Pe aceeași temă
Revista 22 si GDS, impreuna cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, au organizat pe 11 martie o dezbatere cu tema Promovarea egalitatii de sanse si a participarii femeilor la alegerile europene din iunie 2009. Evenimentul a fost moderat de Rodica Palade si Armand Gosu. Au participat numeroase personalitati publice, politicieni, reprezentanti ai societatii civile, jurnalisti: Liliana Popescu (profesor universitar), Mihaela Popa (senator PD-L), Adriana Saftoiu (deputat PNL), Smaranda Enache (copresedinte Liga ProEuropa, Niculae Idu (seful Reprezentantei Comisiei Europene), Péter Eckstein Kovács (consilier prezidential), Cristian Preda (consilier prezidential), Sever Voinescu (deputat PD-L).
Niculae Idu a prezentat concluziile unei cercetari sociologice care confirma faptul ca in multe state membre ale UE discriminarea de gen este inca o practica larg raspandita. Femeile lucreaza cu jumatate de norma mult mai frecvent decat barbatii, iar sexul feminin predomina in sectoarele in care salariile sunt mai scazute. Guvernatorii tuturor bancilor centrale din statele membre sunt barbati, iar la nivelul marilor intreprinderi 90% dintre consiliile de administratie sunt formate din barbati. La nivelul guvernelor nationale proportia este de 3 la 1 in favoarea sexului masculin. In ceea ce priveste Romania, desi in 2008 prezenta femeilor in parlament era la jumatate fata de media europeana, totusi, atunci cand ne uitam la Parlamentul European, observam faptul ca tara noastra este reprezentata in proportie de 34,3% de femei (fata de 31,2% cat este media europeana).
Liliana Popescu a remarcat ca performantele Bulgariei si ale Republicii Moldova le depasesc cu mult pe cele ale Romaniei. Spre exemplu, in Bulgaria nu numai ca exista o participare mai mare a femeilor la nivel central, insa, inca de acum 10 ani, ministru de Externe era o femeie.
Cristian Preda, candidat la alegerile europarlamentare pe listele PD-L, a criticat solutia cotelor, considerand ca nu rezolva problema participarii femeilor „in mod consistent si pe termen lung“. Pe de alta parte, el a precizat ca la nivel de societate se poate identifica o anumita asteptare in sensul unei prezente feminine mai semnificative, pentru ca „toata lumea este constienta de dominatia masculina“. El mai crede ca in dezbaterea privind candidatii la europarlamentare trebuie sa conteze in primul rand criteriile de recrutare gandite de catre partide.
Pe fond insa, miza reprezentarii femeilor este mai mare decat proportionalitatea: „umanitatea trebuie sa vorbeasca pe cele doua voci ale sale“ crede Smaranda Enache, candidat la alegerile europarlamentare pe listele PNL. Aceasta a pledat pentru mentinerea sistemului de cote „pana ne insanatosim si depasim“ acest handicap. Sistemul cotelor are virtutea de a corecta un deficit cantitativ, dar si unul calitativ.
Desi numerosi participanti au remarcat faptul ca PD-L a fost cel mai activ si mai deschis pentru promovarea egalitatii de gen, totusi se poate observa ca in general liderii partidelor din Romania „in generozitatea lor masculina, le-au trimis pe femei in colegii mai putin sigure“ (Adriana Saftoiu), la sacrificiu, unde probabilitatea lor de a fi votate era foarte scazuta. Dar de ce, in Romania, femeilor le este mai usor sa participe la europarlamentare decat la alegerile pentru parlamentul national? „Deoarece pentru parlamentarul roman politica adevarata se face in Romania. Ce sa faca el la Bruxelles? Se rupe de tara, de smenuri, de susanele“, crede Adriana Saftoiu. Pe de alta parte, aceasta mai remarca faptul ca in Romania singurele retete care ii asigura unei femei succesul public sunt bazate fie pe agresivitate, fie pe o componenta mondena: „Notorietatea se construieste prin a deveni agresiv si vulgar sau a fi usor monden sau sustinut de cineva“.
Pe fond insa, Sever Voinescu crede ca societatea romaneasca tinde inca sa reactioneze si sa functioneze intr-o „matrice de tip Caragiale“, atunci cand vorbim de rolul public al femeii: ea exercita o influenta politica majora, dar intotdeauna in spatele scenei. Atunci cand intrarea femeilor in politica devine formala, influenta lor dispare.