PDL pierde la CCR. Legea retrocedărilor, CONSTITUTIONALĂ

Fara Autor | 10.05.2013

Pe aceeași temă

Curtea Constituţională a discutat astăzi sesizarea PDL referitoare la legea privind restituirea proprietăţilor, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament.

Judecătorii CCR au decis că legea este constitutională.

    Comunicatul CCR

In ziua de 10 mai 2013, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.a) din Constitutia Romaniei si al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit pentru a solutiona, in cadrul controlului anterior promulgarii, obiectia de neconstitutionalitate referitoare la Legea privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, formulata de un numar de 53 de deputati apartinand Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate a Legii privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, in raport de criticile formulate.

Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei.


Prim-vicepresedintele democrat-liberal Liviu Negoita a anuntat pe 22 aprilie ca PDL va ataca la CCR aceasta lege, invocand motive de neconstitutionalitate atat procedurale, cat si de fond.

"Sunt doua tipuri de motive: motive de fond si motive de procedura. Daca ar fi sa ne referim la motive de procedura, prin aceasta asumare, noi spunem ca se incalca Decizia 1431/3.11.2010 a CCR si anume: angajarea raspunderii de catre Guvern in fata Parlamentului in temeiul art. 114 din Constitutie este neconstitutionala, intrucat proiectul se afla in proces de legiferare la Senat. Asa cum stiti, PDL a depus in 2010 un proiect de lege pe aceasta tema, el se afla in proces de dezbatere, in proceduri parlamentare. A fost ignorat acest fapt si Guvernul a venit peste aceasta procedura si si-a asumat raspunderea. In acest sens exista decizia CCR pe care v-am invocat-o, care precizeaza ca atat timp cat exista un proiect de lege in dezbatere nu poti sa vii si sa-ti asumi raspunderea", a sustinut Liviu Negoita.

El a spus ca un al doilea motiv pe parte de procedura invocat in contestatia PDL tine cont de Decizia 1557/18.11.2009 a CCR. "Potrivit acestei decizii, transformarea Guvernului, prin asumare de raspundere, in autoritate legiuitoare, concurenta Parlamentului, incalca flagrant dispozitiile art. 1, alineat 4 si art. 61 alineat 1 din Constitutie", arata Negoita.

In ceea ce priveste motivele de fond, prim-vicepresedintele PDL sustinea ca legea incalca art. 15, alineat 2 din Constitutie.
"Deciziile irevocabile ale consiliilor locale date in temeiul Legii 10/2001 pot fi atacate doar la instantele de contencios - administrativ. Comisia nationala constituita in temeiul prezentei legi pe care si-a asumat Guvernul raspunderea poate invalida in mod ilegal deciziile irevocabile ale comisiilor locale", a argumentat Negoita.

Premierul Victor Ponta a afirmat joi ca nici reprezentantii opozitiei nu stiu ce au contestat la Curtea Constitutionala a Romaniei din legea privind restituirea proprietatilor, fiind de parere ca PDL nu-si doreste, in realitate, restituirea imediata a scolilor si spitalelor din imobile nationalizate, asa cum ar fi sustinut.

"Daca ii intrebati pe PDL-isti ce au contestat, nici ei nu stiu. Ei au contestat ca sa dam scolile si spitalele imediat. Sa-i dam afara pe elevi, pe bolnavi. Cred ca nici ei nu vor asta, ca sa fiu foarte sincer. Probabil ca au facut si ei ca sa raporteze ca au contestat la Curte", a aratat Victor Ponta.

Seful Executivului a reiterat ca Romania a inregistrat o reducere a cauzelor in fata CEDO, dar spune ca exista ''o uriasa problema, cea referitoare la retrocedari".

"3.500 de cauze care asteapta. Legea pe care am adoptat-o solutioneaza cele 3.500 de cauze, daca sigur, pe 10 mai, CCR, in urma sesizarii reprezentantilor politici ai samsarilor imobiliari... Daca solutioneaza, atunci am rezolvat problema", a adaugat Ponta.

Initial, Curtea Constitutionala a Romaniei a anuntat ca judeca sesizarea PDL pe 22 mai, dupa care a preschimbat in 10 mai data de solutionare. CEDO a recomandat ca destinatia imobilelor ce trebuie retrocedate si care gazduiesc scoli sau spitale sa fie mentinuta doar sapte - zece ani, in contextul in care proiectul initial al legii retrocedarilor elaborat de Guvernul Ponta prevedea ca termenul sa fie de 20 de ani.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22