Pentru PSD menținerea ratingului de către S&P înseamnă că „cele mai negre previziuni s-au adeverit”

Laurentiu Gheorghe | 06.06.2020

La sociali democrați, menținerea ratingului suveran cu perspectiva negativă de Agenția de rating Standard&Poor’s dovedește eșecul guvernării PNL în contrast cu realizările tandemului Orlando&Vîlcov.

Pe aceeași temă

Șeful interimar al social-democraților, Marcel Ciolacu, a scris pe Facebook că singurul motiv real pentru care România nu a fost retrogradată în categoria „junk”, nerecomandată învestițiilor, este dat de eficiența și performanța guvernării PSD.

„Cele mai negre previziuni s-au adeverit: NEGATIV – asta definește Guvernarea PNL! Toate minciunile guvernării PNL au fost spulberate de Standard&Poor’s care reconfirmă, din păcate, că România rămâne acolo unde a bagat-o PNL - pe NEGATIV! Și cu perspectivă de înrăutățire! Unde este măreața creștere economică în fapt inexistentă?! Unde sunt tonele de bani netipăriți de la Bruxelles cu care PNL se împăunează deja? Unde sunt investițiile străine care, de fapt, fug din România?!”, afirmă Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

„Niciunde!”, răspunde tot el.

„Singura performanță a PNL este viteza cu care îndatorează România la dobânzi uriașe: 1000 euro/secundă. În 7 luni au luat 80 de miliarde. Dar în economie au ajuns doar 3. UNDE SUNT BANII?? Guvernarea PNL-PDL a aruncat țara în haos, austeritate și șomaj. Este nevoie urgent de un plan coerent și sustenabil de măsuri pentru redresarea economiei!”, a completat președintele interimar al PSD.

Marcel Ciolacu postează și un grafic din care rezultă că România este singura țară din regiune cu rating negativ. Uită însă să spună că situația datează din timpul guvernelor PSD.

România n-a fost retrogradată vineri seară în categoria „junk”, după ce agenția de rating Standard & Poor's a decis vineri seară să nu retrogradeze țara noastră și a reconfirmat rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB- pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum si perspectiva negativă.

Agențiile de rating despre guvernarea PSD

  • Moody's

În 13 februarie 2020, agenția Moody’s adresa un avertisment dur privind efectele deficitului de cont curent al României asupra dobânzilor la care ne împrumutăm.

Lărgirea deficitului de cont curent până la 4,7% din PIB (10,5 miliarde de euro) „reflectă dezechilibrele macroeconomice în creștere ale țării”, spune raportul Moody’s. Trebuie menționat că majorarea deficitului de cont curent a fost provocată de gândirea economică a lui Socol și Vâlcov „wage led growth” prin creșterea salariilor bugetarilor și a pensiilor.

Deficitul de cont curent, expune nevoia României de finanțare pe termen scurt la o scădere a încrederii investitorilor care o creditează.

Ratingul Moody’s Baa3 este vechi din octombrie 2006 şi este cea mai scăzută clasificare, sub ea începând ratingurile la care nu mai sunt recomandate investiţiile în titlurile respective.

  • Fitch Ratings

Acum un an, Fitch Ratings a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale României la “BBB minus”, cu perspectiva stabilă, dar a avertizat că deficitul bugetar ar putea crește până la 3,4% din PIB în 2019. În realitate, deficitul bugetar a fost la finele anului 2019 de 4,6%.

  • Standard & Poor’s

Acum un an, Guvernul România a evitat în extremis schimbarea în „negativă” a perspectivei Standard & Poor’s, asociată ratingurilor BBB minus/A-3 pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală.

Schimbarea a intervenit însă în toamnă, guvernul Dăncilă continuând politicile fiscale prociclice.

Avertismentul de acum un an se referea la efectele celebrei OUG 114/2018 asupra echilibrelor şi aşa fragile ale economiei, iar S&P a amânat anunțul două săptămâni, la cererea Guvernului de la București, care a dat OUG 19 / 2019 pentru modificarea Ordonanței lăcomiei” a lui Dragnea.

Agenţia spunea atunci că adâncirea semnificativă a deficitelor fiscale şi externe ar putea în timp afecta bufferele (rezervele financiare), iar economia României ar deveni mai vulnerabilă la încetinirea creşterii.

În decembrie, S&P a revizuit perspectiva ratingului României la negativă de la stabilă și a avertizat că se poate intra în procedura de deficit excesiv.

Principalele observații ale S&P de acum un an:

  1. Ratingurile României continuă să fie sprijinite de nivelul moderat al datoriei sale private externe şi publice şi perspectivele de creştere încă solide. În opinia S&P, eficacitatea instituţională a României rămâne slabă, totuşi, ceea ce constrânge ratingurile.

  2. Deşi România continuă să beneficieze de pe urma poziţiilor solide fiscale şi ale rezervei externe, agenţia crede că adâncirea semnificativă a deficitelor fiscale şi externe ar putea în timp afecta aceste buffere (rezerva financiară), iar economia României ar deveni mai vulnerabilă la încetinirea creşterii.

Victor Ponta, aliatul din prezent al PSD, îi numea în urmă cu un an pe Tedorovici și Vîlcov, „acesti Hugo Chavez si Nicolas Maduro damboviteni”. Bineinteles ca acum Ponta laudă politica economica a PSD daca a primit promisiunea ca isi va putea baga oamenii pe liste social-democratilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22