Parlamentarii PNL intra in greva japoneza pana la aprobarea votului prin corespondenta

I. P. | 29.09.2015

Andreea Paul, prim-vicepreședinte PNL, a anunțat, marți seară, la Realitatea TV, că liberalii intră în grevă japoneză parlamentară până se va vota Legea votului prin corespondență.

Pe aceeași temă

"Astăzi, milioanele de români din diaspora sunt prea puțin reprezentați în Parlament. Avem două cereri: votul prin corespondență și suplimentarea numărului de parlamentari. Pentru ambele am depus amandamente în Parlament și puterea le-a doborât. Vom pune presiune la fiecare lucrare a Parlamentului", a declarat Andreea Paul.

***

 Deputatul liberal Mihai Voicu a demisionat de la sefia Comisiei speciale comune de elaborare a legilor electorale, pe 22 septembrie, acuzând PSD că tergiversează adoptarea legii.

Anuntul a fost facut de Voicu intr-o conferinta comuna cu Alina Gorghiu: "Vrem sa va anuntam ca PNL si vicepresedintele Mihai Voicu au decis ca aceasta functie sa fie parasita de catre Mihai Voicu. Adica demisia sa vreau sa fie inteleasa foarte clar ca o forma clara de protest fata de tergiversarea de catre PSD a adoptarii legii votului prin corespondenta. Prezenta noastra in fruntea acestei comisii nu ar insemna altceva decat sa continuam o farsa a lui Victor Ponta" a declarat co-presedintele PNL.

"Ca atare, de astazi, intreaga responsabilitate pentru neadoptarea votului prin corespondenta revine PSD. PSD trebuie sa dea un raspuns foarte clar daca actioneaza pentru interesele de partid in dauna intereseor romanilor din diaspora sau va vrea sa marseze la intiativa PNL" , a continuat ea.

La randul sau, Mihai Voicu a aratat ca: "Suntem singurul partid care a realizat consultari reale cu asociatiile romanilor din strainatate. am fost dispusi la orice fel de concesii inclusiv acela de a vota un proiect de lege al comisiei, al PSD-ului, al oricui numai sa avem vot prin corespondenta”.

In replica, PSD sustine ca demisia lui Voicu reprezinta “un act de lasitate” fata de Diaspora.

Demisia lui Mihai Voicu din functia de presedinte al Comisiei pentru elaborarea legilor electorale este un act de lasitate politica. PNL ne arata inca o data ca nu urmareste introducerea votului prin corespondenta si ca este interesat doar sa transforme asteptarile legitime ale romanilor din Diaspora intr-un nesfarsit scandal politic.

Si PNL si PSD si celelalte partide parlamentare si-au asumat un angajament ferm privind introducerea votului prin corespondenta. Prin demisia de astazi PNL ne demonstreaza ca nu este in stare sa isi indeplineasca angajamentele asumate", a aratat deputata PSD Gabriela Podasca intr-un comunicat.

PNL refuza sa numeasca inlocuitor pentru Mihai Voicu

Pentru ca problema sa fie rezolvata si pentru ca romanii din diaspora sa poata vota la alegerile de anul viitor, Comisia de Cod Electoral ar trebui sa transeze in cel mult cateva saptamani problema.

Mihai Voicu a demisionat insa recent de la sefia Comisiei de Cod Electoral, iar PNL a transmis oficial ca nu doreste sa nominalizeze pe nimeni in aceasta functie, blocand astfel pentru o perioada activitatea comisiei.

Context

Proiectul de lege privind votul prin corespondenta prevede ca cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate au dreptul sa voteze prin corespondenta la urmatoarele tipuri de alegeri: parlamentare, prezidentiale, europarlamentare, dar si la referendumurile nationale.

Mecanismul propus de proiectul de lege pentru votul prin corespondenta cuprinde mai multe etape. Initiata de 138 de parlamentari, propunerea de lege arata in expunerea de motive necesitatea urgentarii reglementarilor in ceea ce priveste votul prin corespondenta exercitat de catre romanii din afara tarii.

La 22 aprilie 2015, a fost adoptata tacit de Senat, in prezent propunerea fiind blocata la Comisia comuna a celor doua camere pentru elaborarea legislatiei electorale.

La 14 iulie 2015, PNL a solicitat sesiune parlamentara extraordinara, in cadrul careia sa se ia in discutie si legea votului prin corespondenta, sustinand ca daca nu se urgenteaza adoptarea legii, punerea legii in aplicare nu va mai fi posibila, potrivit practicii Comisiei de la Venetia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22