Parlamentul va încuviința joi decretul privind starea de urgență din România

Laurentiu Gheorghe | 16.03.2020

Birourile reunite ale Parlamentului au decis, luni, în videoconferință, ca votul pentru aprobarea decretului pentru starea de urgență să aibă loc joi, la ora 12:00.

Pe aceeași temă

Deputații și senatorii vor vota prin intermediul unei aplicații ce presupune accesarea unei adrese web, iar dezbaterile vor avea loc în sistem de teleconferință pentru a reduce riscul răspândirii coronavirusului.

Potrivit procedurii privind desfasurarea sedintei de plen, sedinta este transmisa prin streaming live pe pagina de Internet a Camerei Deputatilor.

Presedintii celor doua Camere vor fi prezenti in sala de plen.

„Exercitarea votului pentru ordinea de zi, programul de lucru, votul pe articole, votul final se va desfasura dupa urmatoarea procedura: votul deputatilor si senatorilor se exercita printr-o aplicatie informatica realizata de departamentele de specialitate ale Camerei Deputatilor si Senatului, care presupune, in principal, accesarea unei adrese web si actionarea butonului de pe ecran corespunzator optiunii de vot. Accesul la pagina web respectiva este securizat prin user si parola, care vor fi comunicate fiecarui parlamentar prin SMS. Rezultatul votului va fi afisat imediat pe ecranul dispozitivului electronic de pe care este urmarit streaming-ul. Dezbaterile si interventiile vor fi realizate prin sistemul de teleconferinta audio, prin grija departamentelor de specialitate ale Camerei Deputatilor", se arata in document.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind instituirea starii de urgenta si a anuntat cateva dintre masurile exceptionale.

Seful statului a subliniat ca unele masuri vor fi instituite gradual, pe masura evolutiei epidemiei cu Covid-19. Decretul se refera la domenii precum sanatate, economie si ordine publica, dar nu numai.

Astfel, scolile raman inchise cel putin 30 de zile, cat dureaza starea de urgenta, vor fi adoptate o serie de masuri economice pentru sustinerea angajatorilor si angajatilor, se pot plafona unele preturi, iar in justitie vor continua numai cazurile de maxima urgenta.

O atentie sporita este acordata achizitiei de echipamente si medicamente pentru lupta cu coronavirusul.

Deocamdata nu se inchid frontierele sau Capitala, aceste masuri putand fi insa luate in functie de evolutia epidemiei.

Presedintele Iohannis a facut inca o data apel la cetateni, rugandu-i sa respecte masurile impuse de autoritati in aceste conditii exceptionale.

Potrivi legii, starea de urgență se instituie de Președintele României prin decret, contrasemnat de primul-ministru și publicat de îndată în Monitorul Oficial al României. În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, Președintele României solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate.

În situația în care Parlamentul nu încuviințează starea instituită, Președintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-și aplicabilitatea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22