Peste 40 de asociații civice cer demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, după abuzul jandarmilor

Laurentiu Gheorghe | 18.05.2019

Zecile de asociații civice cer demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, după ce protestatarii anti-PSD din Topoloveni au fost săltați de jandarmi și reținuți de poliție pe durata vizitei lui Dragnea.

Pe aceeași temă

În comunicatul comun se arată că Jandarmeria a făcut abuz de autoritate printr-o sancționare ce nu presupunea conducerea la secția de poliție, deoarece nu exista vreo stare de pericol. Astfel, oamenii legii au încălcat articolul 30 din Constituția României, care garantează libertatea de exprimare a opiniilor şi libertatea de comunicare în public.

„Cerem ministrului de interne să își depună demisia în semn de respect față de statul de drept și respectarea valorilor statului de drept. Ministrul să își dea demisia, cu atât mai mult cu cât, dacă evenimentul privat era protejat de jandarmi, jandarmii sunt plătiți din bani publici. Acest gest ar dovedi că România nu se îndreaptă spre dictatură și că jandarmeria nu începe să fie organizată într-o formă de poliție politică”, se arată în comunicatul grupurilor și asociațiilor civice.

*****

Protestatarii care manifestau la Topoloveni împotriva PSD, în timpul unei vizite a lui Liviu Dragnea în localitate, au fost cu toții ridicați de jandarmi, băgați în dube și „cazați” la poliție.

Ei au fost luați pe sus în momentul în care au afișat un banner pe care scria ”Țara n-a votat hoția!!! Voi nu sunteți România!”.

„Zece persoane care afişau bannere au fost ridicate de către forţele de ordine şi conduse la secţia Poliţiei Topoloveni pe motiv că participau la o adunare publică nedeclarată, după care au refuzat să părăsească zona la solicitarea forţelor de ordine. Au fost conduse la secţia de poliţie pentru stabilirea identităţii şi luarea măsurilor legale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Argeş, Ionel Flavius Tănase, conform Agerpres.

Comunicatul integral al grupurilor și organizațiilor civice:

Cenzură de Topoloveni

Asociațiile și mișcările civice semnatare resping procedura abuzivă de intimidare și de forță a jandarmilor la Topoloveni, în ziua de 17 Mai, 2019. Câțiva protestatari pașnici și un corespondent al Rezistența TV au fost înconjurați de un efectiv supradimensionat de jandarmi care i-a obligat să intre în duba Jandarmeriei, apoi i-a condus la secția de poliție. Singurul motiv oferit vag a fost evacuarea zonei în care se desfășura un eveniment privat. Considerăm că Jandarmeria a făcut abuz de autoritate printr-o sancționare ce nu presupunea conducerea la secția de poliție, deoarece nu exista vreo stare de pericol. În plus, protestatarii nu au refuzat legitimarea.

Apreciem că instituția jandarmeriei a încălcat Art. 30 din Constituție, libertatea de exprimare a opiniilor şi libertatea de comunicare în public. Prin îndepărtarea protestatarilor pașnici a fost practicată cenzura și a fost îngrădită libertatea presei.

”Până să intru în live, 3 jandarmi m-au atenționat că nu am dreptul să filmez, deși eram în spațiul public, deoarece am nimerit la un eveniment privat la care urma să participe și președintele PSD. Ba mai mult, după cum se poate vedea și pe imaginile publicate pe Facebook, am fost obstrucționat de vreo 7 jandarmi să îi filmez pe cei doi oameni care afișau un banner”, declară Traian Paparete, cameramanul Rezistența TV.

Protestăm față de acțiunile executivului prin intermediul Ministerului de Interne, de a orienta România spre o formă de guvernământ dictatorială și autocrată. În data de 14 mai, ministrul de interne Carmen Dan a amenințat cu dosare penale participanții la manifestațiile de stradă desfășurate la Iași și Galați. Ministrul de interne a pretins că incidentele au fost încercări ale protestatarilor de a ”împiedica desfășurarea de activități de campanie ale simpatizanților PSD”. Ministrul de interne, chiar dacă este numit politic, nu are dreptul să profereze amenințări la adresa unor cetățeni doar pentru că aceștia protestează împotriva unui partid, fie el și de guvernământ. Partidul nu este statul. Partidul respectiv nu este România, țară în care încă sperăm că sunt respectate drepturile cetățenilor.

Cerem ministrului de interne să își depună demisia în semn de respect față de statul de drept și respectarea valorilor statului de drept. Ministrul să își dea demisia, cu atât mai mult cu cât, dacă evenimentul privat era protejat de jandarmi, jandarmii sunt plătiți din bani publici. Acest gest ar dovedi că România nu se îndreaptă spre dictatură și că jandarmeria nu începe să fie organizată într-o formă de poliție politică.

Este nevoie de o reformare a instituțiilor României, stat membru al Uniunii Europene. Jandarmeria este o instituție plătită din bani publici. Confuzia creată cu această ocazie, din care reiese că Jandarmeria este o instituție care asigură paza și ordinea la evenimente cu caracter privat al unor persoane care dețin vremelnic funcții publice, este nocivă.

Grupuri civice semnatare:

#activAG Piteşti

Acțiunea Civică Galați

Alba Iulia Civică

Asociația Aradul Civic

Asociația Platforma România 100

Brașovul Civic

Canada Save Roșia

Corupția ucide

Cuza Vrea Dreptate Iași

Diaspora Franța Solidară cu România

Diaspora Milano

Eu Ro Aleg

Geeks for Democracy

Grupul Civic Cetățean Implicat

Grupul Civic Madrid

Inițiativa România

Inițiativa Timișoara

Mișcarea Civică Diaspora Belgia

Oradea Civică

Procivic Baia Mare

Rădăuțiul Civic

Reset

Rezist Bilbao

Rezist Budapesta

Rezist Constanța

Rezist Dublin

Rezist Galați

Rezist Iași

Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România

Rezist – Londra Protestatari Pro Democrație

Rezist Lyon

Rezist Marseille

Rezist Milano

#RezistWMW

Rezist Zürich

#REZISTENȚA

#Rezistenta din Diaspora

Ștafeta Steagului Uniunii Europene

Vă Vedem din Iași

VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie

Umbrela Anticorupție Cluj

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22