Pe aceeași temă
Acest lucru va urca aproape de limită procentul din PIB asumat pentru pensii în PNRR, au avertizat cei de la USR, nelăsând mult spațiu de manevră pentru creșterile pensiilor normale.
Întrebat despre acest lucru într-o conferință de presă, social-democratul Marius Budăi, noul ministru al Muncii, a spus că este vina fostului ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea.
”Pentru că eu sunt ministrul Muncii, o să vă fac o singură precizare - în lege nu scrie pensii speciale, pensii speciale sunt cunoscute în comunicare publică, noi vorbim de indemnizații speciale”, și-a început Budăi comentariul, fără a preciza dacă această diferență înseamnă că ele nu ar mai fi incluse în categoria pensiilor.
El s-a lansat apoi în acuzații la adresa fostului ministru USR.
”De 9,4%, aici ar trebui să ne raspundă fostul ministru care a inclus în PNRR, în contextul în care media Uniunii cu plata pensiilor din sistemul public doar e de 13%. De ce USR și dl Ghinea i-a vrut săraci pe părinții și bunicii noștri, întrebați-l pe dumnealui. Eu critic acest 9,4% din PNRR pentru că nu-l înțeleg. Eu personal nu înțeleg”, a spus Budăi.
Despre creșterile de pensii ”normale”, ministrul PSD a spus că sunt doar un prim pas și că trebuie să urmeze și altele.
”Traversăm o perioadă foarte grea și nu doar noi, întregul glob pământesc. PSD face parte din coaliție și viziunea noastră e să nu lăsăm pe nimeni la marginea societății. (...) Am spus din punctul zero să nu-și închipuie cineva că noi cu aceste majorări îi vom îmbogăți pe pensionari, doar asigurăm un scut în jurul lor în fața scumpirilor. Cu siguranță va fi nevoie de noi mjorări”, a mai spus Budăi.
Amintim că fostul ministru Cristian Ghinea a explicat, într-un interviu acordat SpotMedia.ro, că pensiile sunt incluse în PNRR pentru că Regulamentul european prevede ca statele să rezolve recomandările de țară, iar România are restanțe de peste 5 ani, timp în care experții europeni ne-au spus să facem modificări pentru că avem un sistem neechitabil și nesustenabil.
El amintea că până în decembrie anul viitor noul Executiv trebuie să treacă legea pensiilor și legile privind pensiile speciale și că ar trebui ca modificările să fie întâi discutate cu Comisia Europeană, înainte să fie votate și implementate.
Despre procentul de 9,4% Ghinea arăta că va obliga guvernările prezente și viitoare să facă majorări serioase, în baza unor indicatori clari, și nu ”din burtă”, în ani electorali, cum s-a întâmplat până acum.
”Nu ar trebui să mai existe creștere din pix, ci doar creștere pe baza unor indicatori statistici, un mix între inflație, creștere economică și alți indicatori, la date fixe. Asta trebuie stabilit anul viitor prin lege. Am negociat o anvelopă de 9,4% din PIB care include pensiile contributive și cele speciale. Noi eram sub 9, deci era loc de creștere.
Am calculat ce efect va avea în PIB ceea ce au negociat PNL și PSD: vor ajunge la 9,3%. Deci au consumat aproape tot spațiul bugetar pentru pensii. Poate vor să renegocieze cu CE. Să se ducă dl Ciolacu și dl Câciu la Bruxelles și poate vin cu condiții mai dure decât am reușit noi să obținem”, spunea Ghinea, în interviul Spot.