Parlamentarii tin cont partial de reexaminarea ceruta de Iohannis la pensiile speciale

Tudor Despina | 30.09.2015

Puterea si Opozitia vor sa finalizeze proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari, dupa ce presedintele Iohannis a cerut reexaminarea initiativei. Imediat dupa respingerea motiunii de cenzura de marti, membrii din Comisia de statut au convenit sa reia procesul privind proiectul.

Pe aceeași temă

 

Totusi, parlamentarii par sa inregistreze o noua intarziere in procesul legislativ, asta in conditiile in care astazi exprima termenul de 30 de zile pana la care Legislativul ar fi trebuit sa raspunda cererii de reexaminare dispusa de presedinte, dar proiectul trebuie sa treaca si de votul in plenul reunit.

 

O noua intarziere in Parlament

 

Conform Regulamentului celor doua camere parlamentare, reexaminarea unei legi in urma cererii facute in acest sens de seful statului va avea loc in cel mult 30 de zile de la primirea cererii.

 

Dar, in conditiile in care Iohannis a retrimis proiectul inapoi in Parlament in timpul vacantei, termenul de 30 de zile a inceput sa curga din prima zi a sesiunii parlamentare de toamna, in 1 Septembrie.

 

Modificari doar pe jumatate

 

Insa, dupa cum arata situatia din Comisia pentru statut, parlamentarii au luat act de cererile presedintelui Iohannis doar pe alocuri, pastrandu-si privilegii controversate.

 

Spre exemplu, seful statului a atras atentia asupra unei brese in proiectul de lege. Iohannis considera o problema faptul ca alesii declarati incompatibili de catre justitie – decizie care duce la incetarea mandatului de parlamentar – ar urma sa primeasca pensie speciala. In aceste conditii, parlamentarii au sarit peste solicitarea presedintelui si au votat in unanimitate ca legislatorii incompatibili sa primeasca in continuare pensii speciale, potrivit Adevarul.

 

In plus, mai arata Iohannis in cererea de reexaminare, proiectul permite ca alesii condamnati pentru alte fapte de coruptie decat cele prevazute in noul Cod Penal sa beneficieze de pensia speciala. In replica, membrii comisiei au stabilit ca parlamentarii care au fost condamnati pentru fapte de coruptie savarsite in calitate de parlamentar nu vor putea beneficia de aceste pensii speciale.

 

In schimb, Comisia pentru Statut a adus unele modificari la proiect. Alesii cu minimum un an de mandat (si nu sase luni cum era initial) vor primi pensii speciale, deputatii si senatorii beneficiind de acest privilegiu la incetarea mandatului si daca nu sunt realesi.

 

In solicitarea de reexaminare, liderul de la Palatul Cotroceni critica, de altfel, si faptul ca proiectul, daca va fi votat, ar crea o situatie de discriminare intre parlamentarii care nu au implinit varsta de pensionare si cei trecuti de 65 de ani.

 

Potrivit proiectului de lege, parlamentarii care au implinit 65 de ani si inca activeaza in Parlament primesc atat salariul lunar, cat si noua indemnizatie pe care singuri si-au votat-o. Asta in timp ce legislatorii sub 65 de ani beneficiaza doar de indemnizatia lunara sub forma de salariu. Iar situatia contravine Constitutiei.

 

In acest sens, Comisia pentru statut a modificat proiectul in sensul in care pensia speciala nu va putea fi incasata de deputati si senatori in paralel cu indemnizatia de parlamentar.

 

Proiectul in cauza prevede ca senatorii si deputatii ar urma sa dispuna, la cerere dupa exercitarea mandatului si la implinirea varstei standard, de o indemnizatie lunara pentru activitatea din Parlament. Suma ar urma sa fie calculata in functie de numarul de mandate, undeva intre 1.500 si 4.000 de lei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22