P.General: CCR confirmă că nu este legală trimiterea dosarelor unor instituţii extrajudiciare

Dora Vulcan | 03.10.2017

Parchetul General a luat act de decizia CCR care a constatat că nu există un conflict de interese între Ministerul Public - via Parchetul General atunci când procurorul general a refuzat să înmâneze Comisiei 2009 dosarul, clasat, al investigării alegerilor din 2009.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Asa cum s-a precizat si in alte comunicari publice pe aceasta tema, pozitia Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a intemeiat pe faptul ca nu exista dispozitii legale care sa permita transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale catre o comisie parlamentara sau, in general, catre o alta institutie extrajudiciara", se spune într-un comunicat remis presei de Parchetul General. 

 

MP mai arata ca decizia de marti a CCR clarifica o problema de drept, care nu a mai avut precedent in sistemul judiciar din Romania.

 

"Totodata, decizia de astazi a Curtii Constitutionale clarifica o problema de drept care nu a mai avut precedent in sistemul judiciar si pentru dezlegarea careia Ministerul Public a depus toate diligentele, inclusiv prin solicitarea unui punct de vedere din partea Consiliului Superior al Magistraturii, in calitate de garant al independentei justitiei", se mai arata in comunicat.

 

 

 

 

Decizia Curtii Constitutionale confirma punctul de vedere exprimat de Parchetul General şi de procurorul general Augustin Lazăr referitor la solicitarea Comisiei speciale de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential de a-i pune la dispozitie copii dupa actele de urmarire penala efectuate intr-un dosar solutionat de catre Sectia de urmarire penala si criminalistica.

 

 

Curtea Constitutionala a dezbatut, marti, sesizarile depuse de presedintii camerelor parlamentare cu privire la ancheta ce vizeaza alegerile din 2009, respingand doua dintre cele trei puncte reclamate de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.

 

 

Astfel, CCR a decis ca nu exista un conflict intre puterile statului, mai exact intre Parlament si Ministerul Public, in ceea ce priveste refuzul procurorului general Augustin Lazar de a trimite la comisia parlamentara de ancheta dosarul penal deschis in cauza respectiva si clasat ulterior.

 

 

Pe de alta parte, CCR a decis ca exista un conflict intre cele doua puteri generat de faptul ca procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, nu a oferit explicatiile cerute de comisia de ancheta parlamentara privind prezenta in casa lui Gabriel Oprea in seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 2009.

 

Despre aceasta a doua hotarare, MP nu face niciun comentariu, desi DNA tine tot de Ministerul Public, remarcă ziare.com.

 

CCR a respins si a treia sesizare, referitoare la faptul ca Augustin Lazar ar fi trebuit sa o sanctioneze disciplinar pe sefa DNA.

 

 

foto Naţional

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22