Pe aceeași temă
El atrage atentia asupra potentialului devastator pentru libertatea cuvantului si pentru modul in care civilizatia occidentala a construit notiunea de civilizatie libera.
"Ilustrand perfect butada aceea teologica, care spune ca cea mai mare isprava a diavolului este sa-i convinga pe oameni ca nu exista, la fel procedeaza si corectii politici. Partida asta, in momentul in care vei expune chestiunea, cu o privire candida, deschisa, pentru ca, nu-i asa, ei sunt foarte 'open minded', ei vor spune 'Dar nu e adevarat! Pur si simplu nu este adevarat!'
In momentul in care vei aduce argumente, vor spune: 'Nooo... E o interpretare tendentioasa! In realitate...' Si-ti vor spune cum stau lucrurile 'in realitate'. Suntem cumva ca intr-un cosmar de revenire a stalinismului fara NKVD si fara teroarea care, in anii '50, a reglat pe veci chestiunea cine are dreptul sa deschida gura si cine poate vorbi. Cumva, in absenta terorii fizice a aparut o teroare care este morala si care este teama justificata a omului civilizat de a fi eliminat din lumea civilizata", a afirmat Horia-Roman Patapievici, la Bookfest, conform ziare.com.
Patapievici, care a participat sambata la lansarea cartii "Prostii Europei. Cum se sinucid civilizatiile" de Traian Ungureanu, desfasurata la standul Humanitas din cadrul Bookfest, a atras atentia ca "astazi, corectitudinea politica, mizeaza, ca ideologie, pe faptul ca tu vrei sa apartii unei comunitati de valori".
"Prin aceasta apartenenta te identifici cu o comunitate de destin. Ei bine, cand esti rupt de ea, prin stigmatizare, esti rasist, esti islamofob, esti impotriva progresului s.a.m.d. Este o lovitura puternica. Ca sa nu mai spun ca (...) sanctiunile exista si excluderea nu este doar morala, este o excludere care antreneaza toate, toate compartimentele vietii, pana la acel existential suprem", a punctat scriitorul.
Patapievici a subliniat ca miscarea corectitudinii politice, "inceputa ca o pedanta puricare a modului in care sunt intrebuintate cuvintele", "a devenit, de fapt, o miscare care, astazi, transforma orice critica la adresa ei intr-un stigmat infamant".
"Islamofobia este una din maladiile inventate de corectii politici"
"Bunaoara, chestiunea care sta in centrul lumii de astazi si a cartii lui Traian Ungureanu care este problema terorismului musulman, islamic, care se revendica dintr-o interpretare a Coranului si a traditiei, o interpretare care, din pacate, nu este periferica pentru ca majoritatile nu o resping, iar atunci cand 'radicalizatii' - cum se numesc astazi - isi termina treaba, gasesc intotdeauna un consens, o scuza sau un adapost in majoritatile care, nu-i asa, corect politic este sa le distingi cu grija de extremistii care fac rele. In momentul in care critici aceste lucruri, stigmatul este pregatit, esti islamofob, esti rasist. (...)
Dar, in momentul in care eticheta de rasist este folosita pentru a te stigmatiza, a te elimina si a-ti inchide gura pur si simplu cu o cenzura care-i foarte subtila si care s-a insinuat in universitati, in presa, in lumea politica astfel incat agenda este fixata de tabuurile corectitudinii politice, in acest moment vedem potentialul devastator pentru libertatea cuvantului si pentru modul in care civilizatia occidentala a construit notiunea de civilizatie libera, le vedem, pericolele sunt explozive, dar, cumva, suntem legati de maini si de picioare", a spus filosoful.
Afirmand ca "islamofobia este una din maladiile inventate de corectii politici pentru a exclude din dezbatere pe cei care doresc sa spuna lucrurilor pe nume", Patapievici a subliniat ca nu are nimic cu Islamul. "Ma simt imediat obligat sa precizez: nu am nimic cu Islamul, daca ma chestionati, stiu multe despre islam, am citit Coranul, admir filosofia facuta in limba araba in Evul Mediu, deci nu pot fi acuzat de islamofobie decat daca sunteti corecti politic", a incheiat Horia-Roman Patapievici.