Parlamentul European a legiferat acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept

Laurentiu Gheorghe | 05.04.2019

Parlamentul European a votat un proiect legislativ care condiționează acordarea fondurilor europene de respectarea valorilor europene, a statului de drept și combaterea corupției.

Pe aceeași temă

Comisia Europeană va fi însărcinată cu stabilirea „deficiențelor generalizate cu privire la statul de drept” și va decide asupra măsurilor respective, care ar putea include suspendarea plăților de la bugetul UE sau reducerea prefinanțării, transmite Agerpres.

De îndată ce statul membru respectiv remediază deficiențele identificate de Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul UE pot debloca fondurile.

Proiectul trebuie însă votat și la nivelul Consiliului Uniunii Europene, care pana la sfârșitul lunii iunie e prezidat de Romania. Cum actualul Parlament își încheie mandatul, cel mai probabil negocierile dintre Consiliu și PE vor avea loc după instalarea noii legislaturi.

Veștile nu sunt bune pentru guvernarea PSD-ALDE, în ultimul timp, atât din partea Parlamentului European, cât și Comisiei Europene, venind avertismente dure în legătură cu preocuparea Guvernului Dăncilă și a Parlamentului de a submina statul de drept și subordonarea actului de justiție.

Comisia Europeană poate stabili că statul de drept este ameninţat în funcție de următoarele criterii:

  • funcţionarea adecvată a autorităţilor statului membru care implementează bugetul UE;

  • funcţionarea adecvată a autorităţilor ce realizează controlul financiar;

  • investigarea adecvată a fraudelor, inclusiv a fraudelor fiscale, a corupţiei şi a altor încălcări ce afectează implementarea bugetului UE;

  • examinarea judiciară eficient de către tribunale independente;

  • recuperarea fondurilor plătite excesiv;

  • prevenirea şi penalizarea evaziunii fiscale şi a dublei impuneri;

  • cooperarea cu Oficiul European Antifraudă (OLAF) şi, dacă este cazul, cu Biroul Procurorului Public European (EPPO).

Pentru a ajuta Comisia Europeană, un panel de experţi independenţi în drept constituţional şi probleme financiare, format dintr-un expert desemnat de parlamentul naţional al fiecărui stat membru şi cinci numiţi de Parlamentul European, ar urma să evalueze anual situaţia în toate statele membre şi să elaboreze un raport anual asupra celor constatate.

În funcţie de amploarea deficienţelor şi de procedura de gestionare a bugetului, Comisia Europeană poate decide suspendarea angajamentelor, întreruperea termenelor de plată, reducerea prefinanţării sau/şi suspendarea plăţilor.

Iniţial eurodeputaţii au convenit în luna ianuarie mandatul de negociere al PE. Totuşi, statele membre nu şi-au convenit o poziţie comună, astfel că va va reveni Parlamentului European în noua legislatură să negocieze forma finală a acestui proiect legislativ.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22