Pe aceeași temă
Potrivit comunicatului Patriarhiei, precizarea survine apariţiei unei ştiri din care reieşea că „medicii pediatri ar fi, la iniţiativa «dictatorială» a Bisericii, somaţi prin unii preoţi şi obligaţi de o aşa-zisă lege ‘făcută’ de Patriarhie să elibereze o adeverinţă care să certifice starea bună de sănătate a copilului ce urmează a fi botezat, ştire în care se menţiona şi revolta unui medic enervat de situaţia în sine”.
„Nu există (nici nu ar putea exista) o asemenea obligaţie pentru medici. Bunul-simţ, grija şi responsabilitatea preoţilor, părinţilor şi naşilor, cei care participă concret la evenimentul crucial al botezării unui copil, constituie singurul subiect real pe această temă. Pornind însă de la tragedia morţii unui bebeluş survenită după un botez oficiat la sfârşitul lunii ianuarie 2021 într-o biserică din Suceava, tragedie care a scos la lumină lucruri asupra cărora trebuie reflectat intens (starea fragilă de sănătate a pruncului, prejudecata că pruncii trebuie botezaţi la o vârstă cât mai fragedă, luându-se ca ipotetic reper vârsta de 40 de zile, dar ignorându-se esenţialul grad de vigoare a copilaşilor şi inexistenţa presiunii unui termen limită pentru Botez), pornind aşadar de la acest caz tragic care a tulburat societatea şi a surpat viaţa unui preot onest care, deşi nu a fost găsit vinovat în cadrul cercetării judiciare declanşate de caz, a rămas grav marcat de tragedie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a pronunţat în şedinţa sa de lucru din februarie 2021”, detaliază Patriarhia.
Conform sursei citate, înainte de săvârşirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligaţia de se întâlni cu părinţii şi naşii copilului, întâlnire în cadrul căreia aceştia, după consultarea anterioară cu medicul pediatru, să prezinte în mod onest preotului starea reală de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat.
În cadrul Facultăţilor de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenţie sporită practicii liturgice referitoare la săvârşirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenţii teologi din anii terminali ai secţiilor de Teologie Pastorală.
În fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârşirea corectă a fiecărei Sfinte Taine şi vor fi susţinute cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.
„Este vorba, aşadar, despre o fermă şi părintească hotărâre sinodală care se adresează exclusiv părinţilor, naşilor şi preotului, aceea de a se acorda în mod responsabil maximă atenţie stării de sănătate şi gradului de vigoare a pruncului care urmează să fie botezat. Gradul de calitate a transmiterii în spaţiul public a unor hotărâri esenţiale ale Sfântului Sinod depinde inclusiv de gradul de rigoare şi claritate al explicării acestora în eparhiile Patriarhiei Române, unde ierarhii participanţi la şedinţele sinodale au onoranta datorie de a se întâlni constant şi frăţeşte cu preoţii aspru confruntaţi cu probleme şi provocări ivite din foarte complicata realitate socială actuală, preoţi trudnic slujitori care au nevoie la rândul lor de multiplu şi cald sprijin arhipăstoresc. Important, liniştitor şi eliberator rămâne ca întotdeauna adevărul curat, cu bunăvoinţă explicat”, mai precizează Patriarhia.
Context. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, afirmă că a primit o solicitare pentru a elibera o adeverinţă că un bebeluş este sănătos, pentru a putea fi botezat. ”Eu acum ce să fac, să îi recomand să schimbe preotul?! Cât e adânc e întipărită în ADN gena birocraţiei în ţara asta?, adaugă ea, citată de News.ro.
”Când credeam că le-am văzut pe toate, primesc solicitare de adeverinţă că un sugar e sănătos, ca să poată fi botezat… Am solicitat suportul legal. Am primit informaţia că aşa e legea de la patriarhie şi să fac bine sa respect legea, ca asa fac toţi ceilalţi medici, nu crâcnesc. Am primit şi o adeverinţă drept exemplu, drept dovadă (lumească) de incompatibilitate a legii patriarhiei cu legile celelalte (GDPR). Semnat şi cu Doamne ajută!”, a scris Sandra Alexiu, joi, pe Facebook.
Ea s-a întrebat cât de ”adânc e întipărită în ADN gena birocraţiei în ţara asta”.
”Mai urmează ca părintele să recomande pacienţilor să se mute la un medic de familie care e mai binevoitor cu adeverinţele. Eu acum ce să fac, să îi recomand să schimbe preotul?! Cât e adânc e întipărită în ADN gena birocraţiei în ţara asta?”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.