Patriarhul Daniel l-a primit in vizita pe Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Oleg Malginov

T.d. | 10.06.2015

Pe aceeași temă

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, l-a primit in audienta, miercuri, pe ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Oleg Malginov. Oficialul rus a subliniat, in context, bunele relatii dintre Biserica Ortodoxa Romana si cea Rusa.

Intrevederea intre cei doi oficiali vine in contextul in care Moscova este acuzata ca a provocat si intretinut un climat regional de securitate tensionat, prin criza din Ucraina si anexarea Peninsulei Crimeea, iar Oleg Malginov este deja o persoana publica controversata in spatiul public romanesc.

Totusi, Malginov a fost primit, miercuri, de Patriarhul BOR.

“Domnul Ambasador a mulţumit pentru primire şi a exprimat speranţa intensificării la nivel internaţional a conlucrării dintre factorii responsabili în promovarea păcii şi stabilităţii în lume. În acest sens, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a apreciat rolul important pe care Bisericile Ortodoxe îl au prin valorile spirituale pe care le împărtăşesc în păstrarea unui climat de pace şi înţelegere între popoare”, se arata intr-u comunicat al Patriarhiei, potrivit agentiei de stiri Basilica.

Potrivit sursei citate, Patriarhul Daniel s-a propuntat pentru continuarea “relatiilor fratesti” dintre cele doua Biserici.

Patriarhul României a apreciat importanţa susţinerii şi încurajării de către cultele religioase a cooperării şi dialogului în rezolvarea diferendelor, pentru promovarea păcii sociale şi a bunei înţelegeri între comunităţi de credinţe religioase diferite”, mai transmite Patriarhia Romana.
 

Malginov critica politica editoriala din Romania

La finalul lunii martie a acestui an, Oleg Malginov a provocat un scandal diplomatic dupa ce, din calitatea de Ambasador al Rusiei la Bucuresti, a criticat un articol scris de Vladimir Tismaneanu si Marius Stan, cu titlul “Ispita fascista a tovarasului Putin”.

La acel moment, Malginov sfatuia publicatiile centrale sa nu mai dea cuvantul "la orice badaran" si sustinea ca atat Contributors.ro cat şi ziarul România Liberă – publicatiile care au promovat articolul respectiv – au încetat să mai existe pentru el ca surse de informatie.

Articolul lui Vladimir Tismaneanu si Marius Stan, a fost criticat si de Tudor Afanasov, Presedintele Camerei de Cooperare Economica si Culturala Romano-Rusa, care a sustinut pozitia ambasadorului rus. Afanasov "îi roagă pe toți formatorii de opinie să fie foarte vigilenți în exprimare, chiar dacă au critici la adresa cuiva, o pot face  folosind un limbaj demn de intelectualitatea poporului nostru, demn de apartenența noastră la cultura europeană și nu un limbaj care ne proiectează înapoi în secolele barbare. Folosirea unui limbaj adecvat poate să ne ajute în dezvoltarea relațiilor bilaterale și poate evita neplăceri".

In replica, Vladimir Tismaneanu si Marius Stan i-au raspuns ambasadorului rus printr-un nou articol publicat tot pe platforma Contributors.ro:

"Ne este teamă, autorilor acestui articol, că domnul ambasador confundă luciditatea cu bădărania. Bădăranie să fi fost și când Hillary Clinton a comparat invazia Crimeii cu aceea a Cehoslovaciei de către Hitler? Plecând de la un concept al unui mare istoric, Fritz Stern, noi scriam despre o ispită fascistă. Se pare că e mai mult decat o ispită. Domnul ambasador socoate că poate da lectii presei din România, o ţară liberă, membră in UE si NATO, despre ce să publice si ce să cenzureze. Credem că e vorba de o confuzie istorică: România nu mai este o “democraţie populară”. Pactul de la Varsovia a sucombat in urmă cu mulţi ani. Suntem in anul de graţie 2015, iar libertatea presei este garantată constituţional in România. La fel și libertatea de opinie. Dacă dl ambasador iși permite să reactioneze astfel, de o manieră intimidantă, la articolul nostru, mâine vine in mod sigur rândul altora. E nevoie să i se spună că România nu este un protectorat rusesc".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22