Pe aceeași temă
In ciuda angajamentelor asumate public la inceputul anului de catre liderii principalelor partide parlamentare, Senatul Romaniei dispretuieste deciziile Curtii Constitutionale si il protejeaza pe senatorul Dan Sova, se arata intr-un comunicat semnat de cinci organizatii non-guvernamentale.
Apelul semnat de Freedom House Romania, Expert Forum, Centrul Roman de Politici Europene, Grupul pentru Dialog Social si Centrul de Investigatii Media vine ca reactie la votul din Senat, din 2 iunie, cand senatorii au respins din nou cererea DNA de retinere si arestare a lui Dan Sova, cercetat in dosarul complexurilor Turceni si Rovinari.
S-au inregistrat 72 de voturi “impotriva” si 66 “pentru” si doua voturi anulate. Au fost prezenti 140 de senatori din 167, potrivit Comisiei de numarare a voturilor.
“Procurorii sa trimita dosarul in instanta, sa terminam cu povestea asta politicianista”, a declarat Dan Sova, dupa anuntarea rezultatului.
“Prin decizia din 2 iunie 2015, Senatul României l-a pus mai presus de lege pe senatorul Dan Sova, in dispretul unor decizii ale Curtii Constitutionale. Senatorii continua astfel politica arbitrara, lipsita de criterii obiective, privind incuviintarea cererilor DNA, in ciuda angajamentelor publice luate la inceputul anului de liderii celor mai importante partide parlamentare”, sustin ONG-urile semnatare.
Organizatiile in cauza isi exprima, de asemenea, ingrijorarea fata de “avalansa” de incercari de modificare a legislatiei penale.
“Odata adoptate, modificarile propuse ar avea consecinte grave asupra eficacitatii in combaterea coruptiei si a infractionalitatii in general”, se mai arata in apel.
CITESTE SI: Dosarul lui Dan Sova - Un dosar cu avocati, carbune, management privat la stat si concedieri
Organizatiile non-guvernamentale sustin ca toate aceste situatii contravin obligatiilor luate de autoritatile romane prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).
In plus, sunt criticate “atacurile motivate politic” asupra unor magistrate cu functii de conducere in sistemul judiciar.
“Parlamentari si oficiali guvernamentali de rang inalt continua sa faca declaratii cu referire la cazuri aflate pe rol, inclusiv pe rolul instantei supreme. Dupa cum au subliniat constant rapoartele MCV si concluziile numeroaselor anchete ale Inspectiei Judiciare, asemenea atacuri si declaratii sunt de natura a aduce atingere independentei Justitiei”, mai arata sursa citata.