Perchezitii in dosarul Gala Bute: DNA cere aviz pentru URMARIREA PENALA a Elenei UDREA

P.c. | 02.02.2015

Pe aceeași temă

DNA a solicitat astazi incuviintarea urmaririi penale a Elenei Udrea in dosarul Gala Bute. Procurorii o acuza pe Elena Udrea de abuz in serviciu, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite. Anchetatorii au facut perchezitii in acest dosar, luni dimineata , in Bucuresti si in alte patru judete. DNA suspecteaza faptul ca Ministerul Turismului, condus la acea vreme, in 2011, de Elena Udrea, a accesat si utilizat ilegal fondurile europene, relateaza ziare.com


"In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie - doamna Laura Codruta Kovesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de UDREA ELENA GABRIELA, membru al Camerei Deputatilor care, in perioada in care se presupune ca a savarsit faptele, a indeplinit functia de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului", se  arata intr-un comuniat DNA.
 

Potrivit sursei citate, faptele au legatura cu atribuirea si folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului in perioada 2010 - 2012. 
 

Procurorii sustin ca probele administrate in aceasta cauza arata ca Udrea Elena a luat decizia organizarii galei in urma unor discutii informale cu Obreja Rudel, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finantarii evenimentului, a cerut in mod repetat functionarilor din subordine sa se intalneasca cu Rudel Obreja pentru a identifica solutii pentru incheierea contractului si a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma sa fie alocat de catre MDRT in afara cadrului reglementat de procedura achizitiilor publice.

 

Elena Udrea la Gala Bute

 

DNA "efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciunea savarsirii unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, in cadrul unor proceduri de achizitie, prin programe finantate din fonduri publice si din fonduri europene. In cursul diminetii de 2 februarie 2014, ca urmare a autorizarii de catre instanta competenta, sunt efectuate perchezitii in 18 de locatii (sedii ale unor societati comerciale si domicilii ale unor persoane fizice) situate in municipiul Bucuresti si judetele Ilfov, Prahova, Hunedoara si Gorj", se precizeaza intr-un comunicat al procutorilor anticoruptie.
 

Perchezitii au loc si la locuinta lui Rudel Obreja, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box, trimis initial in judecata in acest dosar, care a fost ulterior retrimis la DNA, dupa ce s-a constatat ca mai multe persoane ar fi implicate in acest caz de coruptie.
 

Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, la DNA urmeaza sa fie aduse pentru audieri opt persoane, printre care Rudel Obreja, Stefan Lungu - fost consilier al Elenei Udrea si primarul din Lupeni, Cornel Resmerita.


La audieri ar urma sa fie adus si Gheorghe Nastasia, fost secretar general in Ministerul turismului, care ar fi semnat, in locul Elenei Udrea, un ordin de ministru privind extinderea cheltuielilor eligibile din fonduri europene, pentru a include organizarea Galei Bute.
 

CITITI SI: Tolontan (GSP): Oamenii Elenei Udrea din Ministerul Dezvoltarii AU INCEPUT SA VORBEASCA la DNA despre mecanismul fraudei din Gala Bute

 

Sursele judiciare sustin ca perchezitiile au loc in contextul in care procurorii au descoperit ca s-au comis si alte fapte in dosarul "Gala Bute", pe langa ce se cunostea pana acum. Mai multi functionari ai Ministerului Turismului, condus de Elena Udrea in timpul organizarii Galei Bute, sunt suspectati ca au comis fapte de coruptie.
 

Dosarul, pe ultima suta de metri



In vara anului trecut, presa a relatat ca investigatorii sunt aproape de a finaliza dosarul "Gala Bute", in care se cerceteaza modul in care bani publici au fost folositi pentru a finanta un eveniment sportiv privat. Potrivit editiei tiparite a Gazetei Sporturilor, Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, este principala tinta a oamenilor legii dupa ce mai multi fosti colaboratori au indicat-o in declaratiile de la DNA. Criticata de unii jurnalisti pentru modul in care au fost folositi banii publici pentru a finanta aceasta gala, Elena Udrea a negat vehement ca ar fi comis vreo infractiune.

.

Gala Bute a fost un eveniment sportiv organizat de firma fostului presedinte al Federatiei Romane Box, Rudel Obreja, si care a beneficiat de un important sprijin financiar din partea statului. 

 

Mecanismul fraudei din Gala Bute

 

Oamenii care au lucrat alaturi de Elena Udrea la Ministerul Dezvoltarii pentru organizarea Galei Bute au dat detalii, la DNA, despre implicarea fostului ministru in presupusa frauda a fondurilor europene, conform unei investigatii Gazeta Sporturilor semnata de Mirela Neag si Catalin Tolontan. Potrivit articolului, oamenii au inceput sa vorbeasca “la sfatul avocatilor”.

 

"Da, am fost intrebati la DNA si am povestit cum ministrul Udrea a cerut in mod repetat in sedinte sa finantam Gala de box!", a declarat pentru GSP o sursa, sub anonimat.

"Ultimele audieri nu au fost de speriat, dar s-a insistat pe implicarea sefilor si pe aflarea celor care au pus la cale mecanismul", spune o alta sursa, in timp ca o alta a declarat ca "Spre deosebire de lotul din cazul Ridzi, Udrea si ai ei au fost mai inteligenti, dar au si un mare dezavantaj. Banii au ajuns si in alte parti, au apucat sa fie dati! Si ei au lasat urme".


Elena Udrea, la acel moment ministru al Dezvoltarii in Guvernul Boc, a fost principalul promotor al organizarii Galei Bute la Bucuresti, cu finantare din bani europeni, plus bani de la companii cu capital majoritar de stat.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22