Pesediștii strâns uniți în jurul lui Marcel Ciolacu se pregătesc de Congres și campanie electorală

Laurentiu Gheorghe | 26.05.2020

Șeful interimar al PSD, Marcel Ciolacu, și-a asigurat susținerea candidaturii la alegerile interne și anunță organizarea mult amânatului Congres și practic înscăunarea sa oficială la conducerea partidului.

Pe aceeași temă

Jocurile par deocamdată a fi aranjate în PSD, după ce Ciolacu, secondat de Paul Stănescu, a avut zilele trecute o întâlnire cu gruparea dizidentă moldavă, condusă de Buzatu (baron de Vaslui) și Oprișan (de Vrancea), care dorește înlăturarea actualului șef de la butoanele celor trei trandafiri.

Astfel că Marcel Ciolacu, care se bazează pe aripa PSD de sud, cu Paul Stănescu la conducerea baronetului din zonă, a profitat de contextul favorabil și a anunțat marți dublul eveniment: organizarea Congresului cât mai rapidă și impunerea sa în mod oficial în fruntea partidului în ciuda unei opoziții interne puternice dar divizată în prea multe grupuri de interese.

„Marea majoritate a colegilor mei și eu considerăm că trebuie avut acest Congres. Acum, trebuie să vedem și să învățăm din greșeli. Am văzut ce a însemnat un Congres la USR cu o lună înainte de alegerile prezidențiale, și am văzut ce voci interne și ce tensiuni interne au fost. Trebuie făcut cât mai repede un Congres. PSD, imediat după terminarea Stării de Alertă, dacă lucrurile vor arăta cum arată acum cu pandemia, va organiza Congresul. Categoric, nici nu se mai impune solicitarea unei stări de alertă.

Da, voi candida la Congres”, a spus Marcel Cioalcu, la TVR1.

Ceilalți doi contracandidați la conducerea PSD, Sorin Grindeanu și Gabriela Firea, s-au abținut de la orice comentarii și și-au manifestat puternicul atasament față de actuala conducere si au facut un apel la unitate în partid.

Fostul premier Sorin Grindeanu, indepărtat dar si adus și readus în politica de vârf de către Liviu Dragnea, a scris, marți, un mesaj pe Facebook, în care vorbește despre „frământări interne” în PSD. Grindeanu spune că nu e momentul unor lupte inutile și dă de înțeles că se va implica „întru-un proiect serios și corect”. Mesajul fostului premier vine în contextul în care în partid au reînceput luptele pentru putere, înaintea Congresului, numele lui Grindeanu, alături de al lui Firea, fiind vehiculat pentru șefia PSD.

„E timpul să învățăm din greșeli. Și sa nu le mai repetăm. Romania are nevoie de lideri puternici, cu viziune si care pot da o alta direcție decât cea impusă de actuala guvernare. De prea multe ori vedem în alte părți, în ultimele luni, circ, demagogie, haos, incompetență. Oamenii așteaptă altceva.

Sub nicio formă nu e momentul unor noi frământări interne, unor lupte inutile în PSD. Am spus-o de mai multe ori, sunt si voi ramane un om cu valori profunde de stânga, voi susține si ma voi implica intr-un proiect serios, corect si bazat pe necesitățile reale ale societății românești. Vreau să cred ca adevărații social democrati înțeleg unde ne aflăm si ce avem de făcut pentru a redeveni partidul in care jumătate dintre români au incredere. Am un mesaj ferm, e momentul unității, să lăsăm dorințele personale și să ne întoarcem fața catre oameni”, a scris Grindeanu, pe Facebook.

Cealaltă contracanditată, Gabriela Firea, a refuzat deocamdată nominalizarea la șefia partidului, mizând totul pe șansa de a câstiga un nou mandat la Primăria Capitalei, care i-ar deschide cu adevărat calea spre șefia necontestată a PSD-ului și spre candidatura la președinția României. Însă dacă va pierde alegerile pentru Primărie, Firea este conștientă că va împărtăși destinul Vioricăi Dăncilă, pierzând și șansa de a mai fi măcar șefa femeilor cu trandafirii în inimă.

Așa că pentru Firea alegerea e dificilă, deoarece are șanse foarte mari de prelua partidul de la Ciolacu, dar în același timp riscurile de a pierde alegerile pentru București sunt foarte reale.

Sorin Grindeanu ocupa funcția de președinte al ANCOM, ceea ce pare al mulțumi pentru moment pe fostul premier.

Marcel Ciolacu și-a prezentat deja propriul program, spunând că datoria sa şi a partidului este să vină cu un proiect politic, iar dacă alte forţe politice sunt atrase de acest proiect, atunci se pot alătura, pentru a elabora un program, în perspectiva guvernării.

„Eu nu vreau o adunătură, să ne strângem mai mulţi lideri politici - ne-am strâns ca să punem mâna pe putere şi să avem acces la resurse. PSD trebuie să vină cu un proiect politic şi dacă şi alte forţe politice, cum este Pro România, cum este ALDE, se regăsesc în acest proiect politic, ne punem pe treabă şi facem un program de guvernare cu care să venim", a mai spus Ciolacu.

Potrivit acestuia, sunt şanse mari ca la alegerile locale şi parlamentare să existe o alianţă pe zona de stânga, respectiv PSD - Pro România - ALDE şi a menţionat că sunt discuţii în acest sens.

"Un proiect politic coerent, un proiect politic care să adune mai multe forţe politice, de ce nu şi crearea unui pol de stânga puternic în România, cu alţi aliaţi, poate şi cu accente liberale în acest proiect politic, care să stea la baza unui program de guvernare pentru următorii ani, cu care să venim în faţa românilor", a spus liderul interimar al PSD, referitor la alegerile parlamentare. Fără a nominaliza și UDMR, este aproape evident că în viitor social-democrații vor continua sa se bazeze pe UDMR ca partid balama care să le asigure guvernarea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22