Pe aceeași temă
„Prin modificarea de ieri în Parlament a Legii Educației Naționale, discuția despre educația de gen în școlile din România a devenit interzisă și penalizabilă. Acest fapt reprezintă o restrângere brutală a libertății de expresie și a libertății de cercetare - esențiale pentru construcția unui spirit public modern -, și deschide drumul înspre cenzură și înspre instituirea unei poliții a gândirii. În plus, această decizie vulnerabilizează categorii sociale deja vulnerabile - și va genera și mai multă discriminare și excluziune socială. În fine, întrucât decizia de ieri a Parlamentului reprezintă și o încălcare a drepturilor omului, România va fi sancționată de numeroase organisme juridice și politice internaționale”, transmite PEN România, într-un comunicat remis Revistei 22.
Această lege reprezintă, pe scurt, o de-modernizare brutală a României, sune sursa citată.
„PEN România, organizație independentă a scriitorilor români și filială a PEN International, consideră inacceptabilă această modificare a Legii Educației Naționale. O astfel de lege nu poate exista în arhitectura juridică a unui stat modern. Solicităm președintelui Klaus Iohannis să o retrimită Parlamentului - care să o readucă în acord cu angajamentele internaționale privind drepturile omului și educația de gen, asumate anterior de România”, transmite sursa citată.
Un amendament adus Legii educației interzice predarea identității de gen în școli și universități
Un senator PMP a introdus interdicția ca în școli să se facă referiri cu scopul de a „răspândi teoria sau opinia identității de gen” care acceptă diferența între genul și sexul biologic al unei persoane.
Proiectul a trecut cu 81 voturi de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” și 27 de abțineri. UDMR a votat împotrivă.
Inițiatorul amendamentului care a trecut de Senat, for decizional, senatorul PMP, Vasile Cristian Lungu, a explicat că a dorit să interzică posibilitatea ca un copil să fie lăsat să-și aleagă singur genul indiferent de sexul biologic cu care s-a născut. Senatorul a indicat că teoria pe care vrea să o interzică în școli este că poate exista și un „gen fluid”: o persoană să susțină în fiecare zi că are un alt gen - azi masculin, mâine feminin. Există, a menționat senatorul, zeci de genuri inventate de susținătorii acestei ideologii, prin care o persoană ar putea să-și aleagă genul.
„Am locuit în SUA. Sub Obama teoria de gen a fost susținută forțat în școli. S-a ajuns la aberații ca băieți să clameze verbal că sunt fete și li se accepta participarea în competiții sportive destinate fetelor, pe care le și câștigau”, a mai declarat senatorul. Vasile Cristian Lungu este absolvent al Seminarului Teologic din Zalău și licențiat apoi în Psihologie Specială în SUA, la Loyola University, potrivit publicației Sportulsalajean.ro.
„Teoria de gen este ceva nu doar la modă, ci este și ceva radical și extrem; este pur și simplu o teorie complet lipsită de bază științifică și care nu întrunește consensul comunității academice. Este la fel de științifică precum Teoria Pământului Plat”, a scris senatorul pe Facebook.
Amendamentul votat astăzi prevede că articolul 7 din Legea educației se modifică, la aliniatul (1), prin adăugarea următoarelor prevederi:
Art. 7 – (1) În unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, inclusiv în unitățile care oferă educație extrașcolară, sunt interzise: (…)
e) activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași;
Votul de astăzi din Senat a fost semnalat de senatorul USR Vlad Alexandrescu, care a susținut că, în calitate de cameră decizională, Parlamentul „a adoptat azi, cu votul PSD și PMP, cu abținerea PNL și împotriva votului USR, o lege inițiată de doi parlamentari PMP, introdusă pe ordinea de zi cu jumătate de oră înainte de a începe ședința plenului, care interzice în școli, în Universități și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, orice referire la identitatea de gen”.
Senatorul USR Vlad Alexandrescu susține că amendamentul prin care nu se recunoaște identitatea de gen contravine mai multor obligatii asumate de România prin tratate internaționale și în acest mod ne raliem pozițiilor retrograde adoptate si de Polonia și Ungaria, „România devenind un regim în care s-a introdus poliția gândirii. Contravenim astfel obligațiilor asumate de Romania prin Convenția ONU privind drepturile copilului si prin Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW), Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice”, scrie Alexandrescu citat de G4Media.ro.