Parlamentul cere Curtii Constitutionale un punct de vedere privind depunerea juramantului lui Klaus Iohannis

T.d. | 02.12.2014

Pe aceeași temă

Parlamentul a solicitat, marti, Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) un punct de vedere cu privire la momentul la care presedintele ales, Klaus Iohannis, poate depune juramantul in plenul Legislativului, pentru a-si incepe mandatul de presedinte, potrivit Mediafax.

Decizia Birourilor Permanente a fost anunţată de vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu.

Depunerea jurământului ar trebui făcută în data de 21 (decembrie, n.r.). Data de 21 e o dată de duminică, când Parlamentul nu funcţionează. Nu funcţionează că nu are şedinţă şi nu este în activitate – funcţionează tot timpul. În sensul acesta am solicitat către Curtea Constituţională să ne spună foarte clar dacă suntem ţinuţi de această dată, de 21, să facem, atunci convocăm o şedinţă comună solemnă a Parlamentului pentru a depune jurământul domnul preşedinte ales Iohannis, sau putem să o facem mai devreme. Dar este foarte clar că ora 12.00, în ziua de 21, nu poate să treacă fără să avem un preşedinte care a depus jurământul pentru continuitatea funcţiei de preşedinte şi a mandatului”, a explicat Dumitrescu.

De asemenea, el a precizat că membri ai Birourilor Permanente reunite au aratat că şedinţa în care Iohannis să depună jurământul ar putea să fie vineri sau joi.

Întrebarea este cum este constituţional. Pentru că pe de o parte avem preşedintele în exerciţiu, care îşi duce la sfârşit mandatul până la depunerea jurământului de către noul preşedinte, şi atunci nu poţi să scurtezi mandatul nici măcar cu o zi, părerea mea. Dar acum părerea mea contează mai puţin, este vorba de părerea Curţii Constituţionale”, a spus vicepreşedintele Senatului.

Vicepreşedintele Senatului a mai susţinut că preşedintele ales, Klaus Iohannis, nu ar fi putut să depună jurământul pe data de 22 decembrie, în ziua de luni, deoarece mandatul lui Traian Basescu s-ar încheia pe 21 decembrie la ora 24.00.

Potrivit articolului 83 din Constituţie, ”mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului”. Alineatul 2 al aceluiaşi articol menţionează: ”Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou-ales”.

Conform legii de funcţionare a Curţii Constituţionale, acest for emite decizii, hotărâri şi avize doar în anumite condiţii expres menţionate, nefiind incluse în acest sens emiterea de puncte de vedere cu privire la procedurile parlamentare. Toate deciziile, hotărârile şi avizele emise de Curtea Contituţională se publică în Monitorul Oficial.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22