Pe aceeași temă
Vizat este articolul 15 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Deputatul sustine ca au fost situatii in care "mass-media a prezentat cazuri in care beneficiarii de venit minim garantat se plimba cu masini de lux sau stau in conace".
"In Romania, o forma de asistenta sociala pe care statul o ofera familiilor si persoanelor singure este reprezentata de venitul minim garantat. Acesta se intemeiaza pe principiul solidaritatii sociale in cadrul unei politici nationale de asistenta sociala", se arata in textul petitiei initiate de deputatul PNL Florin Roman.
In prezent legea prevede ca "persoanele apte de munca, ce nu realizeaza venituri din salarii sau din alte activitati, se iau in considerare la stabilirea numarului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai daca fac dovada faptului ca sunt in evidenta agentiei teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, pentru incadrare in munca, si nu au refuzat un loc de munca ori participarea la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de aceste agentii".
De asemenea, Roman sustine ca tot actuala legislatie da dreptul acestor persoane sa refuze de 3 ori ocuparea unui loc de munca, dar "din practica se constata ca majoritatea celor ce primesc venit minim garantat sub forma de ajutor social refuza sa mearga la munca, preferand sa stea acasa pe banii statului".
"Consideram ca modificarile sunt necesare, mai ales ca, nu de putine ori, mass-media a prezentat cazuri in care beneficiarii de venit minim garantat se plimba cu masini de lux sau stau in conace. De asemenea, multi dintre ei isi maltrateaza copii si nu-i lasa sa mearga la scoala sau, in cele mai bune cazuri cand ii lasa, le interzic a primi burse de teama ca sa nu piarda indemnizatia data de stat", se mai arata in textul petitiei.
Roman spune ca domeniul social ar trebui sa se orienteze spre cei nevoiasi, nu spre cei ce doresc sa "eludeze statul", iar parintii care nu isi trimis copiii la scoala, in caz contrar vor pierde ajutorul social.
"Politica in domeniul social ar trebui sa fie orientata direct spre cei nevoiasi si nu pentru cei ce doresc sa eludeze statul. Copiii trebuie sa aiba dreptul de a invata si poate nu e rea ideea de a ii obliga pe parintii beneficiari de ajutoare sociale sa ii lase pe acestia la scoala sub sanctiunea de a fi privati de un drept social pe care statul il acorda. Totusi, un prim pas in acest sens consider ca se poate face prin incetarea dreptului de a beneficia de venit minim garantat daca refuza un loc de munca", mai spune deputatul.
Petitia poate fi semnata aici
In luna mai, deputatul a depus si un proiect de lege in acest sens.
Suma totala platita in decembrie de statul roman pentru ajutorul social (venit minim garantat) depaseste 60,88 milioane de lei (circa 13 milioane de euro), valoarea medie fiind de 276,49 lei de persoana, conform datelor centralizate de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS). In decembrie 2017, au beneficiat de acest ajutor social 220.207 de persoane. Cei mai multi beneficiari erau inregistrati in judetele Dolj - 13.694 persoane, Buzau - 11.062 persoane, Bacau - 10.780, Galati - 10.031 si Teleorman - 9.986 de persoane, scrie ziare.com.