PICCJ: Medic psihiatru din Arad, trimis in judecata pentru testare ilegala de medicamente

Vlad Toma | 22.07.2016

Procurorii PICCJ au trimis-o in judecata pe Delia Podea, medic primar psihiatru, profesor universitar al Facultăţii de Medicină din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, aceasta fiind acuzata de abuz în serviciu, fals material si intelectual in forma continuata si luare de mita, intr-un dosar legat de testarile ilegale de medicamente.

Pe aceeași temă

 

Procurorii au trimis-o de asemenea in judecata pe Claudia Haiduc, pentru complicitate la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la săvârșirea infracțiunii de  fals intelectual în formă continuată, anunta Parchetul General intr-un comunicat.

 

Medicul Delia Podea este acuzata de procurori ca "a efectuat studii clinice cu încălcarea prevederilor legale în materie, fapte cu potențial generator de riscuri în ceea ce privește autorizarea intrării pe piață a unor medicamente, cu riscul de a afecta negativ starea de sănătate a populației."

 

Podea i-a determinat și i-a constrâns de asemenea pe medicii rezidenți ai Secției de Psihiatrie, cărora le era îndrumător de rezidențiat, să săvârșească astfel de ilegalități.

 

Medicul "a efectuat studii clinice fără consimțământul informat al subiecților și a consemnat în documentele întocmite aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienților, tratamentul urmat și efectele acestuia."

 

Podea cerea semnatura pacientilor prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize, desi acestia semnau, fara sa stie, pentru efectuarea testelor. In unele cazuri, conform procurorilor, semnaturile erau contrafacute de medic sau de rezidenții sai.

 

In plus, "pentru a asigura numărul de pacienți prevăzut în protocoale, Podea Delia-Marina a inclus în studii și pacienți care nu sufereau de afecțiunea pentru care era testat medicamentul experimental, rezidentii consemnand în foile de observație simptomele necesare includerii în studiu, omițând total sau parțial consemnarea simptomelor reale."

 

"În situația în care pacienții nu răspundeau la medicamentul testat, pentru a fi menținuți în studiu, li se administrau medicamente conținând substanțe neadmise în protocolul de studiu, iar pentru a ascunde acest fapt probele biologice atribuite pacienților erau de fapt recoltate de la cadrele medicale ale secției. Pe fondul administrării medicamentației experimentale, starea de sănătate a subiecților s-a înrăutățit semnificativ," mai arata Parchetul General in comunicatul citat.

 

Medicul primea pentru aceste teste bani din partea unor producatori de medicamente, incasand de la unul dintre acestia 179.994 euro.

 

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru pe bunurile mobile si imobile ale medicului.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22