Pensia Avocatului Poporului se actualizează în raport cu indemnizația judecătorilor CCR

Dora Vulcan | 24.10.2017

Camera Deputaților a stabilit că pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează în raport cu indemnizația judecătorilor CCR și că funcția sa, ca rang și salarizare, este asimilată celei de ministru, în ciuda criticilor șefului statului care a trimis legea de profil la reexaminare.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Proiectul  mai prevede că dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, Avocatul Poporului își păstrează pensia aflată în plată, transmite Agerpres.

 

"Pensiile de serviciu ale adjuncților Avocatului Poporului se actualizează în raport cu indemnizația brută lunară a adjuncților Avocatului Poporului în activitate. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, adjunctul Avocatului Poporului își păstrează pensia aflată în plată", mai prevede proiectul de lege.

 

 

Legea a fost trimisă Parlamentului pentru reexaminare. 

 

Celelalte prevederi criticate de președintele Klaus Iohannis în cererea de reexaminare au fost păstrate în proiectul de lege.

 

Astfel, una dintre prevederile păstrate stipulează că la încetarea mandatului, adjuncții Avocatului Poporului pot fi numiți, la solicitarea acestora, într-o funcție de conducere sau de execuție pe posturile vacante din cadrul instituției, prin ordin al Avocatului Poporului.

 

De asemenea, a fost menținută prevederea conform căreia personalul instituției Avocatul Poporului își desfășoară activitatea în baza contractului individual de muncă și este asimilat ca rang, salarizare și condiții de pensionare cu funcționarii publici parlamentari, beneficiind, în mod corespunzător, de toate drepturile și având toate obligațiile acestora. Astfel, salarizarea personalului din cadrul instituției Avocatul Poporului se face la nivelul prevăzut de lege pentru personalul din aparatul Parlamentului.

 

O altă prevedere păstrată de deputați este aceea că funcția de Avocat al Poporului este asimilată ca rang și salarizare cu funcția de ministru.

 

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, le-a solicitat deputaților, la dezbaterile în plen, să voteze proiectul de lege.

 

"Rugămintea sinceră și foarte deschisă este ca mai bine după un an și jumătate de la inițierea acestui proiect legislativ să votați favorabil, să aprobați raportul Comisiei juridice așa cum a fost întocmit în legătură cu cererea formulată de domnul președinte, respectiv o parte dintre solicitările domnului președinte au fost acceptate. Suntem într-o întârziere foarte mare în raporturile cu Subcomitetul ONU pentru prevenirea torturii și cu cele ale Comitetului European pentru prevenirea torturii în ce privește punerea de acord a legii noastre de organizare și funcționare, în special referitor la prevenirea torturii în locurile de detenție. Vă rog în modul cel mai sincer să votați această cerere de reexaminare așa cum a propus Comisia juridică, cu acele modificări parțiale", a susținut Ciorbea.

 

 

 

Proiectul, criticat de deputații PNL și PMP.

 

 

Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, le-a solicitat parlamentarilor să respingă acest proiect de lege.

 

"Tocmai am asistat zilele acestea la recunoașterea faptului că milioane de pensionari au fost mințiți prin promisiuni că li se vor majora pensiile. Au rămas la sfântul așteaptă cu o dorință firească de a avea un venit mai mare. Între timp, o majoritate parlamentară care a avut grijă să mai voteze și alte privilegii astăzi propune majorarea salariului Avocatului Poporului la nivelul celor din Curtea Constituțională, plus majorarea pensiilor. Este revoltător. PNL nu are cum să voteze o asemenea inițiativă, pentru că pe de-o parte este o inechitate crasă și o sfidare crasă a milioane de oameni, care de multe ori mor cu dreptatea în brațe sperând că va exista o instituție care să le apere drepturile, inclusiv această instituție numită Avocatul Poporului, iar pe de altă parte trebuie să recunoaștem că au fost momente de un interes public maxim în care Avocatul Poporului a funcționat ca un instrument al majorității parlamentare. Și vă aduc aminte legea privind avantajele domnului Dragnea, Ordonanța 55 și multe alte momente în care Avocatul Poporului a fost instrumentul politic al majorității parlamentare. Vă solicităm să respingeți această inițiativă", a afirmat Turcan.

 

Deputatul PMP Emil Pașcan a arătat că unele prevederi ale actului normativ sunt de neacceptat.

 

"Nu prea înțeleg de ce din cererea de reexaminare a președintelui doar anumite prevederi au fost transpuse prin amendamente la acest proiect legislativ. O observație pertinentă și legitimă era cea legată de mandatul directorilor adjuncți, fiindcă proiectul și în forma inițială, și acum prevedea un interimat nesfârșit printr-o sustragere de la controlul parlamentar și de asemenea numirea adjuncților sau adjuncților prin ordin al Avocatului Poporului, per sempre, eludându-se tocmai concursul specific oricărei funcții publice și mai ales de acest rang. Câtă vreme nu este prevăzut în proiectul actual de lege un termen pentru un mandat interimar, un astfel de mandat se poate prelungi la nesfârșit, ceea ce este absolut inacceptabil", a spus Pașcan, arătând că PMP va vota împotrivă.

 

 

 

UDMR va vota pentru

 

Deputatul UDMR Marton Arpad a arătat că grupul parlamentar al Uniunii va vota favorabil.

 

"Credem că instituția Avocatului Poporului este o instituție foarte importantă într-un stat de drept", a afirmat Marton Arpad.

 

Camera Deputaților este primul for legislativ sesizat în cazul acestui proiect de lege.

 

Pe 21 iulie, președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, această lege referitoare la statutul și atribuțiile Avocatului Poporului, motivând că modificările și completările aduse acestui act normativ sunt de natură să genereze probleme în aplicare.

 

 

Foto, Agerpres - Alex Micsik

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22