Partidele care vor modificarea legislaţiei penale si controversatele lor propuneri

E.b. | 20.03.2017

Modificarea legislaţiei penale a fost pe agenda scurtă a obiectivelor politice pentru mai multe partide, la începutul lui 2017. UDMR a fost principala formaţiune care a venit cu proiecte de modificare a legislaţiei penale, fiind urmată de PSD şi ALDE.

Pe aceeași temă

 

 

Printre propunerile controversate sunt graţierea faptelor de corupţie, sprijinirea „savanţilor închisorilor“ sau eliberarea persoanelor cu vârsta de peste 70 de ani.

 

 

Partidul cu înclinaţia cea mai mare pentru modificarea legislaţiei penale este UDMR. Trei proiecte de lege care vizează Codul Penal şi cel de. Doi aleşi ai formaţiunii au adus amendamente controversate la Legea graţierii.

 

UDMR a venit cu un proiect pentru de modificare a Codului de Procedură Penală  la mijlocul lunii trecute, iniţiativă legislativă care prevedea, printre altele, că infracţiunea de abuz în serviciu să se aplice şi magistraţilor care, „cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, au comis una din acţiunile care au condus la o situaţie generatoare de daune“, scrie adevarul.ro.

 

Tot UDMR a cerut, printr-un proiect de lege depus pe 21 februarie, ca persoanele suspectate sau acuzate să aibă dreptul de a nu coopera în cadrul procedurii penale. „Îmblânzirea” condiţiilor pentru eliberare condiţionată şi sprijin pentru „savanţii închisoriilor

 

De asemenea, opt parlamentari ai UDMR au depus, la 8 martie, un proiect de modificare a Codului penal, Codului de procedură penală şi a Legii privind executarea pedepselor, în sensul „îmblânzirii“ condiţiilor pentru eliberarea condiţionată, reducerii pedepsei maxime aplicabile, dar şi a susţinerii diminuării pedepsei celor care scriu cărţi în detenţie.

 

Doi parlamentari ai UDMR, Csaszar Karoly Zsolt şi Tanczos Barna (UDMR), au depus  amendamente controversatela Legea graţierii, aflate în prezent la Comisia juridică a Senatului.  Senatorii  ar vrea ca şi pedepsele pentru falsul în înscrisuri oficiale, falsul intelectual şi falsul informatic să fie graţiate. Unul din ei, Tanczos Barna, a fost pus sub urmărire penală de DNA, în 2014, pentru fals intelectual, arata adevarul.ro. 

 

 

Un alt partid care vine din spate cu propuneri legislative discutabile în ceea ce priveşte Codul Penal şi cel de Procedură Penală e PSD. Poate cel mai cunoscut exemplu este adoptarea Ordonanţei de Urgenţă 13/2017 prin Guvernul susţinut de PSD şi ALDE dezincrimina, parţial, abuzul în serviciu, infracţiune de care sunt acuzaţi numeroşi politicieni.

 

La doar cinci zile de la adoptare, Guvernul a abrogat OUG 13, la presiunea străzii. La sfârşitul lunii februarie, deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a depus, la Senat, o propunere legislativă privind completarea Legii 286/2009 privind Codul penal care prevede pedepsirea cu închisoare de la 6 luni la 3 ani a protestatarilordacă prin manifestarea lor „au scopul de a schimba ordinea constituţională ori să îngreuneze sau să împiedice exercitarea puterii de stat”. Social-democraţii s-au delimitat cât de repede au putut de iniţiativa colegului lor.

 

 

 

Amendamentele lui Şerban Nicolae 

 

 

 

Serban Nicolae, liderul senatorilor PSD, a transmis, la 6 martie, colegilor săi din Comisia juridică, amendamentele pe care le va depune la proiectul legii graţierii. Unul dintre acestea prevede că se graţiază infracţiunile de corupţie, inclusiv luarea de mită, darea de mită, traficul de influenţă, abuz in serviciu şi conflictul de interese. Cu toate că liderul PSD, Liviu Dragnea s-a delimitat de demersul lui Nicolae şi a spus că partidul nu va susţine graţierea faptelor de corupţie, senatorul PSD a precizat că va mai reflecta şi va decide ulterior dacă retrage sau nu amendamentele problematice.

 

 

ALDE, parteneriul PSD în coaliţia de guvernare, a susţinut atât OUG 13, dar şi necesitatea unei legi a  graţierii. Mai mult, senatorul ALDE Ionuţ Sibinescu a depus un amendament la Legea graţierii  prin care propune să nu se mai dea graţiere pentru corupţi dacă ei nu plătesc prejudiciile, respectiv atunci când nu returnează prejuciul din rea-credinţă.

 

 CITESTE TOT ARTICOLUL

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22