Parlamentul dă testul Străzii. Cum vor vota partidele în cazurile Şova, Oltean, Teodorescu

Paul Cristescu | 02.12.2015

Parlamentul României va avea ocazia să dovedească zilele următoare dacă a învăţat ceva de pe urma evenimentelor provocate de incendiul din clubul Colectiv sau dacă va continua vechea politică de votare selectivă a cererilor justiţiei.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Deputatii juristi au decis sa inainteze rapoarte favorabile privind cererile DNA de incuviintare a arestarii preventive a deputatilor liberali Ioan Oltean si Catalin Teodorescu, dupa audieri care au durat mai bine de o ora. Au fost 14 voturi "pentru", 4 "impotriva" si trei abtineri in cazul lui Oltean, care a stat la audieri in Comisia Juridica timp de o ora, si 15 voturi "pentru", 3 "impotriva" si trei abtineri pentru Teodorescu. Votul a fost secret. La iesirea de la audieri, ambii deputati au declarat ca sunt nevinovati, potrivit Hot News.

 

Parlamentarii României vor avea pe ordinea de zi votul solicitărilor DNA de reţinere şi arestare preventivă în cazul senatorului PSD Dan Şova, urmărit penal într-un dosar legat de CET Oltenia, şi a deputatilor PNL Ion Oltean si Catalin Teodorescu, urmăriţi penal într-un dosar legat de despăgubirile ANRP.

 

Cazul deputatilor PNL Ion Oltean si Catalin Teodorescu

 

DNA a inceput acum câteva zile urmarirea penala a deputatilor PNL Ioan Oltean, acuzat de complicitate la abuz in serviciu, si Catalin Teodorescu, fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, acuzat de abuz in serviciu. Comisia juridica a Camerei Deputatilor analizează astazi cererile DNA de arestare preventiva a celor doi deputati PNL, urmand sa intocmeasca un raport consultativ.


Conducerea Camerei Deputatilor a transmis vineri solicitarile DNA de arestare preventiva impreuna cu dosarul acestora catre Comisia Juridica, transmite Hotnews. Dosarul are 4 volume si 1344 file. Raportul intocmit de comisia juridica este consultativ, insa obligatoriu din punct de vedere procedural. Deputatii juristi vor consulta dosarul si ii vor audia pe cei doi deputati, care la randul lor au dreptul sa isi consulte dosarul impreuna cu avocatii

 

Ludovic Orban: PNL votează in favoarea arestarii lui Ioan Oltean

 

Deputatul Ioan Oltean a demisionat din functia de vicepresedinte al PNL, in urma inceperii urmaririi sale penale. PNL a anuntat intr-un comunicat că "vicepresedintele PNL Ioan Oltean a demisionat joi din aceasta functie pentru a nu aduce prejudicii de imagine Partidului National Liberal."

 

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat că liberalii vor vota în favoarea cererii DNA de ridicare a imunității lui Ioan Oltean: "Dacă se va formula către Parlament o cerere pentru începerea urmăririi penale, reţinerea, arestul preventiv (în cazul deputatului Ioan Oltean.n.r. ), vom vota la vedere, aşa cum am votat în toate cazurile, în favoarea cererii formulate de Justiţie", a declarat deputatul PNL Ludovic Orban, potrivit Mediafax.

 

Statutul PNL prevede că în situaţia în care împotriva unui membru PNL se dispune o măsură preventivă, precum reţinerea, arestul la domiciliu sau arest preventiv, persoana respectivă este suspendată de drept din calitatea de membru al PNL. Criteriile de integritate care au fost anunţare de conducerea PNL, a explicat Ludovic Orban, sunt pregătite de o comisie specială și sunt suplimentare faţă de statut. Ele vor trebui să fie îndeplinite de toţi candidaţii susţinuţi de PNL în alegerile de anul viitor, potrivit mandatului primit de comisie.

 

În comunicatul în care a anunţat demisia lui Ioan Oltean de la conducerea partidului, PNL a anunţat de asemenea că "in mod consecvent cu deciziile luate anterior de conducerea PNL, parlamentarii liberali se vor exprima deschis si favorabil solicitarilor adresate Parlamentului pentru ridicarea imunitatii senatorilor sau deputatilor, indiferent de nume sau apartenenta politica. Partidul National Liberal respecta principiul prezumtiei de nevinovatie, dar si pe cel privind egalitatea in fata Legii. Acesta este motivul pentru care PNL considera ca orice solicitare care priveste un politician trebuie sa ajunga pe masa unui judecator, asa cum se intampla in cazul oricarui alt cetatean."

 

Acuzaţiile DNA

 

Procurorii DNA arată că Oltean ar fi făcut trafic de influenţă la ANRP în favoarea afaceristului Mihai Rotaru, pentru a aviza despăgubirea de 109 milioane de lei (25 de milioane de euro) pentru un teren din Pitești, supraevaluat cu peste 87 milioane de lei, bani încasați de Mihai Rotaru, cumpărător de drepturi litigioase, arată DNA într-un comunicat citat de România Libera.

 

Activitatea infracţională şi intermedierea relaţiilor între inculpaţi, finalizată cu primirea titlului de despăgubire pentru suma de 87.291.596 lei de către Rotaru Mihai în data de 17.06.2010, s-a derulat din iarna anului 2014, pe parcursul a 7 luni. Această activitate infracţională a fost circumscrisă folosului bănesc necuvenit obţinut de către Rotaru Mihai şi s-a aflat în strânsă legătură cu urgentarea şi aprobarea dosarului de despăgubire nr. 46076/CC dar, în egală măsură, a corespuns şi interesului numitului Oltean Ioan, care a primit suma de 600.000 euro de la cesionar pentru traficul de influenţă realizat.

 

Astfel, în dosarul de despăgubire nr. 46076/CC/2009 a fost emis titlul de despăgubire nr. 8250 din data de 17.06.2010, de către preşedinta A.N.R.P, inculpata DUMITREAN CRINUŢA NICOLETA pentru cesionarul ROTARU MIHAI. Decizia de despăgubire nr. 8250 din 17.06.2010 s-a bazat pe hotărârea din aceeaşi zi a celor 7 membrii C.C.S.D, pe raportul supraevaluat al expertului evaluator NEGURICI SERGIU privind terenul situat în Piteşti, în suprafaţă de 61.857 mp , pe actele materiale individuale de complicitate îndeplinite de OLTEAN IOAN şi pe documentele depuse de ROTARU MIHAI care au constituit acte de complicitate pentru decizia infracţională a autorilor.

 

De asemenea, din (…) a rezultat că, deputatul OLTEAN IOAN, care avea relaţii cointeresate cu cesionarul și cu preşedinta A.N.R.P. DUMITREAN CRINUŢA NICOLETA și–a exercitat influența la aceasta din urmă şi astfel a obţinut pentru ROTARU MIHAI urgentarea şi aprobarea despăgubirii. În schimb numitul ROTARU MIHAI i-a remis numitului OLTEAN IOAN anterior datei de 17.06.2010, suma de 600.000 euro, locul primirii banilor fiind în incinta parohiei din Chitila" se arata in referatul procurorilor DNA, citat de stiripesurse.ro

 

Olteanu Ioan era ca un şef pentru Dumitrean Crinuţa, fiind notoriu în rândul funcţionarilor că Rotaru Mihai care avea mai multe dosare de despăgubire în care era cesionar, beneficia de soluţionări rapide şi despăgubiri generoase, preşedinta acordând sprijin direct soluţionării dosarelor de despăgubire de interes pentru acesta. Deputatul Oltean Ioan nu avea atribuţii funcţionale ori de demnitate publică, nici măcar tangente cu activitatea ANRP, numirea membrilor CCSD, inclusiv a preşedintelui ANRP fiind în competenţa primului ministru.

 

În plus, analizând portalul Camerei Deputaţilor rezultă că Oltean Ioan are activitate în comisii permanente din domeniul administrativ local iar iniţiativele sale legislative în domeniul proprietăţii preluate abuziv lipsesc, având activitate parlamentară intensă pe alte domenii. Cu toate acestea, Oltean Ioan era o prezenţă constantă în instituţie, în biroul preşedintei şi era considerat şef de către aceasta, Adăugând şi faptul că, unele dosare de despăgubire erau soluţionate rapid, peste ordinea reglementată, contrar dispoziţiilor legale - aşa cum s-a întâmplat şi cu dosarul nr. 46076/CC - doar în considerarea faptului că acel cesionar era protejatul său, sunt realizate condiţiile unui act material de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave”, se arată în referatul procurorilor anticorupție, conform România Libera.

  

DNA a cerut, vineri, Camerei Deputaților, aviz pentru arestarea lui Ioan Oltean, dar și a lui Cătălin Teodorescu, în acest nou dosar ANRP. Mihai Rotaru și Crinuța Dumitrean află, de asemenea, dacă vor fi arestați preventiv. 

 

Cazul senatorului PSD Dan Şova

 

Conducerea Senatului a decis săptămâna trecută ca votul in plen pentru cererea de retinere si arestare a senatorului Dan Sova va avea loc mâine, 3 decembrie. Cu cinci voturi pentru, doua impotriva si trei abtineri, Comisia Juridica a Senatului a dat aviz pozitiv cererii DNA de retinere si arestare a senatorului Dan Şova.

 

Liviu Dragnea, presedintele PSD: Judecatorii, nu senatorii trebuie sa decida daca Dan Sova va fi arestat

 

Liviu Dragnea, presedintele PSD, a declarat ca partidul pe care îl conduce va vota pentru ridicarea imunitatii senatorului. ''Cu toata parerea de rau, PSD va vota pentru ridicarea imunitatii''El a declarat de asemenea, că le-a cerut senatorilor PSD "să lase" judecătorul să decidă dacă Dan Șova va fi sau nu arestat. "Am solicitat foarte clar colegilor senatori să lăsăm judecătorul să decidă. Eu sper că marea majoritate a colegilor senatori vor ține cont de această decizie politică, care dincolo de chestiunea personală a domnului Dan Șova, nu vreau să mai aibă efecte asupra partidului nostru în special", a precizat Dragnea, citat de Agerpres.

 

"Am mai spus în câteva rânduri că, în opinia mea, dacă vom reuși să votăm, să aprobăm modificarea Constituției, o să insist să scoatem imunitatea parlamentară de acolo (...) Până la urmă trebuie să avem această atitudine, să lăsăm judecătorul să decidă. Sigur, politic am stabilit, susținem aceste cereri. Parlamentarii trebuie să facă legi în această țară, acesta este rolul principal al parlamentarilor", a mai spus Dragnea.

 

Acuzatiile DNA

 

DNA a anuntat acum cateva zile ca a deschis un nou dosar penal pe numele lui Dan Sova, acesta fiind al treilea dosar in care senatorul este urmarit penal. DNA a anuntat ca in noul dosar sunt urmariti penal Dan Sova, senator, la data faptelor reprezentant al Societatii Civile de Avocati "Sova si Asociatii", pentru savarsirea a doua infractiuni de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine pentru altul un folos necuvenit; Mihai Balan, director general al CET Govora, pentru savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu daca a fost cauzat un folos pentru sine sau pentru altul; Constantin Lepadat, director economic in cadrul SC CET GOVORA, pentru savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu daca a fost cauzat un folos pentru sine sau pentru altul.

 

Conform procurorilor DNA, in perioada 2006 - 2008, Dan Sova i-a determinat pe Mihai Balan si pe Constantin Lepadat sa incheie doua contracte de asistenta juridica in termenii impusi de el, cu incalcarea atributiilor de serviciu, respectiv a prevederilor legale in vigoare, la acea data, cu privire la achizitiile publice

 

Concret, la data de 01.03.2006 si 19.03.2008, SC CET Govora a incheiat cu Societatea Civila de Avocati "Sova si Asociatii" doua contracte distincte de asistenta juridica avand ca obiect asistenta juridica/consultare/reprezentare si plata unor onorarii de succes in valoare de 667.409,20 euro si respectiv de 1.822.928,24 lei. Cele doua contracte distincte au fost incheiate in conditiile in care SC CET Govora avea contract cadru de asistenta juridica valabil, avand acelasi obiect, incheiat cu aceeasi Societate Civila de Avocati "Sova si Asociatii".
 

Prin aceste activitati. cred procurorii, a fost cauzat un prejudiciu SC CET Govora SA in valoare in valoare de 667.409,20 euro si 1.822.928,24 lei si creat in mod injust un folos in patrimoniul Societatii Civile de Avocati "Sova si Asociatii".

 

Dan Sova era deja urmarit penal

 

Procurorii anticoruptie i-au deschis zilele trecut un alt dosar penal, al doilea, senatorului PSD Dan Sova, pentru trafic de influenta. Procurorii anticoruptie sustin ca Dan Sova a primit 100.000 de euro de la un denuntator pentru ca senatorul sa-si traficheze influenta pe care o avea la directorul general al centralei de energie termica CET Govora SA, Mihai Balan, la randul sau cercetat pentru abuz in serviciu in forma continuata.

 

DNA argumenteaza: “trebuie precizat ca la nivelul GET Govora necesitatea achizitionarii serviciului de consultanta juridica nu numai ca nu a fost rezultatul unui proces decizional comun de jos in sus pe linie ierarhica, ci a fost unul ce a apartinut exclusiv directorului general Mihai Balan care a actionat la ordinul si in interesul lui Dan Sova, imprejurari din care rezulta nesocotirea celei mai elementare obligatii de serviciu a unui director general – aceea de a actiona in interesul societatii pe care o conduce”, potrivit referatului. Mai mult, sustin anchetatorii, continutul si clauzele contractului respectiv “au fost efectiv dictate” de senatorul Sova, aceste aspect fiind “la latitudinea exclusiva a acestuia”, arata procurorii DNA, citati de Hotnews.

 

Dosarul Turceni-Rovinari

 

Sova este de asemenea cercetat intr-un alt dosar penal instrumentat de DNA, primul deschis pe numele sau. E vorba despre cauza complexurilor energetice Rovinari si Turceni, Sova fiind acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala in forma continuata, spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu.

 

Faptele de care este acuzat în acest dosar, conform DNA:

 

1.  În perioada ianuarie – 14 februarie 2008, cu știință, în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistență juridică, la data de 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari CER și SCA „Șova și Asociații”. De asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, contract în urma căruia societatea de avocați a obținut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes).

 

2.  În perioada ianuarie – 13 februarie 2008, cu știință, în contextul litigiului dintre CET și ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă Cristea Dumitru să încheie un contract distinct de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal, la data de 13 februarie 2008, contractul de asistență juridică între CET și SCA „Șova și Asociații”; de asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, obținând folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes).

 

3.  În perioada ianuarie – 14 februarie 2008, cu știință, în contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistență juridică, la data de 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari CER și SCA „Șova și Asociații”. De asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, contract în urma căruia societatea de avocați a obținut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes)

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22