Pe aceeași temă
Peste 70% dintre romani cred ca sistemul public de sanatate din Romania discrimineaza pacientii cu boli cronice, potrivit unui studiu realizat de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC).
Peste 63,2% dintre respondent considera ca sistemul de sanatate romanesc discrimineaza pacientii. Cel putin 1 din 10 romani a intrat macar o data in contact cu bolnavi cronici dicriminati de societate, potrivit Romania Libera.
Mai mult, peste 36% dintre cei chestionati cred ca anumite categorii de bolnavi sunt discriminate de societate, in timp ce aproximativ 58% au raspuns “Nu stiu”.
Potrivit datelor prezentate de studiu, aproape 85% dintre respondenti stiu ce inseamna o boala cronica, iar aproape 63% au in familie au printre cunoscuti persoane cu boli cronice precum hepatita cronica, boli cardiovasculare, HIV, Alzeimer, Parkinson, TBC, diavet, cancer etc.
Potrivit persoanelor chestionate, bolile contagioase cu un risc mare de expunere si transmitere sunt HIV (74,33%), tuberculoza (66,5%) si hepatita cronica (56,8%).
De altfel, 9% dintre ei au spus ca ar evita interactiunea cu persoane care sufera de boli cronice, in timp ce 91,1% nu ar face acest lucru.
Cele mai grave cinci boli cronice, arata datele studiului, sunt: cancerul, infectia cronica cu HIV, scleroza multipla, Alzeimer-ul si Parkinson.
Cele mai importante probleme cu care se confrunta un pacient care sufera de boli cronice in Romania sunt: accesul limitat la un tratament corespunzator (47,11%) si accesul limitat la servicii medicale (16,33%).