Patriarhul Chiril, la București. Regizorul Alexandru Solomon a protestat la Patriarhie

Dora Vulcan | 27.10.2017

Patriarhul Chiril al Moscovei şi al Întregii Rusii a ajuns la Bucureşti joi, la ora 16.45, şi a transmis un scurt mesaj Patriarhului Daniel şi ortodocşilor români. Aceasta este a doua vizită a Patriarhului Moscovei în România, prima datând, după cum a spus, ”din secolul trecut”.

Pe aceeași temă

 

 

 

Citește și Patriarhul Chiril la Curtea țarului Putin

 

 

Patriarhul Chril al Moscovei şi al Întregii Rusii a ajuns joi la Bucureşti şi a adus cu el moaştele Sfântului Serafim de Sarov, care au fost depuse la Biserica Rusă din Capitală. Patriarhul rus a spus că ” noi, creştinii ortodocşi care trăim în ţări diferite, trebuie să ştim că avem valori comune, astfel că există un potenţial extraordinar de cooperare şi interacţiune”. Festivismul vizitei a fost stricat de protestul regizorului Alexandru Solomon, care a pus în scenă un act artistic, la limita agresării sensibilității, tocmai pentru a atrage atenția asupra dedesubturilor și implicațiilor acestei vizite. Protestul a durat un minut, anchetarea sa de poliție, șapte ore.

 

 

Chiril va fi prezent la Bucureşti până pe 28 octombrie. El va participa la manifestările religioase dedicate Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, care au început marţi, când moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou şi ale Sfântului Ierarh Nectarie au fost depuse la noul baldachin de pe Colina Patriarhiei. Joi seară loc procesiunea "Calea Sfinţilor", care urma să aibă loc marţi, dar a fost amânată din cauza ploii. În timpul acesteia, pe lângă icoana şi moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, un fragment din lemnul Sfintei Cruci, icoana şi moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, va fi purtată şi icoana Sfântului Serafim de Sarov.

 

 

”Am onoarea să îl felicit la Bucureşti pe fratele meu Părintele Patriarh Daniel, cu ocazia a 10 ani de la botezarea lui ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române”, a spus Patriarhul Moscovei, citat de News.ro.

 

 

La rândul său, Patriarhul Daniel a mulţumit şi i-a răspuns: ”Ne bucurăm că aţi venit pentru a-i comemora pe apărătorii ortodoxiei în timpul comunismului”.

 

 

Chiril a vorbit şi despre valorile ortodoxiei, ”comune pentru români şi România, pentru ruşi şi Rusia şi pentru ceilalţi ortodocşi”.

 

 

”Noi, creştinii ortodocşi care trăim în ţări diferite, trebuie să ştim că avem valori comune. Asta înseamnă că avem un potenţial extraordinar de cooperare şi interacţiune. Relaţiile bune între oameni pot fi doar dacă au valori comune”, a spus Patriarhul Moscovei.

 

 

 

Chiril va fi prezent la Bucureşti până pe 28 octombrie

 

 

El va participa la manifestările religioase dedicate Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, care au început marţi, când moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou şi ale Sfântului Ierarh Nectarie au fost depuse la noul baldachin de pe Colina Patriarhiei. Joi seară loc procesiunea "Calea Sfinţilor", care urma să aibă loc marţi, dar a fost amânată din cauza ploii. În timpul acesteia, pe lângă icoana şi moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, un fragment din lemnul Sfintei Cruci, icoana şi moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, va fi purtată şi icoana Sfântului Serafim de Sarov, scrie sursa citată.

 

 

Vineri, când este sărbătorit Sfântul Dimitrie cel Nou, Liturghia va fi oficiată, de la ora 9.00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, de către Patriarhul Daniel, Patriarhul Chiril, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului şi al Întregii Albanii, Anastasie, şi Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia, Rastislav, împreună cu ierarhii străini delegaţi ai Bisericilor Ortodoxe şi ierarhii români prezenţi la hram.

 

 

Sâmbătă, de la ora 9.00, Patriarhul Rusiei va lua parte, alături de ierarhii români şi străini, la slujba Te Deum  care va marca zece ani de la întronizarea Patriarhului Daniel, iar la ora 10.00, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei va avea loc şedinţa solemnă a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, dedicată Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. În cadrul şedinţei solemne, Întâistătătorii sau şefii delegaţiilor Bisericilor Ortodoxe vor prezenta expuneri cu privire la Dificultăţile mărturisirii credinţei în timpul regimului comunist şi importanţa libertăţii religioase astăzi.

 

 

 

Regizorul Alexandru Solomon a protestat la Patriarhie față de vizita Patriarhului Kirill:  ”Am vrut să fac un dar de sânge şi de bani în memoria tuturor victimelor represiunii comuniste”

 

 

Regizorul Alexandru Solomon a protestat, joi, la Patriarhia Română, într-o manieră artistică faţă de vizita Patriarhului Chiril al Moscovei şi Întregii Rusii la Bucureşti, relatează News.ro. Purtând la gât fotografii cu Vladimir Putin, patriarhii Kirill şi Daniel şi Liviu Dragnea, Alexandru Solomon a fost, joi după-amiază, în curtea Patriarhiei Române, unde a susţinut un act artistic: după ce şi-a tăiat palma stângă, a împărţit bani.

 

Jandarmii prezenţi l-au remarcat imediat şi l-au chestionat timp de mai multe ore.

 

„Este un act atistic. Am vrut, cu ocazia vizitei Patriarhului Kirill, să fac un dar de sânge şi de bani, în memoria victimelor tuturor poliţiilor secrete din Rusia şi din România”, a spus cineastul fiind filmat, întrerupt de jandarmi, care îi cereau în mod repetat actele de identitate.

 

În plus, ei i-au cerut să îşi dea jos de la gât „colierul” de imagini şi să ţină braţele pe lângă corp. „Nu îmi place să staţi aşa”, a spus unul dintre jandarmi. „Nu este normal. Mă ameninţaţi. Nu mă simt în siguranţă. Este nefiresc”, a mai spus jandarmul.

 

Regizorul a insistat un timp să îşi ducă mai departe actul artistic.

 

Alexandru Solomon a fost însoţit la o ambulanţă, pentru a-i fi bandajată mână, unde jandarmii i-au scos şiragul de fotografii de la gât.

 

„Sunt portrete oficiale ale patriarhilor. De ce mi le luaţi? De ce vă deranjează?”, i-a întrebat el pe jandarmi, care l-au asigurat că i le vor înapoia.

 

Întrebat de medicii de pe ambulanţă care a fost motivul rănii de la mână, Solomon a răspuns: „M-am tăiat intenţionat. Cu ocazia vizitei Patriarhului Kirill al Rusiei, care vine în România cu binecuvântarea preşedintelui Putin, fost coleg în KGB, am vrut să fac un dar de sânge şi de bani în memoria tuturor victimelor represiunii comuniste, fasciste din România şi din Rusia. Asta e tot”.

 

Într-un comentariu scris pe pagina sa de Facebook, regizorul a precizat: „Acţiunea a durat 1 minut, dar ce a urmat a durat 7 ore: jandarmi, poliţie, psihiatrie. Concluzia: tulburări de adaptare”.

 

 

 

Născut pe 22 iunie 1966, la Bucureşti, regizorul şi directorul de imagine Alexandru Solomon este recunoscut pentru lungmetraje documentare ca „Marele jaf comunist” (2004),despre jaful Băncii Naţionale Române din 1959, pentru care a câştigat marele premiu la festivalul Mediawave (Ungaria), „Război pe calea undelor/ Cold Waves” (2007), un film despre Radio Europa Liberă, pe tema propagandei din timpul Războiului Rece, „Kapitalism - reţeta noastră” (2010), o revenire fictivă a dictatorului Nicolae Ceauşescu, într-o nouă societate cu obiceiuri cunoscute ale oamenilor de afaceri, şi „România: Patru patrii” (2015), cu scriitorii Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameşteanu, Florin Lăzărescu şi Norman Manea. Din 2010, Alexandru Solomon este directorul Festivalului de Documentar şi Drepturile Omului One World România.

 

Cel mai recent documentar al lui Alexandru Solomon - „Ouăle lui Tarzan” - a fost lansat pe 6 octombrie în cinematografele româneşti, unde poate fi încă vizionat.

 

Documentarul vorbeşte despre utopii, despre primul institut de primatologie din lume, aflat la Suhum, în Abhazia, despre experimentele făcute acolo, şi este o dramă metaforică în care se împletesc destinele asemănătoare ale maimuţelor şi oamenilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22