Pe aceeași temă
''Orice ministru de Interne din 2005 a beneficiat de un echipaj de poliţie rutieră, echipaj care a făcut parte din dispozitivul de protecţie, iar la solicitare fluidiza deplasarea maşinii demnitarului'', a spus ministrul de Interne Petre Tobă, joi, citat de Mediafax.
El a precizat că mașina Audi A8 care face obiectul unei anchete în care e vizat Oprea se află la Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI).
DNA a solicitat acum cateva zile ridicarea imunitatii fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, acesta fiind acuzat de abuz in serviciu intr-un nou dosar.
DNA il acuza pe fostul ministru de Interne ca, in 13 iulie 2015, cu ajutorul suspecților Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă și Pavel Gabriel-Nicolae, șef al serviciului juridic, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliție și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor. Aceasta decizie a fost luata, conform procurorilor DNA, prin incalcarea prevederilor legate care reglementeaza acest domeniu.
În primul dosar, Oprea este acuzat de abuz în serviciu pentru folosirea excesivă a coloanelor oficiale. Reamintim că poliţistul Bogdan Gigină a murit după ce a avut un accident de motocicletă în timp ce îi deschidea drumul fostului ministru într-una dintre aceste deplasări.
El mai este acuzat de DNA şi pentru faptul că ar fi încheiat un protocol prin care Tiberiu Niţu, pe atunci procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a beneficiat de insotirea deplasarilor efectuate cu echipaje ale politiei rutiere.
Tiberiu Niţu ar fi beneficiat de 720 de deplasari cu coloana oficiala, in perioada aprilie 2014 - noiembrie 2015. Procurorii îl acuză astfel pe Oprea că ar fi facilitat crearea unui "folos necuvenit" pentru procurorul general al PICCJ.
Protocolul la care face referire DNA ar fi fost semnat în aprilie 2014 de către MAI şi PICCJ, implicând cooperarea dintre cele doua institutii in scopul insotirii autovehiculului utilizat de catre procurorul general cu echipaje ale politiei rutiere. DNA arată însă că actele normative pe care era bazat protocolul nu includeau procurorul general printre persoanele indreptatite a beneficia de insotire cu echipaje ale politiei rutiere.
DNA spune ca Gabriel Oprea ar fi fost insotit de politia rutiera in cvasitotalitatea deplasarilor sale - 1607 deplasări - fara sa existe conditii legale pentru asta. Numarul deplasărilor cu coloana oficiala efectuate de fostul ministru ar fi de 3 ori mai mare decât numărul celor realizate în aceeași perioadă pentru însoțirea președintelui României și de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, ultimii doi avand insa dreptul, conform legii, la însoțire permanentă.