Pe aceeași temă
Partidul progresist, aflat la putere, a înregistrat o victorie zdrobitoare în alegerile generale de duminică. Guvernul și actualul președinte, Alexandar Vučić, vor fi susținuți de 63% dintre parlamentari.
”Am câștigat peste tot”, a declarat președintele Aleksandar Vučić, co-fondatorul și președintele partidului. ”Am câștigat încrederea oamenilor, cel mai bun scor înregistrat vreodată în Serbia”, a mai spus el.
Partidul Progresist ar fi câștigat 63% din voturi, potrivit unui exit poll realizat de Centrul pentru Alegeri Libere și Democratice, ceea ce înseamnă aproape 190 de mandate din cele 250 din Parlament, adică o creștere semnificativă de la 131 de mandate câte număra în precedenta legislatură.
Serbia a pus capăt stării de urgență pe data de 6 Mai, iar în timp ce guvernul a recomandat respectarea unor măsuri de siguranță, au avut loc evenimente publice precum meciuri de fotbal cu 20 de mii de spectatori.
Opoziția a acuzat la rândul ei slaba participare, de circa 49%, comparativ cu participarea de 56, 1% în 2016, după ce a chemat la boicotarea alegerilor. Deși nu există o cerință legală pentru atingerea pragului de 50% participare la vot pentru ca alegerile să fie validate, partidele de opoziție susțin că eșecul atingerii acestui prag delegitimează votul.
Dragan Đilas, liderul partidului Uniunea pentru Serbia, consideră boicotul un succes.
Politico mai notează că Vučić și partidul său populist de dreapta au performat la alegeri încă din 2012, când au format guvernul, grație popularității președintelui său și datorită faptului că a proiectat în țară imaginea de apărător al intereselor Serbiei în regiune și în străinătate. O altă explicație a succesului său este clientela politică angajată în instituții publice și în sectoare cheie din economie, mai scrie Politico.
Context
Vučić a respins vocile din țară și din afara ei care îl acuză că a instaurat un regim tot mai autoritar. Țara înregistrează un deficit democratic în evaluările Freedom House din ultimii ani. Luna trecută, raportul organizației Nations în Tranzit a menționat faptul că sub regimul Vučić statul a fost capturat și au avut loc abuzuri de putere.
Vučić a stârnit controverse și în timpul pandemiei de coronavirus. La începutul crizei, el a acuzat Uniunea Europeană din cauza restricțiilor impuse la exportul de echipamente medicale către țările de la periferia Uniunii, susținând într-o conferință de presă că ”solidaritatea UE este o poveste frumoasă care nu există în realitate”, trimițând în schimb bezele Chinei.
Președintele Serbiei urmează să efectueze o vizită în Statele Unite (la câteva zile după o călătorie la Moscova), pentru primele discuții găzduite de americani între liderii Serbiei și ai Kosovo. Cele două sate se află în conflict înghețat după ce NATO a bombardat Serbia în 1999 punând capăt controlului Belgradului asupra regiunii Kosovo, în ultimul război care a dus la destrămarea Iugoslaviei.