Pe aceeași temă
Întrebat dacă va spune adevărul, el a replicat: „Tot timpul”, potrivit News.ro.
Petre Daea a fost convocat la DNA - structura centrală vineri, la ora 9.30, pentru a fi audiat în calitate de martor.
În 23 iunie, DNA a cerut Camerei Deputaţilor ridicarea imunităţii lui Adrian Chesnoiu, deputat PSD de Olt şi ministru al Agriculturii la acea vreme, pe care procurorii îl acuză de abuz în serviciu pentru o presupusă trucare a unor concursuri de angajare. Plenul Camerei Deputaţilor a avizat, în 28 iunie, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de ridicare a imunităţii lui Adrian Chesnoiu.
Una dintre persoanele pentru care fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu ar fi intervenit ca să primească subiectele la concursul de angajare ar fi un apropiat al actualului ministru Petre Daea, susţin procurorii DNA în referatul transmis la Parlament, potrivit Stirilor TVR.
Numele actualului ministru al agriculturii, Petre Daea, apare în documentele din dosarul predecesorului său, Adrian Chesnoiu, pus sub acuzare pentru că ar fi aranjat un concurs de numire la direcțiile agricole din țară.
Întrebat săptămâna trecută într-o conferință de presă despre acest aspect, Petre Daea a evitat să spună dacă a intervenit pe lângă fostul ministru al agriculturii pentru angajări: „Aici nu vă dau niciun fel de răspuns. Să lăsăm justiția unde este ea”, a îndemnat actualul ministru al agriculturii.
Într-una din interceptările procurorilor, Adrian Chesnoiu îi cere unui membru al comisiei de concurs să îl ajute pe un cunoscut al lui Petre Daea. De asemenea, discuțiile scot la iveală și că fostul ministru Chesnoiu îi cere persoanei care a denunțat faptele la DNA să nu le dea candidaților subiectele integral, ca să nu ajungă „la televizor”.
Adrian Chesnoiu a fost pus sub acuzare după ce parlamentarii i-au ridicat imunitatea. Acesta și-a dat demisia imediat după ce a fost depusă cererea DNA. În locul său, Petre Daea a preluat din nou Agricultura.
Rechizitoriul DNA:
În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene.
Subiectele ar fi ajuns ulterior la patru candidaţi „agreaţi” dintre care, în urma susţinerii probelor scrise şi orale, doar trei au promovat concursurile respective.
La intervenţia directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidaţi, membrii comisiei ar fi fost nevoiţi să-l promoveze pe acesta în condiţiile în care nu obţinuse un punctaj corespunzător.
Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcţia de şef serviciu, obţinând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.