Peter Eckstein-Kovacs: UDMR trebuia să fie în opoziție, nu alături de Dragnea și corupții lui

Dora Vulcan | 06.03.2018

Fostul parlamentar UDMR și fost consilier prezidențial spune că mult mai onorabil ar fi fost pentru formațiunea condusă de Kelemen Hunor să meargă ”pe barba sa” decât să facă jocurile corupților din PSD, fiind preferabilă postura de partid de opoziție.

Pe aceeași temă

El i-a atribuit liderului UDMR intenția de a face jocurile PSD-ALDE-Dragnea care ”tind, si-ar dori, sa introduca si Romania in randul tarilor iliberale, cum este Turcia, cum este Ungaria lui Orban, cum este Polonia” și că ”Kelemen Hunor este un avocat sau un simpatizant al acestei tendinte, care ar duce Romania pe acelasi fagaș”.

 

 

 

 ”Unire-n cuget. Sub Ceașcă circula o vorbă: în fața intelectualilor se deschid două căi, prima ar fi alcoolismul, iar cea de-a doua cale este inaccesibilă. Bancul amar mi-a revenit în minte după declarația dlui. Kelemen Hunor, făcut ieri, cumcă UDMR nu are altă cale decât colaborarea cu PSD/ALDE. Președintele UDMR are dreptate în privința faptului că, PNL nu e deloc liberal când vine vorba de minorități. Dar totuși cred că, dacă se trage o linie în ce a obținut UDMR privind drepturile minorităților și ce a pierdut în ochii opiniei publice progresiste române și a celei internaționale, susținând demersurile coaliției de la putere de a suprima statul de drept, balanța înclină spre alegerea unei căi greșite.

Eu văd o legătură între poziția UDMR și votul europarlamentarilor PSD privind luarea unor măsuri împotriva Poloniei pentru nerespectarea statului de drept. Deși ințiativa aparținea socialiștilor europeni, pesediștii au votat pentru frații lor întru guvernare iliberală, chiar dacă fac parte din altă familie politică. Văd aici un demers al dlui.Kelemen de a ”ajuta” România să intre în familia țărilor eurosceptice, iliberale. Cale greșită, părerea mea”, a scris pe pagina sa de Facebook.  Peter Eckstein-Kovács, fost deputat si senator UDMR, fost ministru delegat si consilier prezidential pentru minoritati nationale, in prezent avocat la Cluj.

 

 

 

 

 

Intrebat de Ziare.com ce alternativa ar fi avut UDMR, tinand cont de neintelegerile cu PNL, principala formatiune aflata in opozitie, Peter Eckstein-Kovacs a spus ca partidul din care face parte avea "mai multe posibilitati".

 

 

UDMR ar fi câștigat mai multă onorabilitate în Opoziție

 

 

"In primul rand, sa ramana 'pe barba lui' si sa intre in opozitie. De ce nu? UDMR a mai fost in opozitie si nu strica sa fii cateodata in opozitie. Eu cred ca aceasta guvernare, cu Dragnea si toti coruptii lui care sunt sustinuti dintr-o solidaritate bazata pe aceasta intelegere cu PSD, aduce belele UDMR, e clar", a spus el. 

 

Invitat sa faca bilantul si sa spuna ce a castigat UDMR din sustinerea aratata majoritatii PSD-ALDE, Peter Eckstein-Kovacs a făcut trimitere ironică la filmele care sunt rulate in cinematografe și care ”pot sa fie dublate si in limba maghiara. Deocamdata. Mai e si Liceul romano-catolic din Targu Mures, care e inca in joc", a adaugat acesta.

 

Dar daca trecea in Opozitie, ce ar fi castigat UDMR? "Nu ar fi castigat nimic, doar mai multa onorabilitate. E parerea mea", a raspuns fostul parlamentar.

 

Intrebat daca stie cum privesc partenerii din Partidul Popular European (PPE) pozitia UDMR fata de PSD, Peter Eckstein-Kovacs a spus că ”în mod firesc (...) locul UDMR ar fi totusi langa partidele care fac parte din PPE. Asa ar fi normal".

 

El a criticat asocierea UDMR cu PSD împotriva sancționării Poloniei.  Întrebat cum au votat cei doi eurodeputati ai UDMR, acesta a spus ca "unul a votat contra rezolutiei, deci alaturi de PSD si alaturi de cei din Polonia care deconstruiesc statul de drept, iar celalalt s-a abtinut".

 

"Eu am facut legatura cu discursul si cele rostite de Kelemen Hunor sambata la CRU. El zicea ca nu avem alta cale decat sa mergem cu PSD-ALDE. Eu cred ca PSD-ALDE si Dragnea tind, si-ar dori, sa introduca si Romania in randul tarilor iliberale, cum este Turcia, cum este Ungaria lui Orban, cum este Polonia. Eu vad o comunitate de idei ca si Romania sa mearga pe linia aceasta, nici macar a tarilor din Visegrad, pentru ca Slovacia si Cehia sunt mai normale din acest punct de vedere, dar pe urmele Poloniei si Ungariei. Kelemen Hunor este un avocat sau un simpatizant al acestei tendinte, care ar duce Romania pe acelasi fagaș", a mai spus Peter Eckstein-Kovacs.

 

Intrebat ce scop ar urmari astfel liderul UDMR, fostul parlamentar a raspuns: "Asa ar ajunge Ungaria condusa de Orban si Romania condusa de Dragnea, cu aceleasi ganduri de ucidere a justitiei independente, in aceeasi tabara politica".

  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22