Parlamentarii vor să îl demită pe Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF

E.b. | 25.10.2016

„Domnul Negriţoiu a făcut ce a putut, dar a putut puţin.” Este concluzia discuţiilor dintre parlamentari şi conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Pe aceeași temă

  


Deputatul Florin Tudose, preşedintele Comisiei de Politică Economică din Camera Deputaţilor, a anunţat că va cere începerea procedurilor parlamentare pentru demiterea preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu, conform Digi24.ro.

  

Deputaţii s-au arătat nemulţumiţi şi de formula de calcul găsită de ASF pentru tarifele maxime în cazul RCA, contestată de transportatori.

 

Una dintre temele abordate în cadrul audierii a reprezentat-o modul în care ASF a stabilit tarifele maxime pentru poliţele RCA, care vor fi valabile în următoarele 6 luni.

Astfel, ASF e criticata că a aruncat povara pe umerii persoanelor fizice, iar transportatorii sunt avantajaţi.

 

Mihai Tudose, deputat PSD, preşedintele Comisiei pentru Politică Economică: „Au fost o mulţime de bâbâieli şi ezitări şi a rămas pe principiul ca aşa ne-am hotărât noi să fie.”

 

Timp de o oră a încercat Mişu Negriţoiu să-i convingă pe deputaţi că şi-a îndeplinit toate atribuţiile de şef al Autorităţii de Supraveghere Financiară. Fără prea mult succes, însă.

 

Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF: „Mi-am inchipuit că, probabil, vin la o execuţie publică dar, până la urmă, eu nu am făcut nimic din ce nu trebuia făcut. Aveţi atât raportul nostru de activitate, raportul evoluţiei de piaţă, pe astea trebuie să le judecaţi.”

 

Mihai Tudose, deputat PSD, preşedintele Comisiei pentru Politică Economică: „Facem o pauză să ne ştergem lacrimile? Am înteles, Gibraltarul şi dumneavoastră nu sunteţi de mişcat.”

 

Deputaţii din comisie au fost de acord, în unanimitate, să ceară demiterea preşedintelui ASF în plenul Camerei Deputaţilor.

 

Andreea Paul, deputat PNL: „Vă propun să declanşăm procedura parlamentară de demitere a şefului ASF.”

 

Viorel Blăjuţ, deputat PNL: „Vă respect pentru ce aţi făcut în sistemul bancar, era bine dacă rămâneaţi acolo.”

 

În tot acest timp, plafonarea RCA nu se aplică încă, deşi există o ordonanţă de Guvern. ASF a propus preţurile de referinţă însă acestea trebuie aprobate de Guvern. Sunt şanse ca lucrurile să se rezolve săptămâna aceasta, dacă Executivul va da o hotărâre în acest sens.
 

Florin Tudose, deputat PSD: „Voi face un raport comun şi voi solicita plenului acest vot de demitere. Cât de repede se va putea. O săptămână, două. Domnul Negriţoiu a făcut tot ceea ce a putut. Din păcate, a putut puţin. Sau nu a putut cât trebuie. Astăzi toată lumea este nemulţumită în domeniul asigurărilor, toţi actorii. Şi, în paralel cu demersuri pentru o nouă conducere, va trebui ca în Parlament să ne angajăm şi la amendarea ordonanţei care este pe traseu, privind RCA. Sau cu un text nou de lege. Există două variante teoretice. De a depune un nou proiect de lege sau să poată fi amendată legea care este acum în Parlament. Cu ce l-aş lăuda pe preşedintele ASF? Cu nimic. Invocă tot felul de rapoarte făcute de fantome neprezentate nimănui. O lipsă de interacţiune cu viaţa reală, o lipsă de decizie. Şi-a asumat toate deciziile pe această zonă, şi direct, şi indirect. Avem nişte informaţii că şi pe cele două societăţi care au ieşit din piaţă au fost nişte decizii controversate. Domnia sa, în calitate de executiv, nu şi-a făcut treaba. Au fost nişte decziii ale Consiliului de Administraţie al ASF iar domnia sa pur şi simplu le-a pus în practică.”

 

ASF este o instituţie subordonată Parlamentului, aşa că mai întâi e nevoie ca să se reunească Comisiile de Buget-Finante şi cele de Politici Economice din Senat şi Camera Deputaţilor. Membrii acestora pot cere demiterea lui Misu Negritoiu de la conducerea ASF, solicitare care va fi mai apoi dezbătută şi votată în plen

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22