Pe aceeași temă
Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a făcut aceste declarații la Timișoara, într-o conferință de presă susținută alături de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
„Doresc să îi invit politicos, ca să nu zic să îi somez, pe prietenii noștri austrieci ca în această toamnă să nu blocheze din nou și să fie de acord cu aderarea prietenilor noştri români la spaţiul Schengen.
Interesul național al Ungariei esta ca România să adere la spațiul Schengen în acest an. De la acel moment, vom avea zece noi puncte de trecere a frontierei și nu ar trebui să avem timpi de așteptare nicăieri de-a lungul graniței între cele două țări”, a declarat Peter Szijjarto.
Ministrul de Externe al Ungariei a spus că România este a treia cea mai importantă piaţă de export pentru Ungaria, „un loc preferat de investiții pentru capitalul maghiar” și există comunități naționale care trăiesc și locuiesc pe teritoriul celor două țări.
„Iată, a venit momentul să nu deranjăm legătura dintre cele două țări prin punctele de trecere a frontierei. Sperăm că decizia din această toamnă referitoare la aderarea României la Schengen se va baza pe fapte reale”, a adăugat Peter Szijjarto.
Oficialii ungari au transmis în mai multe rânduri susținerea pentru aderarea României la Schengen. „Credem că România ar fi trebuit deja să facă parte din Spaţiul Schengen, însă s-au vehiculat o serie de minciuni şi de declaraţii false care au împiedicat accesul României la spaţiul Schengen. Nu cred că putem vorbi despre migraţie ilegală sau despre presiunea migraţiei ilegale când vine vorba despre România şi nu cred că acesta este un motiv ca România să nu intre în spaţiul Schengen”, spunea ministrul de Externe al Ungariei, în mai, la Oradea.
Austria continuă să se opună aderării României și Bulgariei
Viena nu cedează și continuă să țină România la ușa Schengen. „Poziția Austriei e clară: întregul sistem Schengen nu funcționează, astfel că nu suntem deschiși pentru extinderea acestuia”, a declarat, în 23 august, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner. El a făcut aceste declarații la finalul discuțiilor avute cu ministrul român de Interne Cătălin Predoiu, care a mers la Viena.
Mesajul oficialului austriac a fost „foarte clar”: Austria nu susține extinderea spațiului Schengen, susținând, în continuare, că „sistemul, ca întreg, nu funcționează”.
Întrebat dacă Austria își va schimba poziția până la alegerile parlamentare din toamnă, Gerhard Karner a susținut că veto-ul Vienei „nu are nicio legătură” cu alegerile: „Suntem răspunzători să garantăm siguranța populației și acest lucru nu ține de alegeri parlamentare”.
„Este important să ne continuăm munca și într-o zi vom ajunge și la un rezultat”, a susținut, la rândul său, ministrul român de Interne Cătălin Predoiu.
Predoiu a mai spus că „Austria nu cu România are o problemă”: „Polițiștii români își fac treaba și suntem gata să continuăm această muncă împreună. Vom sprijini Austria, UE și țările membre pentru reformarea procedurilor de azil”.
Ministrul de Interne a mai spus că a mers la Viena pentru a vedea dacă există reproşuri legate de modul în care România protejează frontierele și că a fost „fericit” să constate că „şi Austria vede aceste progrese făcute de România, pe toate programele pe care le are” pentru întărirea siguranței la frontiere.
În 18 august, și cancelarul austriac Karl Nehammer a spus, într-o conferință de presă cu Olaf Scholz, că Viena rămâne hotărâtă să blocheze în continuare aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, potrivit presei austriece. La un an și jumătate de la preluarea mandatului, cancelarul german a făcut în 18 august prima vizită oficială în Austria.