Peste 200 de personalități cer Guvernului să susțină revendicările societății civile din Belarus

Laurentiu Gheorghe | 24.08.2020

Printre semnatarii scrisorii deschise se numără Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu, Mihai Șora, Marius Manole și Tudor Chirilă. Ei cer o poziție fermă în susținerea revendicărilor opoziției din Belarus.

Pe aceeași temă

Peste 200 de personalități din România, artiști și oameni de cultură, reprezentanți ai mai multor ONG-uri au adresat o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban și ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, prin care cer o poziție fermă în susținerea societății civile și drepturilor omului în Belarus.

Printre semnatari se numără scriitorul și fostul ministru de externe Andrei Pleșu, scriitorii Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Mihai Șora, Radu Paraschivescu, istoricii Armand Goșu și Andrei Ursu, numeroși actori între care Marius Manole, Tudor Chirilă, regizorii Cristian Mungiu, Mihai Măniuțiu, Adina Pintilie, Alexandru Solomon, Radu Jude, dar și foști deținuți politici precum Radu Filipescu și Ștefan Niculescu-Maier. Mai multe organizații precum Grupul pentru Dialog Social, Expert Forum și PEN România s-au alăturat apelului.

Ce solicită semnatarii:

deschiderea unor canale oficiale de comunicare cu Svetlana Tihanovskaia și Consiliul de Coordonare din Belarus;

transmiterea clară a poziției de nerecunoaștere ca președinte ales a lui Alexandr Lukașenko;

stabilirea unui termen pentru transferul de putere, prin dialog, de la fostul președinte și actualul uzurpator al puterii în Republica Belarus, Alexandr Lukașenko, la opoziție, iar dacă acest transfer de putere nu este posibil, recunoașterea Svetlanei Tihanovskaia ca președinte interimar până vor avea loc alegerile libere;

dacă Alexandr Lukașenko va refuza dialogul și va continua să răspundă prin forță, vă rugăm să luați în calcul retragerea acreditării Ambasadorului Republicii Belarus în România, în semn de protest pentru evenimentele sângeroase de pe tot cuprinsul Republicii Belarus și, dacă regimul Lukașenko continuă represiunea împotriva propriilor cetățeni și nu este deschis la dialog cu societatea din Belarus, încetarea relațiilor diplomatice.

”Românii au trăit o revoluție sângeroasă și nu sunt străini nici de represiuni recente ale protestelor pașnice, cum ar fi cele din 10 august 2018, cu exact doi ani înainte de evenimentele din Belarus”, se arată în scrisoare.

”Mai mult decât atât, aceleași metode de tortură descrise de cetățenii încarcerați în Belarus (cum ar fi, de exemplu, cei forțați să treacă încolonați printre membrii forțelor de ordine care, din dreapta și din stânga, îi lovesc cu bastoane de cauciuc) au fost descrise și de cetățeni români arestați în timpul Revoluției din 1989. Așadar, România nu trebuie să stea deoparte când poporul bielorus are nevoie de solidaritate internațională”.

Scrisoarea este publicată aici, unde se actualizează și lista semnatarilor.

Totodată, luni, 24 august, la ora 19:00, pe Turnul de Artă de la Centrul Cultural Make a Point din Pantelimon, Morarilor nr. 1, se va înălța steagul de 8m/2m alb-roșu-alb, simbolul Revoluției Bieloruse.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22