Parlamentul, abandonat: deputatii si senatorii sunt in campanie. Salariul e platit la zi

Dora Vulcan | 21.11.2016

Parlamentul a fost abandonat pentru ca senatorii si deputatii si-au luat liber o luna, timp in care salariile le sunt virate la zi. Oficial, ei au activitati in teritoriu, in interesul cetatenilor. In fapt, cei care ravnesc la inca un mandat isi fac campanie electorala pentru alegerile din 11 decembrie.

Pe aceeași temă

 

 

 

Dintre cei aproape 6.500 de candidati, circa 250 sunt actuali parlamentari. Aproape 50 de senatori (28%) si circa 200 de deputati (50%) mai vor inca un mandat, dupa cum reiese din lista BEC, transmite ziare.com care a contactat doi membri din conducerile celor doua Camere pentru a intelege cine si cum a decis sa puna Parlamentul "pe pauza" timp de o luna si daca in tot acest timp actualii alesi mai sunt platiti din banii contribuabililor.

 

 

Presedintele interimar al Camerei Deputatilor, Florin Iordache (PSD), spune ca ultima sedinta de plen a avut loc "cam acum o saptamana", desi ultimul plen a fost pe 7 noiembrie.

 

 

"Pentru ca sunt doua probleme. Gradul de innoire al Parlamentului este foarte mare. Din punct de vedere al PSD, peste 60% din actualii parlamentari nu mai candideaza. Ceilalti 40%, care sunt parlamentari si mai candideaza, sunt mai interesati de campania electorala in judetele lor, si atunci e foarte greu sa....Spre exemplu, astazi ar fi trebuit sa avem lucru in comisii. Sa vedem cati colegi vin la comisii. Iar cei care nu candideaza sunt mai preocupati sa isi gaseasca un nou loc de munca decat sa vina la Parlament. Si atunci, pentru a lua in dezbatere chestiuni care sunt importante, cum e problema AEP (dupa demisia presedintelui, n.red.) sau cea a asigurarilor, prima conditie este cvorumul. Fara cvorum despre ce sa vorbim?", spune Florin Iordache.

 

El spune ca deputatii continua sa isi primeasca banii si ca singurele pierderi financiare sunt diurnele de sedinta.

 

"Teoretic, numai diurnele de sedinta nu se mai primesc, neavand sedinte. Banii pentru activitatea in teritoriu merg inainte. Si, bineinteles, platile pentru angajatii de la cabinetele parlamentare, care functioneaza", a precizat acesta.

 

 

500 de legi asteapta sa fie dezbatute

 

 

"La momentul asta, guvernul nu mai avea restante care trebuie dezbatute, cel putin la Camera. Mai sunt pe ordinea comisiilor cateva zeci de proiecte, mai multe sau mai putine. Per total, sunt in jur de 500 de legi care sunt in dezbatere, dar nu pot sa va spun cat de importante sunt pana nu avem rapoartele comisiilor", a declarat presedintele Camerei Deputatilor.

 

 

 

Situatia e similara si la Senat, spune vicepresedintele Alexandru Peres (PNL). Intrebat cand au intrat colegii sai in vacanta electorala, acesta a raspuns: "Cred ca de pe 9, deci mai mult de 10 zile".

 

 

"Oricand va fi nevoie ne vom reuni. Nevoie, adica sa apara niste situatii de extrema urgenta, cam asa a fost intelegerea, avand in vedere ca si cei din Biroul Permanent al Senatului si Camerei sunt candidati", a completat acesta. De asemenea, intrebat daca atunci cand s-a luat decizia ca senatorii sa nu mai vina la sedinte de plen s-a dat un vot sau a fost o intelegere la nivelul Biroului Permanent, acesta a raspuns: "A fost o intelegere acceptata unanim, in sensul in care s-a pus problema ca in luna ianuarie, care in general, prin Constitutie, este o luna in care Parlamentul nu lucreaza, de data asta va fi o luna lucrativa, pentru ca va trebui sa discutam in primul rand bugetul pe 2017".

 

Vicepresedintele Senatului nu a putut spune despre colegii sai daca sunt campanie electorala si cati ar fi trebuit sa isi continue munca la Parlament, si daca acest aspect a fost luat in considerare atunci cand s-a decis renuntarea la plen.

 

"Nu am o asemenea statistica, probabil o faceti dvs. presa; eu pot sa va spun ca, din punct de vedere al PNL, cel putin 60% vor fi colegi noi", a declarat acesta pentru ziare.com.

 

Si in ceea ce priveste situatia restantelor legislative situatia e destul de ambigua.

 

 

Restantele Senatului, report catre urmatorul Parlament

 

"Programul a fost facut pentru comisii, daca mai e ceva de lucrat, si in teritoriu. Daca in comisii mai exista ceva de dezbatut, proiecte urgente in perioada asta, cum ar fi pentru bugetul anului 2017, se dezbat. Restul, probabil, vor fi reportate pentru legislativul viitor, care probabil din 20 decembrie va putea sa intre in lucru", a precizat acesta.

 

El nu a putut spune cate legi au fost abandonate in aceasta perioada:

 

"Nu stiu. Noi, Senatul, lucram mai rapid, avand in vedere ca la 70-75% din propunerile legislative suntem prima camera sesizata. Deci, in general, prin Senat aceste lucruri trec cu o oarecare lejeritate, sa nu spun usurinta. Trec pentru ca decizionala este Camera Deputatilor, avand in vedere si numarul mai mare de deputati, punctele de vedere mult mai bine articulate. Ei n-au nici limita de 45 de zile in care trebuie sa treaca. Daca nu, intra in adoptare tacita. La noi nu cred ca sunt asa de multe."

 

 

In ceea ce priveste proiectele importante care asteapta sa fie discutate de Senat, Alexandru Peres a mentionat, alaturi de Legea bugetului pe anul viitor, revizuirea Constitutiei, care "a cam ramas abandonata de pe vremea cand dl Crin Antonescu a plecat de la presedintia Senatului" si in legatura cu care pune presiune acum Coalitia pentru Familie.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22