Parlamentarii vor să relaxeze prevederile legii anti-fumat: "Nu e alb sau negru, e gri"

Tudor Despina | 30.03.2016

Nici n-a intrat bine în vigoare legea anti-fumat că parlamentarii vor să relaxeze prevederile pentru fumători.

Pe aceeași temă

 

Senatorii din Comisia juridică au aprobat o serie de amendamente la legea anti-fumat. Legislatorii vor să relaxeze prevederile legii în ce-i privește pe fumători.

 

Astfel, potrivit amendamentelor citite în comisie de senatoarea liberală Steliana Miron, unul dintre parlamentarii care au semnat pentru modificarea legii, actul de lege ar urma să sufere modificări substanțiale. Parlamentarii vor să modifice definiția spațiului în care e permis fumatul. Astfel, potrivit articolului 2, spațiul public închis e definit ca orice spațiu accesibil publicului sau detinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan care e încadrat de pereți de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepția spațiilor cu destinație locativă.

 

Parlamentarii vor o nouă definiție și pentru spațiul închis de la locul de muncă, anume “spațiul care are un acoperiș, plafon sau tavan, și care este încadrat de pereți, de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum e definit în legea securității și sănătății în muncă nr. 219/2006, cu modificările ulterioare”, potrivit Hot News.



Printr-un alt amendament depus în Parlament se urmărește eliminarea limitării fumatului doar la zona de tranzit a aeroporturilor internaționale. Conform modificărilor vizate, fumatul ar urma să fie permis în camere special amenajate, cu respectarea condițiilor: să servească exclusiv fumatului și activităților asociate fumatului, cum ar fi consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare.

 

Amendamentele în cauză au beneficiat de susținerea tuturor senatorilor prezenți în Comisia juridică. Șeful Comisie, liberalul Cătălin Boboc, a explicat: “Mi-au semnalat, m-au bombardat cu mailuri, restrângerea în totalitate a posibilității fumătorilor de a fuma. Suntem oamenii extremelor – sau e alb sau e negru. Să recunoaștem că e gri. Legea trebuie să izvorască din viața de zi cu zi”.

 

***

Proiectul legii antifumat a fost adoptat pe 15 Decembrie 2015 de plenul Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz. Au fost 164 de voturi pentru, 20 impotriva si 26 de abtineri. Legea a fost promulgată pe 1 februarie și a intrat în vigoare începând de la jumătatea lunii martie.

 

Nerespectarea legii de catre persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de catre persoanele juridice a prevederilor legii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 5.000 lei la prima abatere, cu amenda contraventionala de 10.000 lei si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii, la a doua abatere. Savarsirea unei noi contraventii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 15.000 lei si cu sanctiunea complementara de inchidere a unitatii.

 

Legea antifumat a fost initiata de deputatul PSD Aurelia Cristea, aceasta avand spriinul mai multor ONG-uri. O astfel de lege este in vigoare deja in 17 dintre cele 28 de state ale UE. Citește mai multe despre Ghidul legii antifumat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22