfel, si faptul ca proiectul, daca va fi votat, ar crea o situatie de discriminare intre parlamentarii care nu au implinit varsta de pensionare si cei trecuti de 65 de ani.
Potrivit proiectului de lege, parlamentarii care au implinit 65 de ani si inca activeaza in Parlament primesc atat salariul lunar, cat si noua indemnizatie pe care singuri vor sa si-o voteze. Asta in timp ce legislatorii sub 65 de ani beneficiaza doar de indemnizatia lunara sub forma de salariu. Iar situatia contravine Constitutiei. In acest sens, Comisia pentru statut a modificat proiectul in sensul in care pensia speciala nu va putea fi incasata de deputati si senatori in paralel cu indemnizatia de parlamentar.
Proiectul a fost votat de Parlament in 16 Iunie, iar in Iulie seful statului a cerut reexaminarea acestuia. Solicitarea a intampinat amanari in comisia de statut, dar acum a fost reactivata.