Parlamentul a demis-o pe Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului

Laurentiu Gheorghe | 16.06.2021

Revocarea Renatei Weber, numită în post de Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), a fost votată cu 247 de voturi „pentru” și 32 de voturi „împotrivă”.

Pe aceeași temă

În cursul dimineții, comisiile juridice adoptaseră raportul de admitere a solicitării de revocare din funcție a Avocatului Poporului, după ce marți, plenul Parlamentului a respins rapoartele de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului.

Social-democrații anunțaseră încă de marți, prin vocea liderului lor, Marcel Ciolacu, că vor contesta la Curtea Constituţională schimbarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului şi că vor reclama Comisiei Europene acest demers.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a respins acuzaţiile din cererea de revocare şi a precizat că, dacă nu ar fi fost invitată doar cu o oră înainte de începerea şedinţei, ar fi adus documente care să susţină activitatea instituţiei.

„Nu am găsit articolul din Constituție pe care l-am încălcat, se fac doar trimiteri generale. Orice încălcare de lege care are corespondent în Constituție poate atrage revocarea, altfel nu e cazul", a declaratt Renate Weber în fața parlamentarilor.

În plenul reunit al celor două camere în care s-a dezbătut propunerea de revocare a Renatei Weber, social-democrații au făcut scandal. Steluța Cătăniciu, fostă colegă de partid cu Weber în ALDE și trecută în barca lui Ciolacu, a fost una dintre cele vocale susținătoare a Avocatului Poporului. Alături de ea, au mai făcut scandal Nicusor Halici si Laura Vicol, care au intervenit de mai multe ori in dezbatere in apararea lui Renate Weber. Halici a acuzat-o pe Iulia Scantei, presedintele comisiei, ca a transformat Comisia Juridica intr-o instanta de judecata.

„Ati transformat aceasta instanta ad-hoc, intr-o instanta de inchizitie, acolo vreti sa duceti Romania”, a urlat la propriu social-democratul, pana cand acesta s-a ales cu microfonul taiat.

Laura Vicol a sustinut ca Avocatul Poporului este „pus la zid pentru ca a actionat pentru binele acestui popor”, in timp ce AUR a spus despre argumentele puterii privind revocarea lui Renate Weber ca reprezinta „o gluma proasta”.

De altfel, in timp ce ii luau apararea lui Renate Weber, social-democratii au ridicat tonul de mai multe ori, determinandu-i pe liberali sa le taie microfonul.

Coaliția aflată la guvernare nu a nominalizat încă o persoană care să preia conducerea instituției. De precizat este că funcția de Avocat al Poporului este foarte importantă pentru Coaliție pentru că poate bloca ordonanțele de urgență emise de Guvern prin atacarea lor la Curtea Constituțională.

Motivele invocate de PNL, USR-PLUS și UDMR pentru demiterea Renatei Weber

nu a transmis Parlamentului şi Guvernului raportul special şi recomandările privind problemele de sistem constatate în cazul crimelor de la Caracal, încâlcând atribuţia prevăzută la articolul 5 din legea de funcţionare şi nu şi-a îndeplinit, prin activitatea derulată în 2020, rolul şi obligaţiile legale în domeniul apărării, protecţiei şi promovării drepturilor copilului.

nu a întreprins nicio acţiune şi anchetă proprie şi nu a formulat recomandări proprii pentru implementarea Hotărârii Camerei Deputaţilor privind concluziile şi măsurile comisiei de anchetă referitoare la situaţia copiilor dispăruţi.

declanşarea mecanismului naţional privind prevenirea torturii cu privire la unităţile sanitare care tratează pacienţi cu COVID-19, sub aspectul monitorizării acestora fără temei concret.

În fapt, mecanismul de monitorizare a fost instituit fără a se comunica unităţilor sanitare actul administrativ care a stat la baza declanşării procedurii de monitorizare. Avocatul Poporului a indus o stare de confuzie cu privire la acţiunea sa, acest fapt fiind de natură să afecteze grav buna funcţionare a sistemului sanitar, în ansamblul său, infrastructura critică a statului în perioada stării de urgenţă şi, ulterior, în perioada stării de alertă(...) Mai mult, niciunde în dispoziţiile legii nu este stipulată atribuţia Avocatului Poporului de a dispune unităţii sanitare îndeplinirea obligaţiei de a afişa procedura de derulare "de spital aflat sub monitorizarea Mecanismului Naţional pentru prevenirea Torturii.

a încălcat grav Constituţia prin acţiuni sau inacţiuni care au afectat buna funcţionare a sistemului sanitar prin starea de temere legitimă creată asupra personalului medical prin declanşarea Mecanismului naţional de prevenire a torturii în privinţa spitalelor care tratează bolnavi COVID-19.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22