Percheziţii în cazul unor FRAUDE BANCARE de 85 milioane de euro. Fost director BRD şi actual vicepreşedinte Volksbank, şefi de filiale BRD, cercetaţi

Fara Autor | 13.12.2012

Pe aceeași temă

UPDATE Comunicat Voksbank: Lucian Cojocaru nu e audiat in dosarul fraudei bancare cu privire la activitatea din Volksbank. El a lucrat anterior,  timp de 7 ani in BRD

"Lucian Cojocaru nu este audiat cu privire la activitatea sa in cadrul Volksbank Romania. Volksbank are o echipa de management noua, toti membrii directoratului fiind numiti dupa septembrie 2010. Frauda a fost identificata si raportata autoritatilor in Mai 2010. Banca ofera tot sprijinul autoritatilor in acest caz iar activitatea curenta a Volksbank se deruleaza in mod normal", se arata intr-un comunicat al institutiei de credit, preluat de HotNews.ro. 

Cojocaru a venit la Volksbank dupa sapte ani ca director comercial pe reteaua BRD-SocGen. La BRD, Cojocaru, 42 de ani, a fost implicat direct in dezvoltarea operatiunilor de retail ale BRD, care si-a extins masiv reteaua teritoriala incepand cu 2005. El a fost un colaborator apropiat al sefului diviziei de retail a BRD, Sorin Popa.

Cojocaru a raspuns la BRD de coordonarea operatiunilor comerciale pentru clientii persoane fizice (care genereaza mai bine de jumatate din afacerile bancii), dar si pentru companiile cu o cifra de afaceri de pana la 50 de milioane de euro anual. El a fost un colaborator apropiat al sefului diviziei de retail a BRD, Sorin Popa.

De profesie inginer, Cojocaru si-a inceput cariera bancara in anul 1994, la Bancorex, directia Participatii si Piete de Capital. Din 1998 a trecut la sucursala locala a grupului francez Societe Generale, care a preluat in acelasi an de la stat BRD. Pana in 2003, Cojocaru a fost director comercial al Sucursalei Mari Clienti Corporativi a Societe Generale, dupa care a preluat postul de director comercial pentru intreaga retea a BRD, care intre timp absorbise sucursala SocGen.

UPDATE DIICOT a precizat pentru RL : Oana Mizil NU a fost pusa sub invinuire

Surse citate de Realitatea TV susţin că în acest scandal al fraudelor bancare ar fi implicată şi Oana Niculescu Mizil, care a câştigat la alegerile parlamentare din 9 decembrie un nou  mandat de deputat în Colegiul Nr. 23 din Bucureşti.

Oana Niculescu Mizil ar fi implicată în scandalul fraudelor bancare în contextul în care este partenera de viaţă a primarului Sectorului 5, Marian Vanghelie, care se află în relaţii bune cu fraţii Creştin  si cu Locic.

DIICOT a infirmat oficial pentru Romania Libera ca Oana Niculescu Mizil ar fi invinuita in acest dosar.

UPDATE Realitatea TV: Vasile Blaga, implicat în scandalul fraudelor bancare. DIICOT infirma, pentru Romania Libera,  implicarea lui Blaga

Preşedintele PDL Vasile Blaga, despre care Realitatea TV a informat că apare în dosarul fraudelor bancare, a infirmat că ar avea vreo legătură cu acest scandal şi a subliniat că nu-i cunoaşte pe fraţii Creştin, relateaza Romania Libera.

Întrebat dacă a vorbit cu cineva de la filialele Volksbank Satu Mare sau BRD Bucureşti pentru vreun credit bancar, Blaga a explicat n-a luat niciodată niciun credit şi că n-a intervenit pentru nimeni.

"Nu, niciodată. Niciodată. Nu aveam pentru ce. Nu am intervenit pentru nimeni niciodată în viaţa mea. Nici măcar pentru mine, că nu am luat niciun credit. Nu aveam pentru ce (...) Nu-i cunosc (pe fraţii Creştin - n. red.)", a declarat Blaga pentru România liberă.

 

Procurorii fac joi 48 de percheziţii în Bucureşti şi trei judeţe, fiind vizată o grupare coordonată de persoane influente din mediul de afaceri din Capitală care ar fi luat ilegal credite de la două bănci pentru 35 de firme cu sprijinul a şapte directori ai băncilor, prejudiul fiind de 85 milioane de euro, conform Mediafax.

 

Lucian Cojocaru, fost director BRD şi în prezent vicepreşedinte Volksbank, şefi ai sucursalelor BRD Unirii şi Dorobanţi şi responsabili ATE Bank sunt cercetaţi de DIICOT în cazul fraudelor, capii afacerii fiind Marius Locic şi fraţii Creştin, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

 

Potrivit surselor citate, în această afacere sunt implicaţi patru notari, unul dintre aceştia fiind soţia lui Damian Drăghici, Paula Rosenberg. Damian Drăghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL, conform Mediafax.

De asemenea, în anchetă este vizată şi soţia lui Marius Locic, au mai declarat sursele.

Volksbank a confirmat, printr-un comunicat, ca a fost prejudiciata cu aproximativ 8 milioane de euro, precizând că a sesizat autorităţile, încă din mai 2010, în cazul unor dosare de credit în care s-au utilizat documente falsificate.

Conform băncii, creditele beneficiază de garanţii imobiliare, Volksbank Romania precizând că a demarat procedurile de executare silită.

 

Procurorii fac joi 48 de percheziţii în Bucureşti şi trei judeţe, fiind vizată o grupare coordonată de persoane influente din mediul de afaceri din Capitală care ar fi luat ilegal credite de la două bănci pentru 35 de firme cu sprijinul a şapte directori ai băncilor, prejudiul fiind de 85 mil. euro.

Percheziţiile sunt făcute de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală la 48 de adrese din municipiul Bucureşti şi judeţele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea, acţiunea vizând destructurarea unui grup infracţional organizat constituit din 58 de persoane suspectate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

 

La finalul percheziţiilor, 90 de persoane vor fi duse pentru audieri la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală.

"În fapt se reţine că, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat", se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Procurorii susţin că membrii grupului infracţional ar fi fost sprijiniţi de şapte directori generali sau directori comerciali ai unităţilor bancare, acuzaţi că ar fi coordonat procedurile de selecţie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc şi ar fi aprobat creditele deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale. Totodată, gruparea ar fi fost sprijinită şi de şase funcţionari de la unităţile bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare.

 

Membrii grupării ar fi beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decât cele reale, în vederea ipotecării acestora cu ocazia încheierii contractelor de creditare, potrivit procurorilor DIICOT.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi şi patru notari publici care ar fi încheiat şi autentificat contractele de garanţie ipotecară.

"Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de către patru învinuite, având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare - cumpărare încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele fiind utilizate de către membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare", au precizat procurorii DIICOT.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat de membrii grupării a fost estimată la aproximativ 85 de milioane de euro.

Suportul logistic în această cauză a fost asigurat de către Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.

Potrivit unor surse judiciare, în această cauză ar fi vizaţi oamenii de afaceri Marius Locic, Dumitru şi Vasile Creştin.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22