Partidul M10 cere anularea pensiilor speciale: "Strada v-a spus sa plecati!"

Tudor Despina | 16.12.2015

Pensiile speciale pentru parlamentari nu vor rezolva problema pensiilor, crede premierul Ciolos. Si M10, partidul Monicai Macovei, critica dur decizia membrilor Legislativului de a-si acorda beneficii suplimentare.

Pe aceeași temă

 

Intrebat, miercuri, ce crede despre decizia parlamentarilor cu privire la acordarea de pensii speciale, in conditiile in care sistemul public de pensii este unul dintre cele mai avariate, Dacian Ciolos a evitat sa se pronunte categoric. “Din punctul meu de vedere, pensiile speciale nu sunt o modalitate de a rezolva problema pensiilor. Parlamentul nu trebuie sad ea socoteala in fata Guvernului, ci in fata cetatenilor”, a spus premierul, citat de Ziare.com.

 

De cealalta parte, decizia luata marti in plenul Parlamentului atrage critici dure din partea partidul M10. Formatiunea condusa de europarlamentarul Monica Macovei cere anularea pensiilor speciale: “Strada v-a spus sa plecati, iar voi va mariti pensiile”.Votul dat ieri de parlamentari, în propriul beneficiu, arată aceeaşi faţă a unui Parlament lipsit de dragoste faţă de popor şi descalificat în faţa românilor prin corupţie şi incompetenţă”, transmite partidul, intr-un comunicat.

 

”Partidul M10 consideră că senatorii şi deputaţii beneficiază deja de suficiente privilegii: suplimente și sporuri, maşini personale la dispoziţie. Parlamentul continuă să îşi apere propriile interese şi să manifeste dispreţ faţă de cetăţeni. Pensiile nu sunt un privilegiu, ele trebuie să reflecte strict nivelul contribuțiilor făcute în timp. Ţara are nevoie de parlamentari care să servească interesele cetăţenilor, de aceea Strada a cerut partide noi, oameni integri şi competenţi. Partidul M10 susţine acum abrogarea prevederilor umilitoare şi va acţiona ferm împotriva privilegiilor parlamentarilor şi în legislatura 2016-2020”, mai arata formatiunea politica.

 

Parlamentarii si-au dat pensii speciale

 

Parlamentarii si-au votat marti pensiile speciale, care le vor aduce suplimentar intre 1.500 si 4.400 de lei, proiectul fiind adoptat cu majoritate covarsitoare. 287 de parlamentari au votat „pentru” proiectul respins anterior de președintele Klaus Iohannis. Potrivit noii legi, senatorii si deputații vor primi între 1.500 si 4.400 de lei în plus la pensie, in functie de numarul de mandate pe care le-au detinut. La reexaminare, parlamentarii au decis ca cei condamnaţi penal să nu beneficieze de pensii speciale.

 

Pensiile speciale pentru aleşi:

 

  • un mandat: 1.500 de lei;
  • două mandate: 3.100 de lei;
  • trei mandate: 4 .400 de lei.

 

La scurt timp dupa ce si-au dat pensii speciale, parlamentarii au avut grija si de colegii lor din teritoriu. Comisia Juridica a Senatului a votat, marti, proiectul legii pensiilor speciale pentru alesii locali. Potrivit initiativei, indemnizatia ar putea sa ajunga pana la 6.000 de lei.

 

Iohannis: Cheltuirea irationala a banului public

 

Pe 23 Octombrie, Administratia Prezidentiala transmitea presedintilor celor doua Camere Parlamentare o cerere prin care Klaus Iohannis solicita reexaminarea Legii pentru modificarea art. 45 din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor.

 



 

In context, presedintele argument ca modificarea propusa nu asigura transparenta si predictibilitatea normei instituite, prin continutul sau aceasta putand conduce la cheltuieli bugetare excesive, cheltuieli ce pe termen lung nu reprezinta o investitie rationala”. In acest sens, mai arata Palatul Cotroceni, instituirea unuie sume forfetare in locul dreptului parlamentarilor de a alege intre un autoturism si o suma de bani pentru transportul in exercitiul functiei are drept consecinta directa cheltuirea irationala a banului public”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22