Pe aceeași temă
Se poate construi un tipar al condamnatului în primă instanță care-și face de lucru în străinătate exact înainte de sentința definitivă. De preferat în paradisuri exotice, ca să nu fie exilul prea dureros. Fiecare cu variațiunile lui. Udrea o optat pentru gemelari și pentru analizele care trebuie făcute musai peste hotare, peste drum de Costa Rica, unde e amica Bica, la o aruncătură de băț: în Grecia. În condițiile în care pentru acea parte nepenală a României și un drum până în centrul orașului ridică probleme financiare pentru că, neprogramat, drumul ar da peste cap bugetul de supraviețuire al familiei. Altfel, nevinovați cu toții până în prăsele. Iar brățara electronică este un lux pe care statul și ministerul lui Tudorel Toader nu și-l poate permite. Deși ar fi infinit mai ieftin decât eliberările iresponsabile comise odată cu marea eliberare.
Brățara electronică pare, pentru moment, o cheltuială pe care statul nu și-o poate permite. Cu contribuția complice a autorităților, penalii României sunt, astfel, scăpați peste hotare. Cazuri asupra cărora doamna Carmen Dan nici că va face vreo solicitare (e prea ocupată cu ofițerii de poliție judiciară pârâți de inculpații PSD ca să mai piardă vremea cu mizilicur). Cât să-i poată face pierduți peste hotare pe cei care ar trebui să răspundă cu închisoarea pentru faptele de corupție.
Elena Udrea confirma ca se afla in Costa Rica si afirma ca va mai ramane o perioada, alaturi de prietenii pe care ii are acolo. Fostul deputat a declarat, la Antena 3, ca se afla intre doua proceduri medicale pe care le face la Atena, ca va avea gemeni si ca daca lucrurile decurg bine se intoarce in Romania.
"Costa Rica este o tara frumoasa si prietenoasa, insa pentru cei care traiesc aici mi se pare o tara foarte scumpa. Eu am venit, mi-am vizitat niste prieteni foarte buni. Am gasit niste vechi cunostinte care ne-au aratat locuri foarte frumoase. Am vazut Capitala. De obicei nu dau socoteala de ce plec din tara, dar cand lucrurile par ascunse dau nastere la tot felul de scenarii. Eu sunt intre doua proceduri medicale, pe care le fac la Atena. Dupa ce am facut-o pe prima, am venit aici. Apoi, saptamana viitoare o voi face pe cea de a doua. Daca toate lucrurile decurg bine, ma intorc acasa. Voi avea doi baieti daca ma ajuta Dumnezeu. Am gemeni, sarcina evolueaza bine. Am un psihic puternic. Am prieteni aici, voi mai sta in Costa Rica", a declarat Elena Udrea pentru Antena 3, citată de ziare.com.
Ea a marturisit ca ii este teama sa se intoarca in inchisoare, insa este un loc din care se poate iesi.
"Da. Dar pana si din puscarie se iese. Eu am fost Elena Udrea si inainte sa ajung in puscarie, si dupa ce am iesit de acolo. Nu exista niciun motiv pentru care cineva doreste sa sustina Sistemul. Imi este teama sa ma intorc la puscarie, dar pot trai in orice situatie. Sunt acelasi om.", a mai spus Udrea.
Rise Project a scris, joi, ca Elena Udrea Udrea se afla in Costa Rica. Ea a aterizat pe aeroportul international San Jose in urma cu o saptamana, pe 7 februarie 2018. De altfel, potrivit sursei citate, acolo este si Alina Bica, fosta sefa a DIICOT, care s-a refugiat in America Centrala, unde a intrat in afaceri cu oameni condamnati sau anchetati in Romania pentru frauda si coruptie.
Elena Udrea nu s-a prezentat, pe 8 februarie, la procesul de finantare a campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din 2009 si urmatorul termen in acest proces a fost stabilit pe 8 martie. In ziua urmatoare, avocatul Alexandru Chiciu - fost șef în DNA și autor al dosarului de inculpare a procurorului Alexandru Lele și care a preluat dosarul de la procurorul sinucis Cristian Panait în timpul mandatului de premier al lui lui Adrian Năstae, acum apărător al Elenei Udrea - a explicat ca clienta lui se afla in Grecia, la Atena.
"Doamna Elena Udrea mi-a spus aseara, la ora 23:30, ca se afla la Atena", a declarat Alexandru Chiciu, pentru Ziare.com. Avocatul a explicat ca el a transmis ce este mandatat de clientul sau sa comunice.
Penalii de lux ai României preferă paradisurile exotice
Radu Mazăre - a părăsit România în prima zi de Crăciun a anului trecut, el plecând cu o cursă aeriană care a avut destinaţia Paris. El nu avea interdicţie de părăsire a României, singura lui obligaţie fiind aceea de a merge la poliţie pentru a semna graficul de prezenţă, aflându-se sub control judiciar. Prezenţa lui a fost semnalată ulterior în Madagascar unde a şi pus la punct o afacere.
Alina Bica - unul dintre amicii vizitaţi de Udrea este, cu siguranţă, Alina Bica, fosta şefă de la DIICOT, care la rândul ei condamnată în prima instanţă în două dosare de corupţie, a plecat în Costa Rica. Conform unor surse, Bica are deja o afacere în această ţară de adopţie.
Puiu Popoviciu - a plătit cauţiunea şi s-a ales cu o brăţară Puiu Popoviciu a aşteptat 9 ani o sentinţă definitivă în dosarul „Băneasa”, iar când să vină nu a mai avut răbdare şi a fugit din România. Cu câteva săptămâni înainte de sentinţa finală, Puiu Popoviciu a plecat nestingherit din România. Nu avea pe numele său nicio interdicţie. El s-a predat ulterior la Londra, acolo unde autorităţile britanice l-au pus în libertate contra unei cauţiuni de 200.000 de lire sterline şi după ce i-au pus o brăţară electronică. Între timp, Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv.
Sebastian Ghiţă - A dispărut, în 2016, fără urmă, în ultima zi în care beneficia de imunitate parlamentară. Era vizat de patru dosare penale. A fost găsit în Serbia unde se află şi astăzi.
Elan Schwartzenberg - dat în urmărire internaţională în luna iunie 2016, după ce Tribunalul Bucureşti a emis un mandat de arestare în lipsă pe numele lui. El este în Israel, ţară care nu extrădează.
Brățara electronică, un lux amânat de statul român
Specialiştii în Drept consultaţi de Adevărul spun că soluţia ideală pentru eradicarea acestor practici ar fi introducerea brăţărilor de supraveghere, măsură care există în lege, dar care nu a fost pusă în aplicare.
Avocatul Daniel Fenechiu nu exclude interesul autorităţilor de a face scăpate anumite persoane. „Mult mai simplu ar fi să se utilezeze aparatură electronică. Brăţările electronice vor simplifica procedura. Sunt mecanisme care afară funcţionează foarte bine, iar la noi, din motive care mie îmi scapă, nu sunt folosite. Poate că actuala Putere îşi doreşte treaba asta. Dacă am fi avut brăţări, nu ar fi putut să plece nici Mazăre, nici Ghiţă, nici mulţi alţii“, a arătat avocatul.
Şi Gheorghiţă Mateuţ, doctor în drept şi profesor la Institutul Naţional al Magistraturii şi la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, pledează pentru introducerea acestei măsuri. „Brăţările electronice sunt soluţia. Nu înţeleg de ce au fost evitate. Această măsură este prevăzută încă din legislaţia anterioară, prin modificările aduse Legii 281/2003. Sistemul electronic de supraveghere este prevăzut în mod expres şi este inacceptabil ca acest mijloc să nu poată fi pus în aplicare din cauza lipsei mijloacelor tehnice. Ar fi fost o garanţie sigură de respectare a tuturor obligaţiilor procesule“, a afirmat Mateuţ.