Peste 8.000 de persoane inselate de Caritas-ul unguresc

Fara Autor | 13.01.2012

Peste 8.000 de familii au fost înşelate de jocurile piramidale de tip Caristas timp de trei ani de zile, perioadă în care patronii firmelor transferau banii în Ungaria, potrivit unei anchete a Evenimentului zilei.

Pe aceeași temă

 

Peste 8.000 de familii au fost înşelate de jocurile piramidale de tip Caristas timp de trei ani de zile, perioadă în care patronii firmelor transferau banii în Ungaria, potrivit unei anchete a Evenimentului zilei.
 
Urmărirea penală în unele dintre aceste cazuri a început încă din 2009, dar societăţile fantomă venite din Ungaria au continuat să opereze în tot vestul şi nordul ţării, până acum o săptămînă, deoarece poliţia a uitat de dosarele cu zecile de plângeri intentate până atunci.
 
 
Frauda de 600.000 de lei
 
În 2009, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca a început urmărirea penală împotriva administratorului Societăţii Favourit Solution SRL, cetăţean român cu buletin de Cluj Napoca. 
 
Procurorii şi poliţiştii au uitat complet de dosar şi de Waldman, care a continuat să încheie contracte de împrumut cu naivii care continuau să vină în număr mare. În lipsa unei monitorizări serioase a fenomenului, Waldman a reuşit să sustragă din conturile societăţii suma de 600.000 de lei pe care a dus-o în Ungaria, pe rând, cu sacoşa, susţin jurnaliştii EVZ.
 
Într-un document din dosarul penal deschis pe numele lui Waldman, care se află în anchetă la IPJ Cluj, se arată că suma de 600.000 de lei a fost ridicată de către Wladman Csaba Laszlo şi a fost depusă în contul societăţii deschise la Budapesta.
 
"În contabilitatea societăţii nu există în prezent nicio înregistrare a unor sume existente în conturi peste hotare, deci transferarea sumelor respective a fost efectuată fără niciun document. Sumele respective au fost ridicate de către Waldman Csaba Laszlo şi depuse în contul SC Favourit Solution SRL deschis în Ungaria, fiind transferate, în numerar, la Budapesta, la data întocmirii notelor explicative şi a procesului verbal, neputând fi precizat cuantumul acestor sume. Considerăm că dl. Wladman Csaba Laslo şi-a însuşit în scop personal sumele ridicate în numerar şi depuse în contul din Ungaria", se arată în documentul citat de EVZ. 
 
În timpul audierilor, Waldman a declarat că a dus personal banii în Ungaria şi că aceştia au fost depuşi într-un cont de unde urmează a fi făcute plăţi. Când? Nimeni nu ştie. 
 
 
De la an la an, firmele dispăreau
 
în noiembrie 2011, poliţiştii s-au sesizat din oficiu, cercetând activitatea suspectă a firmei Proexeron SRL, caz prezentat anterior de EVZ. 
 
A fost deschis un nou dosar penal şi se caută reconstituirea faptelor, căutându-se persoane înşelate. 
 
Se crede că circa 2.400 de oameni au fost furate, cotizând cu sume ce porneau de la 1.300 de lei şi puteau ajunge la zeci de mii de lei. Firma a dispărut de la sediul pe care îl avea închiriat, iar până să apară articolul din EVZ mai răspundea un individ la un telefon mobil. De ieri, însă numărul este închis. 
 
Proexeron a apărut în iulie în Cluj şi racola clienţi prin publicitate agresivă în presa locală. Se agăţau familii disperate, cu datorii mari şi care sperau să se salveze cu un credit, în condiţiile în care nicio bancă nu le-ar mai fi acordat vreun împrumut. Dar nimeni n-a luat nimic. 
 
 
Reacţia lui Igaş: Mâine am să mă documentez
 
Ministrul de Interne, Traian Igaş, a aflat de Caritas-urile ungureşti în cadrul unei emisiuni televizate la postul B1.
 
"Mâine am să mă documentez. Dacă există o posibilitate prin care Poliţia Română să intervină, cu siguranţă va interveni cu fermitate. Dar dincolo de acest lucru, cred că este de datoria noastră, a tuturor să încercăm pe cât putem să-i aducem cu picioarele pe pământ pe aceşti oameni naivi care de fiecare dată când li se întinde o cursă de asemenea natură se lasă păcăliţi", a afirmat Traian Igaş. 
 
Conform normelor BNR, societatea non-bancară de tip Caristas adună bani de la mai mulţi jucători, urmând a le oferi împrumuturi chiar din fondurile colectate. Cum creditul este mai mare decât suma depusă, singurii care ar putea lua un aşa-zis credit, ar fi doar primii înscrişi. Cei care intră în joc mai târziu şi cotizează rămân păcăliţi.
 
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22