Peste 20.000 de persoane au protestat liniștit în Piața Victoriei. Alte mii în țară și în diaspora

Dora Vulcan | 10.08.2019

Circa 20.000 de oameni s-au adunat în Piaţa Victoriei din Capitală, în faţa guvernului, reeditând protestul diasporei de anul trecut, care a avut loc la aceeaşi dată.

Pe aceeași temă

Circa 20.000 de oameni protestează în Piața Victoriei la un an de la violențele jandarmeriei de la primul miting al diasporei. Anul trecut, peste 100.000 de români din străinătate și din țară protestau în fața Guvernului, un miting masiv reprimat violent de Jandarmerie, când Ministerul de Interne era condus de Carmen Dan. A trecut un an de atunci, iar anchetele penale nu doar că nu au stabilit nicio vinovăție dar dosarul deschis la Parchetul Militar a fost luat de DIICOT și conexat cu plângerea jandarmeriei care a acreditat teza loviturii de stat susținută de liderul de atunci al PSD, Liviu Dragnea, acum în pușcărie, și de Carmen Dan. Între timp, România a mai fost zguduită de un caz dramatic, al crimelor de la Caracal, produse pe fondul incompetenței și al indolenței poliției.

Anul acesta, oamenii - care au început să se adune de la orele prânzului - poartă pancarte cu diverse mesaje şi steaguri, cer demisia Guvernului, au fluiere şi vuvuzele. PSD şi Jandarmeria sunt ţinte altor scandări ale protestatarilor.

„Demisia Teodorovici, Daea”, „Fără penali în funcţii publice”, „Corupţia ucide”, „România nu e a voastră! Plecaţi la căpşuni sau la puşcărie” – sunt câteva dintre mesajele afişate în piaţă.

Au fost aprinse candele în memoria fetelor dispărute la Caracal, dar şi a celor care au murit la Colectiv.

Reprezentanţi ai Poliţiei Locale împart oamenilor sticle cu apă.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, justifică prezenţa autospecialelor parcate în zonă prin numărul mare de participanţi, susținând că scopul lor ar fi să protejeze manifestantții.

Cele mai importante momente ale protestului (cronologie G4Media, Agerpres, Digi 24)

UPDATE 21.00 - Oamenii strigă ”Hoții! Hoții”. Sunt circa 20.000 de oameni în Piața Victoriei

UPDATE - Pe sediul guvernului s-a făcut proiecție cu lasere.

foto: Ada Sârbu

UPDATE 20:01 – numărul manifestanților din Piața Victorei a depășit 10.000

UPDATE 20.00 - În Piață cântă celebrul pianist Davide Martellor, pianist german care a cântat în mai multe zone de conflict ale lumii și a susținut și anul trecut un concert în Piața Victoriei. A ținut să fie prezent la mitingul-comemorare de sâmbătă și pentru aceasta și-a anulat mai multe concerte.

UPDATE 19:55 – jandarmii împart pliante informative protestatarilor care vin în Piața Victoriei

UPDATE 19:50 – numărul protestatarilor din Piața Victoriei a depășit opt mii

UPDATE 19:45 – sunt proteste și în alte orașe din țară

UPDATE 19:39 – jandarmii au găsit un al doilea cuțit, dar și un spray paralizant, asupra unei persoane care încerca să intre în Piața Victoriei

Protestatarii au aprins candele pentru victimele din Colectiv și pentru cele două tinere ucise la Caracal.

Foto: Ada Sârbu

Românii din Dublin care nu au putut veni la București au transmis un mesaj de susținere din fața Ambasadei României în Irlanda

UPDATE - Peste o mie de persoane au protestat la Iași. Manifestanții au lăsat 20 de mesaje în fața sediului PSD care privesc incompetența guvernării, bugetul pentru Educație. S-a cerut demisia guvernului, abrogarea modificărilor la legile justiției și demisia guvernului Dăncilă.

UPDATE 19:35 – protestatarii plecați din Piața Revoluției au ajuns în Piața Victoriei. Ei au un steag uriaș pe care îl poartă mai multe persoane. De asemenea, ei au și un sicriu pe care au pus tricolorul. Când au ajuns în fața guvernului, oamenii au scandat: ”Cuib de hoți și de mafioți”, ”Alo, 112”:

UPDATE 19:33 – pianistul Davide Martello a ajuns în Piața Victoriei.

ora 19:01 – europarlamentrul PNL Rareș Bogdan a venit la mitingul din Piața Victoriei

UPDATE 19:00 din boxele instalate în Piața Victoriei se aude imnul de stat, ”Deșteaptă-te, române!”

UPDATE 18.55 – Șase persoane care protestau în Piața Victoriei au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce li s-a făcut rău, iar două dintre acestea au fost transportate la spital

UPDATE 18:50 – mesaje de pe pancartele protestatarilor din Piața Victoriei:

UPDATE 18:40 – Anunț al Jandarmeriei: La intersecția str Dr Felix cu B-dul Nicolae Titulescu a fost depistat la control în filtru o persoană de sex masculin cu un cuțit, tip briceag. A fost condus ptr întocmire acte la Secția 5. Vârsta: 29 de ani

UPDATE 18:30 – noi declarații din partea purtătoruluii de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache:

  • au fost instalate filtre în principalele zone de acces în Piața Victoriei

  • a fost gasit asupra unei persoane un cuțit, persoana a fost reținută

  • filtrele vor fi menținute în ciuda nemulțumirilor

  • nu sunt controlate toate persoanele, ci cei care au asupra lor bagaje voluminoase sau cei care generează suspiciuni

  • facem același apel la calm

  • oamenii vor primi pliante din partea jandarmilor privitoare la siguranță

UPDATE 18:29 – cei aproximativ 100 de oameni strânși în fața Ministerului Afacerilor Interne pleacă spre Piiața Victoriei

UPDATE 18:20 – mai multe mașini ale Jandarmilor sunt parcate pe bulevardul Iancu de Hunedoara, la intrarea în Piața Victoriei

UPDATE 18:15 – jandarmii au găsit un cuțit asupra unei persoane care vooia să intre în Piața Victoriei

Mesajele de pe pancartele oamenilor veniți în Piața Victoriei:

UPDATE 17:20 – Câteva zeci de persoane au venit să protesteze și în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne.

Ei au afişat în apropiere mai multe portrete cu reprezentanţii autorităţilor – politicieni şi şefi din Jandarmerie – pe care îi consideră vinovaţi pentru violenţele de la protestul din 2018 şi pentru faptul că nu a fost rezolvat dosarul „10 august” legat de acele evenimente.

Oamenii speră să se strângă câteva mii, iar după ora 18,00 vor pleca în marş spre sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, după care se vor îndrepta către Piaţa Victoriei, la Guvern, unde deja sunt mai multe sute de protestatari.

UPDATE 17:06 – polițiștii locali împart sticle cu apă oamenilor

UPDATE 16:30 – Un tun cu apă a fost adus de jandarmi în proximitatea Pieței Victoriei. Spre deosebire de anul trecut, când mașinăria a fost postată la vedere, de această dată aceasta a fost parcată într-o unitate de jandarmi de lângă clădirea guvernului.

UPDATE 17:00 – câteva sute de persoane în Piața Victoriei. Din cauza căldurii insuportabile, cele mai multe persoane stau la umbră în zona Muzeului Antipa. Unii scandează ”PSd, ciuma roșie”

UPDATE 16:00 – Primarul general, Gabriela Firea, a publicat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii de la sediul Poliţiei Locale, unde evenimentele organizate în Capitală, inclusiv protestul din Piaţa Victoriei, pot fi văzute pe monitoare.

„Weekend plin de evenimente în Capitală! 17 la număr, sute de mii de persoane participante. Pe monitoarele Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti se observă, deja, pregătirile”, a scris Firea pe reţeaua de socializare.

UPDATE 14:30 În drum spre București, un grup de protestatari din zona Moldovei a blocat pentru câteva minute circulația pe DN2, la trecerea de la podul Mărăcineni, înainte de intrarea în Buzău. Aceștia au cerut construirea autostrăzii Moldovei.

UPDATE 14:00 Jandarmeria face din nou declarații: ”Au fost instalate dispozitive de protecție care să delimiteze spațiul în care se va desfășura adunarea publică. Aceste spații de protecție au rolul de a limita pe cât posibil ca celelalte activități rutiere care se desfășoară în acest nod foarte important din capitală să decurgă în mod firesc (…) În mod gradual vor intra și efective de jandarmi, acele patrule de dialog. În punctele principale de acces în Piața Victoriei vor fi instalate și niște filtre cu rolul de a monitoriza persoanele care intră, care au asupra lor bagaje voluminoase, care au anumită recuzită deosebită. Rolul acestor filtre, vreau să fiu bine înțeles de la început, este de a preveni pătrunderea cu obiecte periculoase, cu obiecte care pot pune în pericol siguranța cetățenilor. Colegii mei vor fi atenți îndeosebi la persoane care au asupra lor bagaje mari. Nu este o interdicție ca aceste persoane să vină cu bagaje, însă este o recomandare de a nu face acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

UPDATE 13:30 Și Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj în care numește evenimentele din 10 August 2018 ”o tragedie” și susține că implicarea oamenilor este dovada maturizării societății de care toți politicienii ar trebui să țină cont: ”Guvernul PSD și-a atacat atunci propriii cetățeni cu bâte și gaze lacrimogene pentru că oamenii au avut curajul să-și facă auzită vocea. O astfel de tragedie nu trebuie să se mai repete niciodată! (…) Participarea activă și implicarea oamenilor este dovada vie a maturizării societății și semnalul clar că niciun politician nu mai poate ignora vocea tot mai puternică a românilor”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

UPDATE 13:00 Dan Barna a scris pe Facebook un mesaj despre cum 10 August a devenit un simbol pentru români, alături de ”1 Decembrie, 9 mai, 24 ianuarie și 22 decembrie”: ”Oamenii rețin impresia și emoția unui eveniment major și după o vreme, niște ani, data lui devine referința afectivă a acelei țări (…) Nu cred că există convertire mai rapidă a datei în simbol precum în cazul lui 10 august”, a scris liderul USR sâmbătă, la prânz. ”10 august este de-acum despre respectul României de pretutindeni”, a mai adăugat liderul USR care a reamintit că membrii partidului pe care îl conduce vor participa la protestul de sâmbătă.

UPDATE 12:20: O persoană a fost amendată pentru că a parcat neregulamentar în fața Guvernului. Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, a făcut declarații cu privire la acest incident și a precizat că este ”o zi a dialogului”:

”Conducătorul vehicului a fost sancționat inițial pentru că a staționat într-o zonă care nu permite staționarea. Ulterior i s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 30 de zile pentru că a refuzat să mute automobilul. Vom merge în continuare pe latura dialogului pentru că nu dorim ca nicio persoană să se considere tensionată, dar oamenii trebuie să înțeleagă că legea este aceeași pentru toată lumea. Vor fi luate toate măsurile ca cei care participă astăzi să fie în siguranță. Este o zi a dialogului”, a declarat Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei.

UPDATE 11:30: Prezent în Piața Universității alături de PNL, la începutul campaniei de strângere de semnături pentru alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis a făcut mai multe declarații referitoare și la reprimarea violentă a protestului din 10 August 2018 și a spus că speră ca de această dată ”guvernul să nu mai apeleze la forță”, ci doar să asigure buna desfășurare a manifestației. Klaus Iohannis s-a referit la protestul de sâmbătă ca fiind o ”comemorare” a evenimentului din 2018: ”Sper ca această comemorare a evenimentelor din 2018 să fie frumoasă, liniștită, pașnică”, a declarat președintele.

UPDATE 11:00: Jandarmeria a făcut primele declarații referitoare la protestul din Piața Victoriei. Reprezentanții instituției au declarat că protestul se desfășoară în cadru legal și că își doresc un dialog cât mai deschis:

„Un prim pas a fost făcut de cei care au organizat protestul, pentru că au obținut toate autorizațiile necesare. Deci vorbim de manifestații care se desfășoară într-un cadru legal și la care avem obligația să asigurăm din punct de vedere legal toate condițiile ca să se desfășoare așa cum trebuie. Organizatorul, participanții vor avea o relație directă și elementele de dialog, niște patrule speciale și ne dorim ca acest dialog să fie unul deschis, transparent”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

UPDATE 10:30 Câteva zeci de protestatari au plecat din Iași pentru a participa la mitingul din Piața Victoriei, informează corespondentul G4Media.ro, Daniela Simionovici. Pentru a putea participa cât mai multe persoane, oamenii au apelat la sistemul ”car sharing”, care presupune ca persoanele care au locuri libere în mașină să le ofere gratuit celor care vor să participe la protest, dar nu dispun de un mijloc de transport. Organizatorii protestului sunt grupurile civice Rezist, Reset și Împreună pentru A8.

(sursa foto: Diana Simionovici)

UPDATE 09:30: USR a anunțat sâmbătă dimineață, pe pagina de Facebook, că membrii partidului vor participa la protestul anunțat începând cu ora 19:00 în Piața Victoriei și că, la un an de la evenimentele violente din 10 august 2018, ”nu s-au schimbat foarte multe”: ”A dispărut Liviu Dragnea de pe scena politică, dar partenerii lui fideli în atacarea sistematică a statului de drept și a democrației se află în continuare la butoane”, au spus reprezentanții USR.

***

Pe paginile de socializare au fost create mai multe evenimente dedicate protestului. Mai multe evenimente cheamă oamenii în Piața Victoriei începând cu ora 11.00, 14.00, 16.00 și 18.00.

Din raţiuni de siguranţă, participanţii la protest sunt rugaţi să nu deţină bagaje sau genţi voluminoase şi să se îndepărteze de persoanele sau grupurile care au intenţia de a periclita buna desfăşurare a evenimentelor.

Primăria Capitalei a anunțat că manifestaţia este organizată de Tomescu Tommy Joul, reprezentant al Grupului de Acţiune Civică Diaspora pentru România, căruia i-a fost aprobată cererea pentru 250.000 de persoane. Jandarmeria spune că organizatorii au anunțat protestul pentru intervalul 14,00-22,15.

Evenimentul principal, intitulat ”Diaspora revine Acasa! 10 August 2019, TOȚI în Piata Victoriei!”, cheamă participanții tot de la ora 16.00 în Piața Victoriei.

„A mai rămas foarte puţin până la 10 August 2019. Aproape nimic nu s-a schimbat, cu excepţia faptului că Dragnea a intrat la puşcărie. În continuare, însă, îi avem pe Tăriceanu, Dăncilă, Şerban Nicolae, Nicolicea, Iordache, Pleşoianu, iar lista poate continua. În continuare, dosarul 10 August este nerezolvat, ba mai mult a fost mutat la DIICOT, acolo unde PSD şi-a pus omul de încredere în urmă cu aproximativ un an jumătate. Tocmai din cauza acestor lucruri, pe 10 August 2019 ne vedem din nou în Piaţa Victoriei. În urma discuţiilor cu mai multe persoane implicate, acesta va fi programul general al protestului din 10 august: 1) adunarea începe încă de la primele ore ale dimineţii în Piaţa Victoriei; 2) la ora 17,00 ne mutăm cu toţii în Piaţa Revoluţiei, la sediul MAI, de unde la ora 19,00 va începe un marş spre Piaţa Victoriei. Traseul marşului este următorul: ora 19,00 – plecare de la sediul MAI, din Piaţa Revoluţiei – sediul DIICOT (Calea Griviţei) – Guvern (pe Calea Victoriei). Sunt în jur de doi kilometri, iar timpul estimat este de jumătate de oră”, se spune în anunţul de pe Facebook.


Un alt eveniment este intitulat ”RESET - TOATĂ ȚARA LA BUCUREȘTI!”, iar participanții sunt chemați începând cu ora 16.00 în Piața Victoriei. Câteva mii de oameni și-au anunțat prezența.

"Vom veni din toată țara și toată diaspora la București, să cerem demisia celor vinovați și judecarea lor", spun organizatorii acestui eveniment. Ei cer: Demisia lui Tăriceanu din Parlamentul României;

Pedepsirea vinovaților pentru represiunea din #10August; Demisia Guvernului și numirea unui prim-ministru care să nu fi avut nicio legătură cu Dragnea; Stoparea legilor pentru corupți; Desființarea comisiei Iordache si demisia lui Iordache din Parlamentul României; Judecarea proceselor de corupție cu termene la o săptămână; Confiscarea extinsă a averilor corupților condamnați; Nicio eliberare înainte de termen daca nu este plătit tot prejudiciul; Fără penali în funcții publice; Repartizarea corectă a mandatelor de parlamentari pentru romanii din diaspora; Aplicarea deciziei poporului de la referendumul în care s-a stabilit să fie 300 de parlamentari; Desființarea Jandarmeriei.

De la ora 17,00, un protest de mai mici dimensiuni se va organiza în faţa Ministerului de Interne, de unde oamenii vor pleca în marș, la ora 19,00 spre Piaţa Victoriei.

„La MAI sunt vinovaţii principali pentru violenţele din 10 August 2018 şi tot aici s-a creat acel plan diabolic împreună cu şefii din Jandarmerie şi alte structuri. La ora 19,00 plecăm în MARŞUL DREPTĂŢII spre Guvern, prin faţa sediului DIICOT, unde se instrumentează acum dosarul 10 August. NU UITAŢI, tot de la MAI (fostul CC al PCR) a pornit Revoluţia din 89′ care ne-a scăpat de regimul dictatorial şi tot de aici trebuie să aflam adevărul şi desecretizarea jurnalului de luptă, iar vinovaţii, Carmen Dan, Cucoş, Paraschiv, Cazan, să răspundă în faţa Justiţiei!”, scrie pe o altă pagină de Facebook.

Proteste în toată țara și în străinătate. Pliante Declic despre votul în străinătate la graniță, în Centrul Vechi și în Piața Victoriei

Proteste sunt anunţate şi în alte oraşe din ţară, la Iaşi, Constanţa, Cluj-Napoca, Satu Mare, Craiova, Braşov, Sibiu, dar şi în străinătate, la Roma, Milano, Paris şi în alte capitale europene unde trăiesc grupuri mari de români.

Românii din diaspora care se întorc în ţară vor fi întâmpinaţi la frontieră de peste 100 de voluntari ai comunităţii Declic, care îi vor informa despre votul prin corespondenţă. Voluntarii vor împărţi peste 50.000 de pliante şi vor oferi detalii despre cum pot vota la alegerile prezidenţiale, fără să mai stea la cozi.

Campania Comunităţii Declic se derulează vineri şi sâmbătă în aeroporturile din Iaşi, Cluj şi Bucureşti, la vama Borş şi Nădlac.

De asemenea, echipele Declic vor fi sâmbătă în Centrul Vechi al Capitalei şi în Piaţa Victoriei, unde vor împărţi pliante cu informaţii utile despre votul prin corespondenţă şi explicaţii în şapte paşi despre procedurile pe care trebuie să le facă românii din străinătate pentru a se înregistra pe site-ul alegerilor din diaspora.

În plus, de la ora 18,00, echipa Declic va amplasa în faţa Muzeului Antipa un plic gonflabil uriaş, unde vor fi împărţite pliante şi vor fi oferite informaţii despre votul prin corespondenţă, pe care românii aflaţi în diaspora îl pot exercita la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie.

Ieșenii au plecat spre București pentru protestul din Piața Victoriei

Câteva zeci de maşini au plecat din Iași, sâmbătă dimineaţă, spre Bucureşti pentru a participa la protestul din Piaţa Victoriei. Cei mai mulţi dintre protestatari doresc construcţia Autostrăzii A8 - Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş.


Protestatarii sunt așteptați să ajungă în București în jurul orei 17.00.

”Nu suntem mulți, dar suntem hotărâți! Moldova are nevoie de șanse reale de dezvoltare, iar A8 e cea mai importantă. Pentru că ne-au mințit ani de zile și ne-au gazat în 10 august 2018, când am mers să cerem șanse pentru Moldova, azi revenim în Piața Victoriei”, arată un mesaj al Asociației ”Împreună pentru A8”.

Prezență inedită la proteste, pianistul german Davide Martello, care concertează în zone de conflict

„Îmi pare rău că trebuie să îmi anulez concertele următoare din Germania. Este un protest mare pe 10 august în Bucureşti împotriva corupţiei din România. Anul trecut, în cadrul unei manifestaţii paşnice similare, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva propriului popor. Vreau să îi ajut de această dată, astfel încât să se poată ascunde în spatele pianului meu în cazul în care poliţia foloseşte din nou gaze lacrimogene”, spune pianistul german Davide Martello pe pagina sa de Facebook.

Restricții de trafic

  • traficul în zona Guvernului va fi restricționat începând cu ora 14.30;

  • începând cu ora 14.30, în funcţie de sosirea participanţilor, se va restricţiona traficul rutier pe Şos. Kiseleff, între Str. Arh. Ion Mincu și Piaţa Victoriei, permițându-se circulația pe Str. Arh. Ion Mincu;

  • începând cu ora 14.30, circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe o bandă, respectiv două benzi de circulaţie pe sens, în fața Guvernului României, între Bd. Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu, iar pe Str. Paris se va circula cu viraj dreapta către Statuia Aviatorilor și nu se va permite accesul în Piața Victoriei dinspre Str. Berzei și Bd. Ion Mihalache.

  • între orele 17.00 – 22.15, se va restricționa traficul rutier în Piața Victoriei, până la ocuparea perimetrului delimitat de: prelungirea Bd. Aviatorilor, Șos. Kiseleff, Bd. Ion Mihalache, Str. Buzești, Calea Victoriei, intersecția Bd. Lascăr Catargiu și Bd. Iancu de Hunedoara, cu păstrarea unei zone de protecție în care traficul rutier și pietonal va fi restricționat, după cum urmează:

  • pe Str. Paris, segmentul cuprins între Bd. Aviatorilor și Str. Duliu Zamfirescu;

  • pe Str. Duliu Zamfirescu, segmentul cuprins între Str. Paris și Str. Louis Blanc;

  • pe Str. Louis Blanc, segmentul cuprins între Str. Paris și Bd. Iancu de Hunedoara;

  • breteaua Iancu de Hunedoara, de la intrarea în pasaj până la Piața Victoriei;

  • trotuarul și banda I de circulație de pe Bd. Aviatorilor, sensul de mers dinspre Piața Romană către Statuia Aviatorilor, segmentul din fața Guvernului României;

În funcție de evoluția situației operative și de numărul participanților, se va restricționa traficul rutier și pe arterele care converg spre Piața Victoriei, din următoarele puncte:

  • Str. Paris, de la intersecția cu Str. Tirana;

  • Bd. Iancu de Hunedoara, intrare/ieșire din pasaj;

  • Bd. Aviatorilor, de la “Statuia Aviatorilor”/Piața Charles de Gaulle;

  • Șos. Kiseleff, de la Piața Arcul de Triumf;

  • Str. Arh. Ion Mincu, între Piața 1 Mai și Statuia Aviatorilor;

  • Calea Victoriei/ Str. Sevastopol;

  • Bd. Lascăr Catargiu / Str. Grigore Alexandrescu;

  • Bd. Lascăr Catargiu / Str. G-ral. Gheorghe Manu;

  • Piața Romană.

Rute alternative:

  • Bd. Ion Mihalache – Bd. Mareșal Averescu – Bd. Mărăști – Piața Montreal – Șos. București-Ploiești;

  • Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil – Bd. Aerogării – Șos. București-Ploiești.

Brigada Rutieră solicită conducătorilor de autovehicule:

  • să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate;

  • să îşi păstreze calmul şi să nu claxoneze abuziv în cazul în care se află în zone aglomerate;

  • să respecte semnalele şi recomandările polițiștilor rutieri care se află în punctele de deviere;

  • să folosească autovehiculele personale cât mai puţin pentru a evita blocajele de trafic şi să opteze pentru mijloacele de transport în comun;

Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile special amenajate, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric şi să nu se deplaseze ori să staţioneze pe partea carosabilă.

Pentru că în Capitală se anunță temperaturi ridicate, primarul general Gabriela Firea a aprobat ca Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București să asigure 10.000 de sticle de apă îmbuteliată (PET) și 4.000 de l de apă potabilă manifestanților. De asemenea, Primăria Capitalei va pune la dispoziție și 100 de toalete ecologice, amplasate în zonă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22