Peste 300 de persoane manifestează contra purtatului măștilor în școli în Piața Universității

Laurentiu Gheorghe | 19.09.2020

Protestatarii al căror număr a depășit 300 la ora 18:00 nu poartă măști de protecție și nu respectă regulile de distanțare socială. Printre ei sunt și mulți copii, și se strigă „Libertate”.

Pe aceeași temă

Protestul este organizat de Alianța pentru Unirea Românilor, și se desfășoară și în Piața Victoriei, în fața Guvernului României, anunță Agerpres.

Fondul muzical îl constituie cântece patriotice iar manifestații flutură steaguri tricolore și scandează lozinci anti-guvernamentale.

Pe bannere se pot ciri mesaje precum „Lăsaţi copiii să respire” şi „Fără măşti şi cuşti în şcoli”. La protest participă şi Oana Lovin - Sparanghel și Codruța Cerva, cunoscute pentru poziţiile împotriva măsurilor de protecţie anti-COVID. Ambele protestatare sunt promovate intens de site-ul Sputnik.md și de televiziunile controlate de PSD, precum Antena 3 și RTV.

Și în Alba Iulia s-au strâns câteva persoane, în faţa Prefecturii. Acolo se strâng şi semnături împotriva utilizării măștilor în unitățile de învățământ, potrivit Alba24.ro. Protestatarii au afişe cu mesajul „Dorim socializare pentru copiii noştri” şi „Stop sclaviei în şcoli”.

„Copiii nu fac boala, nu s-a dovedit faptul că cei asimptomatici transmit 100% virusul, deci este discutabil. Din Uniunea Europeană, doar 5 țări au impus obligativitatea purtării măștii de către copii și în România, vârsta de la care este obligatorie purtarea măștii este cea mai mică, 6 ani. Mi se pare că suntem mai exigenți decât restul Europei… din punct de vedere al sistemului medical, suntem codașii Europei. De ce suntem atât de draconici cu copiii, având în vedere că noi ca adulți nu respectăm regula purtării măștii este un semn mare de întrebare și cred că ar trebui protestat, măcar să fim auziți că ni se pare aberantă această măsură”, a spus un protestatar, pentru Alba24.ro.

Un protest similar are loc şi la Oradea. Acolo sunt câteva zeci de persoane, adulţi şi copii, care manifestează în Parcul 1 Decembrie, potrivit publicaţiei eBihoreanul.ro.

Protestatarii acuză o „propagandă mincinoasă” cu privire la răspândirea virusului. În Oradea se ţin şi discursuri în care se cere autorităţilor renunţarea la măsurile de protecţie.

In mediul online au aparut mai multe grupuri care se impotrivesc vehement masurilor sanitare stabilite de autoritati. Una dintre comunitatile care a aparut pe Facebook se numeste "Fara Botnita" si publica mesaje prin care indeamna la nepurtarea mastii de protectie in spatiile publice, contrar reglementarilor in vigoare, potrivit ziare.com. In plus, mai multe persoane se fotografiaza fara masca in locuri in care aceasta este obligatorie, precum magazine sau piete.
Membrii comunitatii publica si distribuie mesaje precum "Cand credeti ca se va opri acest chin: purtare de masca, Covid-19?" sau redau experiente personale in care sustin ca mai multi copii ar fi lesinat la scoala din cauza mastii de protectie sau ca purtarea mastii de protectie le-ar provoca o senzatie de asfixiere. In plus, sunt distribuite false informatii cu caracter medical. Fizicianul Cristian Presura a demonstrat, insa, ca purtarea mastii de protectie neintrerupt timp de sase ore nu scade oxigenul din sange.
Nepurtarea mastii de protectie in locurile in care este obligatorie, precum in spatiile publice inchise, in spatiile comerciale, in mijloacele de transport in comun sau la locul de munca se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 500 si 2.500 de lei. Politia Romana a transmis ca nu se acorda sanctiuni pentru instigarea la contraventie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22