Pe aceeași temă
În Camera Deputaţilor social-democraţii vor avea 132 de voturi. Este de aşteptat ca partenerii lor, cei din Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, să-i susţină la dezbaterea şi votul proiectelor. Aşa că PSD şi ALDE vor avea, în total 155 de membri.
Insuficient, însă, pentru a trece de plen legi organice, de exemplu, pentru care este nevoie de votul majorităţii deputaţilor, adică 179. Social-democraţii ar mai avea nevoie de 24 de voturi, adică exact cât avea UNPR, care a părăsit tabăra PSD.
Cele 24 de voturi ar putea veni de la UDMR, grupul minorităţilor ori o parte din deputaţii neafiliaţi politic. Însă va fi vorba despre majorităţi conjucturale, deci în funcţie de proiectele aflate în dezbatere şi de interesele de moment al formaţiunilor.
Partidul Mişcarea Populară va avea 33 de deputaţi şi pot exista momente în care deciziile finale ale Camerei vor depinde de poziţia pe care PMP o va avea.
La Senat, PSD stă mai bine. Are 63 de membri, iar Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, 14. Împreună, cele două formaţiuni vor avea 77 de voturi, numai că pentru o majoritate absolută, este nevoie de 82 de voturi. Le lipsesc, aşadar doar 5 voturi, care ar putea veni de la UDMR ori senatori neafiliaţi.
Greu de crezut că cei 8 aleşi ai PMP vor susţine vreun proiect al PSD. Nici liberalii nu vor avea majoritate singuri, nici în Camera Deputaţilor, şi nici în Senat. Aşa că, negocierea va fi laitmotivul ultimelor luni din această legislatură.