Parlamentarii repun in discutiei proiectul de lege privind activitatea de lobby, ale carui prevederi ajung sa se confunde cu traficul de influenta

P.c. | 18.06.2015

Pe aceeași temă

Patru deputaţi PSD, membri în Comisia juridică, s-au reunit într-o şedinţă în care au repus in discutie proiectul de lege privind activitatea de lobby. Deputaţii Daniel Florea (PSD), Marius Manolache (PSD), Steluţa Cătăniciu (PC-PLR) şi Aurelian Ionescu (PC-PLR) s-au întâlnit pentru a discuta acest proiect care nu figurează în prezent pe nicio ordine de zi. Propunerea ar urma să fie adoptată până la finalul actualei sesiuni parlamentare, adică în mai puţin de două săptămâni, relateaza Adevarul

 

Premierul Ponta l-a desemnat pe Marian Neacşu

 

Proiectul îi aparţine deputatului PSD Constantin Niţă şi a fost depus în 2010, fiind retrimis la Comisia juridică în şedinţa Camerei Deputaţilor din „marţea neagră“, zi în care Marian Neacşu a introdus pe ordinea de zi propunerea lui Niţă, modificările aduse Codului Penal şi legea amnistiei. Dupa „marţea neagră“, din 10 decembrie 2013, Comisia juridică nu a mai discutat proiectul lui Niţă, deşi termenul până la care ar fi trebuit să prezinte un raport cu privire la această propunere a expirat la 1 februarie 2014.  

 

Conform „Adevărul“, proiectul a fost discutat din nou la începutul lunii mai, iar premierul Victor Ponta l-a desemnat pe liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, să se ocupe de adoptarea acestei legi până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare, deci în mai puţin de două săptămâni.
 

Faptul că proiectul a fost discutat la nivelul Guvernului a fost confirmat şi de preşedintele Asociaţiei Registrul Român de Lobby, Laura Florea, care a declarat pentru „Adevărul“ că premierul Victor Ponta a ajuns la un acord în privinţa adoptării legii la începutul lunii mai, în cadrul unei întâlniri la care au participat membri ai Coaliţia pentru Dezvoltarea României, coordonată de altfel de reprezentanţii Camerei de Comerţ Româno-Americane.

 

Marian Neacşu a declarat insa ca nu se ocupa de acest proiect: „Nu mă ocup eu, eu încerc să-l deblochez de la Comisia juridică, unde este în acest moment şi aş vrea să începem discuţiile pe el cât mai curând“, a răspuns Neacşu, săptămâna trecută.

 

Liber la trafic de influenţă

 

Proiectulul discutat în subcomisia specială din Comisia juridică a fost iniţiat de Constantin Niţă, în 2010 şi a fost criticat inclusiv de reprezentanţii asociaţiilor de lobby, care s-au arătat nemulţumiţi de reglementările care îi vizează.

 

Un amendament adus proiectului la articolul 13, alineatul (7), precizează că parlamentarii, dar şi consilierii locali şi judeţeni „pot reprezenta direct sau indirect interesele alegătorilor, precum şi ale oricăror persoane fizice sau juridice, în relaţia cu autorităţile centrale sau instituţiile publice, fără obligativitatea îndeplinirii procedurilor impuse de prezenta lege pentru activitatea profesionistă de lobby sau a altor formalităţi“.

 

In contextul în care aleşii definesc activitatea de lobby drept totalitatea acţiunilor care au ca scop „influenţarea deciziilor instituţiilor publice sau autorităţilor publice centrale sau locale“, parlamentarilor li se va permite să influenţeze politicile publice în favoarea unui terţ, sub pretextul că apără interesele alegătorilor, dar fără să se supună rigorilor impuse prin aceeaşi lege lobby-iştilor sau firmelor de lobby.

 

Formularea le-ar permite, practic, parlamentarilor să facă trafic de influenţă la adăpostul acestei activităţi, definită şi ca „reprezentare de interese“. Potrivit articolului 291 din Codul Penal, în categoria traficului de influenţă intră inclusiv promisiunea de a determina „un funcţionar public să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu“ de către o persoană care are sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public, în schimbul unor foloase directe sau indirecte.

 

Initiatorii proiectului

 

Initiatorii proiectului sunt: deputatul PSD Daniel Florea (fost vicepreşedinte AVAS, fost membru PDL), deputata PLR-PC Steluţa Cătăniciu (declarată incompatibilă de ANI); deputatul PLR-PC Aurelian Ionescu şi deputatul PSD Marius Manolache.

 

Manolache, care este finul lui Victor Ponta şi are calitatea de urmărit penal în dosarul „Realitatea Media“, a intrat recent în atenţia presei după ce a iniţiat un proiect de modificare a Codului de procedură penală, menit să facă imposibilă anchetarea, dar şi arestarea preventivă. După scandalul legat de modificarea legii penale, Manolache a recidivat cu un nou proiect prin care a propus ca procurorii să nu mai poată face recurs, în cazul în care inculpaţii sunt achitaţi de prima instanţă a Înaltei Curţi.
 

Vicepreşedintele Comisiei juridice, deputatul PNL Valeria Schelean, a declarat că niciun liberal nu a dorit să facă parte din această subcomisie şi a afirmat că PNL refuză să îşi asume acest proiect. „În această subcomisie sunt doar membri PSD şi PLR-PC. Din câte ştiu, domnul Gabriel Andronache a susţinut poziţia PNL în Comisia juridică, şi anume că nu vrem să ne asumăm acest proiect şi nici să participăm la discuţii“, a spus Schelean.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22