Pentru École Pratique des Hautes Études

Eugen Ciurtin | 18.12.2007

Pe aceeași temă

Fondata in 1868 si cunoscuta multa vreme ca École des Hautes Études, institutie a Sorbonei careia ii aduce un prestigiu international urias, anevoie cuantificabil, École Pratique des Hautes Études (EPHE) traverseaza actualul an universitar cu spectrul unei anomalii grave, curioase si perfect injuste. Legatura istorica si consubstantiala cu Sorbona, in al carui sediu istoric de pe Rue des Écoles functioneaza neintrerupt de la fondare si pâna astazi, este pentru prima data pusa in discutie, exclusiv - fireste - din punct de vedere administrativ. Din cauza unui plan de imbunatatire a normelor de securitate, EPHE este fortata sa-si paraseasca sediul in vara lui 2008, viitoarele lucrari afectând tocmai etajul intâi al celebrului Escalier E, acolo unde sunt amplasate Section des Sciences historiques et philologiques (SHP) si Section des Sciences religieuses (SR) si unde se afla (pentru cei care nu stiu) salile Gaston Paris, Georges Dumézil sau Henry Corbin. Asa cum am avut ocazia sa semnalez mai de mult (22, nr. 899, 1-7 iunie 2007), faptul e bizar daca ne vom gândi la noul ambient politic instalat in Franta odata cu alegerile din primavara trecuta. Caci a ilustra schimbarile pariziene cu un Minister al Integrarii si Identitatii Nationale si, deopotriva, a exila École Pratique din Sorbona nu sunt realitati incadrabile in aceeasi rubrica istorica. EPHE contine atât de mult din identitatea universitara pariziana, incât scenariul "normelor de securitate" pare multora suprarealist. De unde si necesitatea unui apel international.

Dupa 140 de ani, EPHE nu poate accepta cu usurinta "delocalizarea" la o distanta de 20 de statii de metrou, la un inca ipotetic sediu plasat la Aubervilliers. Mai grav, chiar si daca masura temporara va deveni inevitabila, EPHE nu a primit inca garantia reintoarcerii acasa, in al cincilea arondisment. Interventiile ce urmeaza a fi facute asupra cladirii istorice nu indica ferm reluarea activitatii EPHE in incinta sa. Motive suficiente pentru conducerea celor doua sectiuni de a alerta invitatii, colegii si prietenii EPHE. Toti cei care au beneficiat direct de calitatea pur si simplu unica a EPHE - e ceea ce se spune oriunde in Europa uiversitatilor si, desigur, pretutindeni - stiu bine ca a pleda in favoarea sa e rasturnarea normalitatii. De obicei, EPHE e cea care pledeaza si convinge. Cum aveau sa indice initiatorii parizieni ai apelului, urgenta si gravitatea situatiei justifica demersul, exceptional tocmai pentru ca - la nivel european - EPHE a sprijinit intotdeauna institutii si proiecte de cooperare dintre cele mai insemnate. Legaturile savantilor români sunt neintrerupte si au aparut imediat dupa fondare, s-au intensificat in epoca lui Al. Rosetti si mai târziu a lui Eliade si multe discipline, de la diferitele filologii pâna la istoria religiilor, s-au definit in România in raport cu EPHE. Si continua sa o faca. Radu Dragan, Victor Neumann si Valeriu Sirbu s-au bucurat, in 2002-2006, de calitatea de profesori invitati (asa cum o va face anul acesta si Rodica Pop). Am avut ocazia sa afirm disponibilitatea cercetatorilor români la ultima adunare generala (12 iunie 2007), fiind invitat sa prezint rezultatele colaborarii cu EPHE la Congresul european de istorie a religiilor de la Bucuresti (septembrie 2006), colaborare intensificata prin publicarea Actelor, si noile proiecte angajate de Asociatia Româna de Istorie a Religiilor. Scrisorii noastre de acum câteva luni i se adauga astazi un apel public.

Scrisoarea adresata primului ministru francez, d-l François Fillon, ministrului Invatamântului superior si cercetarii, d-na Valérie Pécresse, precum si altor responsabili parizieni este semnata de acei directeurs d’études (DE) sau maitres de conférences invités (MC) de origine româna care au sustinut cursuri la EPHE in ultimii ani: dr. Eugen Ciurtin (MC, SHP, indianistica, 2004-2005), dr. Radu Dragan (MC, SR, istoria curentelor ezoterice, 2004-2006), prof. dr. Victor Neumann (DE, SHP, istorie culturala europeana, 2002-2003), dr. Rodica Pop (DE, SR, studii mongole, 2007-2008), dr. Valeriu Sirbu (DE, SHP, arheologia spatiului danubian, 2003-2004), dr. Alexander Baumgarten, Universitatea "Babes-Bolyai", Cluj, dr. Ioana Feodorov, cercetator, Institutul de Studii Sud-Est Europene, dr. Petre Guran, doctor EHESS, cercetator, Institutul de Studii Sud-Est Europene, dr. Silviu Lupascu, doctor EHESS, prof. dr. Anca Oroveanu, director stiintific al Colegiului "Noua Europa", H.-R. Patapievici, presedinte al Institutului Cultural Român, bursier asociat EPHE-SR (1992), prof. dr. Dr. h. c. mult. Andrei Plesu, rector al Colegiului "Noua Europa", precum si de membri ai bordului Asociatiei române de istorie a religiilor (Andrei Oisteanu, Mihaela Timus). Francofoni sau nu, colegii care doresc sa se alature acestui demers o pot face scriind la eugen.ciurtin@rahr.ro.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22